Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad šaligatviu ėjusią pėsčiąją Eleną Butkutę pražudęs R. Jackevičius už grotų turės praleisti 6 metus. Bausmė nuteistajam galėjo būti gerokai griežtesnė, bet „kelių erelio“ baudžiamoji byla buvo išnagrinėta supaprastinta tvarka, todėl skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė buvo sumažinta trečdaliu.

Tačiau tokia bausmė yra per švelni, įsitikinusi žuvusiosios motina Elena Butkuvienė. „Tai per mažai – dešimt metų yra per mažai, o tuo labiau šešeri, turėtų būti nuo penkiolikos arba net iki gyvos galvos, nes jis sąmoningai sėdo už vairo“, – sakė moteris.

Tokiai pozicijai pritarė ir dar vienas žuvusiosios giminaitis. „Jis (R. Jackevičius – aut. past.) nerodo savo veido – tokį reikia izoliuoti, toks žmogus negali turėti nuoširdumo“, – po nuosprendžio sakė prisistatyti nenorėjęs vyras.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė iš nuteistojo žuvusiosios motinai priteisė 24 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Dar 4 tūkst. eurų jai privalės sumokėti Lietuvos transporto priemonių draudikų biuras (LTPDB), kuris taip pat privalės atlyginti ir 3,6 tūkst. eurų turtinę žalą.

Neturtinę žalą R. Jackevičius privalės sumokėti ir žuvusiosios E. Butkutės draugui, su kuriuo ji kartu gyveno ir jau buvo suplanavusi vestuves, – jam priteistas 15 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas. Dar tūkstantį eurų privalės sumokėti (LTPDB).

R. Jackevičius nuteistas dėl tragiško įvykio praėjusių metų rugsėjo 13-osios vakarą, kai apie 23.44 val. – motociklą „Kawasaki“ vairavęs R. Jackevičius jo nebuvo apdraudęs bei įregistravęs. Maža to, prie galingos transporto priemonės vyras sėdo gerokai apsvaigęs nuo alkoholio – jam nustatytas 2,12 prom. girtumas.

Nustatyta, kad Liepkalnio g. ir Gardino g. sankryžoje R. Jackevičius nuvažiavo nuo kelio važiuojamosios dalies ir partrenkė šaligatviu ėjusią pėsčiąją.

Po šio įvykio R. Jackevičius iš karto buvo sulaikytas ir suimtas.

Teisme jis pripažino jam pateiktus kaltinimus, atsiprašė nukentėjusiųjų, tačiau, anot teismo, nepadarė nieko, kad bent iš dalies sumažintų nukentėjusiųjų skausmą – net neatlygino laidotuvių išlaidų. Maža to, prieš skelbiant nuosprendį jis nė nebandė imituoti, kad gailisi dėl to, ką padarė – matant žuvusiosios artimiesiems žurnalistams demonstravo nepadorius gestus.

Kaip sakė nuosprendį paskelbusi teisėja S. Raupėnaitė-Lekarauskienė, neturėdamas teisės vairuoti, bet prie motociklo vairo sėdęs R. Jankauskas sukūrė tokią situaciją, kad negalėjo išvengti susidūrim su šaligatviu ėjusia nukentėjusiąja. Be to, jis ne kartą yra teistas, net keturiolika kartų baustas už įvairius KET pažeidimus, bet baudų nemoka.

„Jis linkęs ignoruoti KET, tai rodo jo didesnį pavojingumą visuomenei“, – įsitikinusi teisėja.

Pasak jos, R. Jackevičius tądien, kai padarė tragišką avariją, teisme buvo nubaustas už neteisėtą psichotropinių medžiagų vartojimą be gydytojo leidimo, be to, nusikaltimą padarė tuo metu, kai jam buvo paskirta laisvės apribojimo bausmė.

„Dėl įvykio kilo skaudžios ir nepataisomos pasekmės, gyvybės atėmimas yra šiurkštus ir sąmoningas KET pažeidimo padarinys“, – pabrėžė teisėja.

Nuosprendį, kurį dar bus galima skųsti apeliacine tvarka, priėmęs teismas taip pat nutarė iš R. Jackevičiaus konfiskuoti motociklą „Kawasaki“ – jis bus sunaikintas.