Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad 27 metų Vladislavas Ruselevičius, kuris avarijoje suluošino kito automobilio keleivį, už grotų nesės – už tai, kad neblaivus sukėlė avariją ir sutrikdė sveikatą, jam skirta 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Kadangi baudžiamoji byla buvo išnagrinėta supaprastinta tvarka, nuteistajam bausmė buvo sumažinta trečdaliu, todėl V. Ruselevičiui skirta metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Bet jos vykdymas atidėtas 3 metams.

Teisėja Ilona Mateikienė nutarė, kad bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu V. Ruselevičius negalės išvykti už gyvenamosios vietos miesto ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, be to, nuo 22 iki 6 val. privalės būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu. Nuteistasis taip pat privalo įsidarbinti ar bent užsiregistruoti darbo biržoje ir visą šį laikotarpį nevartoti alkoholinių gėrimų.

Be to, nuteistajam teismas uždraudė 3 metams vairuoti transporto priemones. Už nukentėjusiojo gydymą V. Ruselevičius Valstybinei ligonių kasai privalės sumokėti 2 tūkst. 876 eurų už nukentėjusiojo gydymą.

Tik neaišku, ar V. Ruselevičius žalą atlygins – jis iki šiol nemoka baudų, kurios buvo skirtos už Kelių esmo taisyklių (KET) pažeidimus.

Šis teismo nuosprendis dar negalutinis – jį galima skųsti apeliacine tvarka. Atrodo, šia teise ketina pasinaudoti nukentėjusysis – per avariją sunkiai sužalotas ir iki šiol su ramentu vaikščiojantis vilnietis Kazys Jonutis neslėpė, kad tokio ciniško vairuotojo elgesio dar nebuvo matęs.

„Nesuprantu, kaip tokius žmones žemė išvis nešioja – jis dar drįsta mane kaltinti, tiek metų siautėjo keliuose, baudų nemokėjo, o mane suluošinęs vietoj atsiprašymo siunčia užgaulius žodžius, gal dar jį išteisinkime?“ – kaltinamojo ciniškumu stebėjosi K. Jonutis, kai V. Ruselevičius teisme pareiškė, jog dėl avarijos atsakomybę turėtų prisiimti ir nukentėjusysis, kuris avarijos metu esą nebuvo prisisegęs saugos diržo.

Avarija, dėl kurios V. Ruselevičius buvo pripažintas kaltu, nutiko 2013-ųjų gruodžio 15-osios vakarą Vilniuje, Lydos plente, netoli geležinkelio pervažos – jo vairuojamas automobilis „VW Passat“ kaktomuša susidūrė su mikroautobusu „Fiat Ducato“.

Abi mašinos sudaužytos labai smarkiai, kliudytas ir šalikelėje stovėjęs „Chrysler“. Pastarajame automobilyje žmonių nebuvo.

„VW Passat“ važiavęs V. Ruselevičius ir jo metais vyresnis draugas I. Milevskis buvo prispausti sumaitotame automobilyje. Juos ištraukė ugniagesiai-gelbėtojai ir perdavė greitosios pagalbos medikams.

V. Ruselevičius padarė būdamas neblaivus – nustatytas beveik 1,9 prom. girtumas.

„Susipykau su sugyventine, prisigėriau ir važiavau“, – paklaustas, kodėl girtas sėdo prie automobilio vairo, sakė V. Ruselevičius.

Automobilį „VW Passat“ vairavęs V. Ruselevičius neturėjo teisės vairuoti, nes ją buvo atėmęs teismas. Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad per savo vairuotojo stažą jis 20 kartų vairavo transporto priemones būdamas neblaivus.

Iki šiol su ramentu vaikščiojantis K. Jonutis tvirtino, kad jo kojos kaulas buvo taip sutrupėjęs, jog medikai iš pradžių net nesiryžo suteikti vilčių, kad jis galės vaikščioti.

„Laimei buvo vienas gydytojas, kuris pasakė, kad reikia gelbėti, koją amputuoti visada suspėsime“, – sakė jis.

Tik gerokai vėliau K. Jonutis sužinojo, kad po avarijos jis buvo paguldytas į tą pačią palatą su V. Ruselevičiumi. „Po to pas jį dar draugai susirinko ir vos ne balių kėlė“, – sakė nukentėjusysis.