Egzekucijos liudininkais tapo ir du nepilnamečiai. Kaltinamieji teisme atsisakė duoti parodymus. Teismas vyrus pripažino kaltais.

Šis visuomenėje didelio atgarsio sulaukęs nusikaltimas padarytas 2013 metų rugpjūčio 24 dieną, Joniškio rajone, Barysių kaime. Bylos duomenimis, keturi jauni vyrai į pensininko, tremtinio S. D. namus atėjo apie 14 valandą. Neprašyti svečiai atsinešė alaus, gėrė patys, davė jo ir namo šeimininkui.

Gerokai įkaušę atėjūnai tremtinio ėmė reikalauti pinigų, šiam atsakius, kad jų neturi, vyrai pensininką ėmė mušti. Kaip vėliau per ikiteisminį tyrimą pasakojo vienas iš įvykio liudytojų, visi keturi vyrai bejėgį namo šeimininką mušė pasikeisdami, kol vieni talžė auką, kiti kambariuose ieškojo jo pinigų. Namo šeimininkas buvo mušamas rankomis, spardomas į įvairias kūno vietas. Vyras taip pat buvo mušamas metaliniu strypu, kirvio kotu, praneša Šiaulių apygardos teismas.

Nepasiekę savo tikslo, jie peiliu ėmė badyti aukos rankos pirštus. Dar po kurio laiko pensininką jie ėmė smaugti, apipylė vandeniu, veidą uždengę šlapiu skuduru mėgino dusinti, nardino jo galvą kibire su šaltu vandeniu, kurį buvo liepta atnešti nepilnamečiam egzekucijos stebėtojui. Nepakėlęs skausmo S. D. pasakė, kad pinigai neva esantys ūkiniame pastate. Pensininkas buvo mušamas ir čia, netrukus jo gyvybė užgeso. Kai S. D. jau neberodė gyvybės ženklų, vyrai toliau gėrė alų. Vėliau medicinos ekspertai konstatavo, kad nukentėjusiajam buvo suduota mažiausiai 139 kartus.

Per ikiteisminį tyrimą savo kaltę iš dalies pripažino broliai. Teisme visi keturi kaltinamieji parodymus duoti atsisakė. Tik po to, kai byla jau buvo išnagrinėta ir prokurorė pasiūlė bausmes, teismą pasiekė kaltinamojo M. B. laiškas, kuriame jis, be kita ko, prašė skirti jam 10 metų laisvės atėmimą.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad visų keturių kaltė yra įrodyta ne tik liudytojų, parodymais, ekspertų išvadomis, bet ir kita byloje esančia medžiaga. Kaltinamųjų padėtį sunkinanti aplinkybė – nusikaltimą jie padarė būdami neblaivūs. Teismas vyrus pripažino kaltais.

Už padarytus nusikaltimus D. D. skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė, į šią bausmę įskaityta dalis neatliktos anksčiau paskirtos bausmės už kitą padarytą nusikaltimą, R. D. ir K. Ž. nuteisti kalėti kiekvienas po 14 metų, M. B. skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismo sprendimu nuteistieji solidariai nužudytojo artimiesiems turės atlyginti beveik 25 tūkstančių eurų turtinę ir neturtinę žalą.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos apeliaciniam teismui.