Susiginčijo dėl „zonos“

32 metų Linas L. buvo nužudytas pernai liepą. Jis viešėjo savo draugės namuose Gelgaudiškės kaime, Tauragės rajone. Nužudytojo draugė – P. Lingio sesuo.

Kompanijoje taip pat buvo P. Lingio brolis su žmona. Linas esą pripirko sidro, alaus ir kompanija prie namų esančiame miškelyje surengė pikniką.

Žodis po žodžio tarp Lino L. ir P. Lingio liko konfliktas. „Jis pasakė, kad zonoje buvo „vierchas“, o aš pareiškiau, kad zonos „paniatkės“ man neįdomios. Dėl to Linas įsižeidė, kad jo negerbiu. Jis pareiškė, kad ras draugų, kurie mane nuveš į mišką“, – trečiadienį Klaipėdos apygardos teisme liudijo nužudymu kaltinamas P. Lingys.

Kai sutemo, kompanija iš lauko persikėlė į namo virtuvę. Linas L. su savo drauge esą užsidarė savo kambaryje, o po kelių valandų iš jo išėjo.

P. Lingys pasakojo, kad tada jis sugalvojo eiti namo. Kai žengė koridoriumi, Linas L. esą jį pastūmė ir kažkokių daiktu trenkė į veidą, perbrėžė kairįjį skruostą, sužalojo nugarą.

„Aš jį taip pat pastūmiau, kad galėčiau praeiti. Tai gal jis skirdamas susižalojo į spintelę ar durų rankeną, todėl ir mirė?“ – garsiai samprotavo P. Lingys.

Davė peiliuką, kuriuo pjaustė lašinius

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad Linas L. mirė nuo smūgio aštriu daiktu į kaklo sritį. Smūgis buvo suduotas iš viršaus žemyn. Be to, Lino L. draugė Judita, kuri yra P. Lingio sesuo, teisme liudijo, kad brolis užsimojo ir peiliu smeigė Linui L. į kaklą. Jis nukraujavo ir mirė vietoje.

Teisme trečiadienį paaiškėjo, kad peilį P. Lingiui davė jo sūnėnas Lukas, kuris gyvena tame name, kuriame ir įvyko nelaimė.

„Aš vakare grįžau iš darbų ir nuėjau miegoti. Po poros valandų pabudau, nes užsimaniau į tualetą. Kai išėjau į lauką, dėdė Petras paklausė, ar turiu peiliuką. Jį visada nešiojuosi kišenėje, nes kartais lašinius pasipjaustau, kai dirbu viešuosius darbus. Tą peiliuką ir padaviau dėdei, o tik paskui policijoje sužinojau, kad juo ir buvo smeigta Linui“, – teisme liudijo L. Lingys.

Bėgliai pamiršo maistą

Po nužudymo P. Lingys beveik dvi paras miške slapstėsi nuo teisėsaugos. Su juo buvo tuomet 14-metis sūnėnas.

„Su dėdžiu į mišką išėjau „po draugyste“. Mes gerai sutarėme, todėl ir norėjau palaikyti jam kompaniją. Iš pradžių nuėjome pas mano senelius, kur ir gyveno dėdė. Jis pasiėmė švarių drabužių, kojinių, vandens. Senelis dar į maišelį sudėjo maisto, bet jį pamiršome pasiimti. Tada patraukėme į netoliese esantį mišką ir ten buvome, kol mus surado policija. Nors jau ir taip žadėjome eiti namo“, – pasakojo dabar jau 15-metis paauglys.

Jį į teismą mama atvežė iš Gruzdžių vaikų socializacijos centro. Paauglys dienas jame leidžia todėl, kad yra įkliuvęs dėl vagystės.

Liudininkas pasakojo, kad einant iš tėvų namo pas senelius, P. Lingys du kartus kišeninį peiliuką smeigė į žemę. Gali būti, jog taip siekta nuo jo nuvalyti aukos kraują. Kišeninį peiliuką ekspertai rado nedideliame vandens telkinyje, esančiame šalia P. Lingio tėvų namų.

Guodėsi, kad mušė pareigūnai

P. Lingys kategoriškai neigė nužudęs žmogų. Esą Liną L. jis tik pastūmė ir išėjo namo. Kodėl slapstėsi?

„Mane ištiko šokas, gal šiek tiek trukdė mąstyti tai, kad gavau į galvą. Jokio peilio man niekas nedavė, aš jo neturėjau ir niekam nedūriau. Priešingai, kaip tik Linas L., galima sakyti, tikino, kad su manimi susidoros, mano gyvybei grėsė pavojus. Kai mus miške surado pareigūnai, mes jau beveik ketinome eiti namo. O pareigūnai mano atžvilgiu naujojo psichologinį smurtą, mušė, uždėjo striukę ant galvos, kad nematyčiau jų veidų“, – tikino P. Lingys.

Jis teisme girdėjo ir savo sesers, ir sūnėnų liudijimus, kurie tarsi patvirtina, jog P. Lingys nužudė jauną vyrą.

„Nežinau, kodėl jie taip kalba. Atrodo, niekam nieko blogo nepadariau, bet kažkaip prieš mane visi susimokė“, – guodėsi P. Lingys.

Nužudymu kaltinamam P. Lingiui gresia laisvės atėmimas nuo 7 iki 15 metų.

Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti Lino L. du broliai ir sesuo. Visi trys jie iš kaltinamojo reikalauja atlyginti beveik 25 tūkst. eurų turtinę ir neturtinę žalą.

2002 metais P. Lingys jau buvo nuteistas už moters nužudymą. Jam skirta kalėti 11 metų ir 6 mėnesius. Į laisvę vyras išėjo 2012 metų lapkritį.

„Panašu, kad žmogaus elgesys nesikeičia, jis nededa pastangų, kad pasikeistų. Todėl svarstau galimybę prašyti teismo jį pripažinti recidyvistu“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Jurijus Petuchovas.