Vilniaus apygardos teismas šią savaitę tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimai pateikti net 29 asmenims – įtariama, kad nusikalstamas susivienijimas, kurį pareigūnai įvardija kaip senosios „Udavų“ („Smauglių“) grupuotės atšaką, įvykdė daugiau kaip šimtą nusikaltimų.

Šiam nusikalstamam susivienijimui priklausė ir merginų grupės „69 danguje“ atlikėjos Ingridos  Martinkėnaitės, kurios dokumentuose nurodyta Velijevės pavardė, sutuoktinis Andrejus Velijevas. Įtariama, kad grupuotei vadovavo Ričardas Simonaitis ir šio dešiniąja ranka laikomas Jaroslavas Vedrickis.

Aiškėja, kad pareigūnams nusikalstamas veikas padėjo atskleisti trys grupuotės nariai – su kriminalistais bendradarbiauti sutikę susivienijimo nariai ne tik papasakojo, kaip veikė gaujos nariai, bet ir dar prieš jų sulaikymo operaciją slapta įrašinėjo pokalbius, kuriuos buvo aptarinėjami nauji nusikaltimai.

Dažniausiai nuo grupuotės narių nukentėdavo nelegalia veikla užsiimantys asmenys – kontrabandinių cigarečių gabentojai, mokesčius slepiantys verslininkai ir pan. Nuo nusikaltėlių nukentėję asmenys bijodavo kreiptis pagalbos į pareigūnus – taip būtų išaiškėjusi jų nelegali veikla.

Iš anksto parengta pasala

Į pareigūnus ne iš karto ryžosi kreiptis ir vienas Vilniaus rajono gyventojas, įtariama, ketinęs nelegaliai įsigyti pistoletą. Tiesa, vyras tai neigia.

Teisme nukentėjusiuoju pripažintas vyras pasakojo, kad dar 2011-ųjų gruodžio 1-ąją pardavė automobilį, už kurį gavo 10 tūkst. litų. „Apie tai, kad pardaviau automobilį, daug kas žinojo“, – sakė jis.

Tądien grįžęs į namus jis netikėtai sulaukė kaimyno, grupuotės veikloje, įtariama, dalyvavusio Bogdano Gaidukianieco vizito. „Jis paprašė mane pavežti, – pasakojo nukentėjusysis. – Kai važiavome per miškelį, jis paprašė trumpam sustoti – išlipęs pasiėmė kažkokį paketą, o paskui mes pamatėme tris vyrus, kurių vienas buvo su policininko uniforma – kaimynas tą paketą per langą išmetė, bet jie surado.“

Nukentėjusysis teigė, kad tuo metu jam nekilo įtarimų, jog juos sustabdę asmenys yra policijos pareigūnai.

„Už tai, kad mūsų nepasodintų į kalėjimą, jie pareikalavo 10 tūkst. dolerių ar eurų“, – vyro teigimu, B. Gaidukianiecas ėmėsi tvarkyti reikalus, kad tik būtų išvengta nemalonumų.

Nukentėjusysis turėjo atiduoti savo pinigus, o B. Gaidukianiecas telefonu paskambino savo draugams, kurie privežė dar dalį pinigų. Likusią sumą vyrai turėjo atiduoti vėliau.

„Dabar manau, kad tai viskas buvo iš anksto suplanuota“, – pareiškė nukentėjusysis, kuris sumokėtų pinigų iš kaltinamųjų nereikalauja priteisti. Praėjus kelioms dienoms po apiplėšimo nukentėjusysis nutarė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) – nurodė, kad policininkai iš jo paėmė ir dar reikalauja pinigų.

Tuo metu valstybės saugomas liudytojas, kuris dalyvavo šiame nusikaltime, teigia, kad iš tikrųjų nukentėjusysis norėjo įsigyti ginklą, todėl grupuotės nariai nutarė jį apiplėšti.

„Viską derinome iš anksto, ieškojome vietos, kur galėtume jį užpulti, o paskui, apsimetę policininkais, paimti tariamą kyšį, – teisme sakė liudytojas. – Turėjau pistoletą TT, jį padėjome į sutartą vietą, o paskui, kai ginklas buvo paimtas, automobilį sustabdėme – tuo metu buvome atvažiavę su „VW Vento“, kuriais tada važinėdavo policija. Aš buvau apsirengęs policininko uniforma, buvau pasigaminęs komisaro-inspektoriaus pažymėjimą.“

„Tuos du vyrus apieškojome, surakinome antrankiais, – neslėpė jis. – Nukentėjusysis mums siūlė susitarti, nors iš pradžių sakė, kad jis ne prie ko, tik draugą vežė, bet paskui prisipažino, jog norėjo nusipirkti ginklą, kurį mes radome išmestą visai šalia automobilio.“

Po apiplėšimo susimokėjo grupuotės vadeivai

Pareigūnais apsimetę grupuotės nariai, anot liudytojo, pasidalijo iš nukentėjusiojo gautus pinigus – kiekvienam atiteko maždaug po 850 Lt.

„Vėliau visi susimetėme ir 10 proc. turėjome sumokėti R. Simonaičiui – grupuotės vadeivai“, – valstybės saugomas liudytojas teigė, kad dar prieš šį nusikaltimą tarėsi su gaujos lyderiu, ar verta vykti į šį apiplėšimą, nes su nusikaltimu buvo susiję ir kito nusikalstamo susivienijimo nariai.

„Dabar tiksliai nepamenu, kur R. Simonaičiui atidaviau pinigus – ar prie namų, kur gyveno jo meilužė, ar Fabijoniškėse, prie šunyno, kur jis pats gyveno“, – teisme sakė liudytojas.

Vyras neslėpė, kad praėjus porai dienų po apiplėšimo susitiko su policijos pareigūnais, kurie pasidomėjo grupuotės narių įvykdytu nusikaltimu. „Tada sutikau bendradarbiauti su teisėsauga“, – sakė jis.

Liudytojas neslėpė, kad vėliau maždaug dvi savaites slapta įrašinėjo pokalbius su susivienijimo nariais – šie nieko net neįtarė. Tačiau vėliau, kai sužinojo, kad jų artimas draugas, dalyvavęs daugelyje nusikaltimų, ne juokais įsiuto – liudytojas iki šiol sulaukia netiesioginių grasinimų susidoroti. O grupuotės lyderiu laikomas R. Simonaitis net ginasi, kad vyro esą net nepažinojo.

„Tai – melas, yra įrašai, kurie viską atskleidžia“, – sakė liudytojas, kurį pareigūnai atleido nuo baudžiamosios atsakomybės.

Jau kitą savaitę DELFI skaitykite išskirtinį interviu su „Mokesčių inspekcijos“ nusikalstamam susivienijimui priklausiusiu ir dabar su teisėsaugos pareigūnais bendradarbiaujančiu liudytoju. Jis papasakos ne tik, kaip buvo planuojamas sostinės verslininko, restorano „Belmontas“ savininko Anupro Mišeikio pagrobimas, bet ir kiti nusikaltimai.

„Buvome suplanavę pagrobti ir vieną stambių prekybos centrų vadovą“, – prisipažino liudytojas, kuris papasakos ir apie tai, kodėl ryžosi prabilti apie ilgą laiką veikusį nusikalstamą susivienijimą bei jo lyderį, kuris nemėgo prabangos, o atrodė kaip „tikras kaimietis“.

Pokalbyje liudytojas atskleis ir nematomą grupuotės pusę – kaip iš svetimų pinigų lobę gaujos nariai linksmindavosi ir netgi gyvendavo su itin populiariomis Lietuvos dainininkėmis.

„Teko apmokėti ir krūtų didinimo operaciją“, – prisipažino valstybės saugomas liudytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)