Maža to, vyras lietė vaiko lytinius organus, o paskui liepė jam „pažaisti“ ir su jo paties, o visa tai fotografavo mobiliuoju telefonu.

Išsigandęs dvylikametis pabėgo, o apie patirtą prievartą papasakojo savo motinai – iškrypėlis iš vaiko taip pat buvo atėmęs mobiliojo ryšio telefoną, todėl jį susekti policijos pareigūnams nebuvo itin sudėtinga.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą dėl mažamečio berniuko seksualinio tvirkinimo, nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir atvirojo turto vagystės – teisėja Sigita Bieliauskienė paskelbė, kad prieš tai jau 15 kartų teistas vilnietis Jurijus Chabenskis už grotų praleis 6 metus.

Be to, teisėja nutarė nuteistąjį pripažinti pavojingu recidyvistu – J. Chabenskis yra linkęs nusikalsti, iš savo klaidų nepasimoko, nors anksčiau iš įkalinimo buvo paleistas ir lygtinai. „Jo elgesys rodo ypatingą pavojingumą visuomenei“, – skelbdama nuosprendį pažymėjo S. Bieliauskienė.

Kol kas dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu teismas iš nuteistojo nukentėjusiajam berniukui priteisė beveik 4,3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą – tiek pageidavo vaiko motina. Ar nuosprendį skųs apeliacine tvarka, J. Chabenskis nesakė – teisėjai skaitant nuosprendį vyras net nepakėlė akių.

Bylos duomenimis nustatyta, kad 2013-ųjų rugjūčio 13-ąją J. Chabenskis gatvėje užkalbino berniuką – pas savo motiną į darbą važiavęs vaikas užsuko į mobiliųjų telefonų parduotuvę pasižiūrėti smulkaus priedo aparatui. Imlus berniukas iš karto sudomino vyrą – jis šiam pasiūlė papildomai užsidirbti: esą reikia nuplauti automobilį, išnešti šiukšles. Už tai buvo pažadėtas 50 Lt atlygis.

Vaikas sutiko su nepažįstamo geradario pasiūlymu, tačiau greitai pasigailėjo – juk tėvai ne kartą buvo įspėję, kad reikia vengti nepažįstamų žmonių.

Į Antakalnio mikrorajoną taksi automobiliu nusivežęs berniuką J. Chabenskis jį seksualiai išnaudojo – miškelyje ne tik pats išsirengė, bet ir jį privertė nusirengti bei išdarinėti tokius dalykus, kokių net suaugusieji nedaro. Maža to, kaip teigė vaikas, vyras iš jo atėmė mobilųjį telefoną ir visa tai, ką jis buvo priverstas daryti, fotografavo.

Galop vaiką paleidęs vyras prigrasino, kad niekam nesiskųstų, tačiau berniukas negalėjo tylėti – iš karto apie patirtą prievartą papasakojo tėvams.

Ikiteisminį tyrimą pradėję policijos pareigūnai J. Chabenskį surado maždaug po savaitės – iš vaiko pavogtą telefoną jis jau buvo pardavęs lombarde, tačiau jo darbuotojai puikiai prisiminė jiems aparatą atnešusį vyrą ir jį atpažino iš policijos pareigūnų pateiktų nuotraukų albumo.

Nuodugniai berniuko telefoną patikrinę pareigūnai nerado jokių nuotraukų – kad vaiką fotografavo bei seksualiai prievartavo, neigė ir J. Chabenskis. Tiesa, jis pripažino, kad su berniuku bendravo bei iš jo atėmė mobiliojo ryšio telefoną.

Bylą išnagrinėjęs teismas pažymėjo, kad priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį rėmėsi pas ikiteisminio tyrimo teisėją apklausto vaiko pasakojimu ir liudytojų parodymais, tuo metu J.Chabenskio versija apie įvykį buvo atmesta kaip nepagrįsta ir paneigta kitais surinktais įrodymais.

Nuosprendyje pažymima, kad, ekspertų teigimu, berniukas nelinkęs meluoti, išsigalvoti, po įvykio jam buvo sutrikdyta sveikata – jam buvo diagnozuotas potrauminio streso sutrikimas, medikai jį prižiūrėjo net penkis mėnesius.

Be to, paaiškėjo, kad iki tol buvęs judrus berniukas iki šiol vengia vaikščioti vienas, jį kamuoja baimė, miego sutrikimai, vaikas bijodavo vienas eiti net į mokyklą.