G.Jackai ketvirtadienį pateikti įtarimai organizavus du nusikaltimus: tyčinį telšiečio verslininko Hilerijaus Sasnausko nužudymą iš savanaudiškų paskatų bei didelės vertės turto prievartavimą iš buvusio "Ekspres" banko prezidento Vladimiro Naiduno.

Abu nusikaltimai įvykdyti 1993 metais. Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas teismui sakė esant pakankamai faktinių duomenų, kad G.Jacka padarė jam inkriminuojamus nusikaltimus.

39 metų H.Sasnauskas buvo nušautas savo namų kieme 1993 metų sausį. Iki žūties šis telšietis nebuvo siejamas su nusikalstamuoju pasauliu, tačiau buvo žinoma, kad jis galimai turėjo didelių skolų.

Iš verslininko V.Naiduno G.Jacka įtariamas neteisėtai reikalavęs 200 tūkst. JAV dolerių ir organizavęs jo pagrobimą.

V.Naidunas ir G.Jacka trejus metus bylinėjosi dėl sostinės Tyzenhauzų gatvėje esančio 37-ojo namo, kuriame gyveno V.Naidunas. Prieš kelerius metus neoficialiai teigta, jog G.Jacka galėjo organizuoti ir 2000-ųjų birželio pasikėsinimą į V.Naiduną. Jį buvo bandyta susprogdinti Vilniuje, kai jis kartu su savo sargybiniu Andrejumi Čiujevu važiavo automobiliu "Lincoln".

Iš granatsvaidžio paleistas sprogmuo per priekinį langą įlėkė į automobilį, atsitrenkė į galinį stiklą, jį apdegino, nukrito į saloną, tačiau nesprogo. Iškart po šio pasikėsinimo nužudyti V.Naidunas neatmetė galimybės, kad susidorojimą galėjo užsakyti buvęs jo pažįstamas G.Jacka.

Ketvirtadienį kalbėdamas teisme G.Jacka tikino neturįs nieko bendra nė su vienu iš jam priskiriamų nusikaltimų. Telšiškio H.Sasnausko jis tvirtino "akyse nematęs" ir apskritai nesilankąs Telšiuose jau daugelį metų, kai ten nebėra jo motinos.

Anot G.Jackos, pareigūnai be reikalo aklai pasitiki suimtu Kauno nusikalstamojo pasaulio atstovu 56 metų Jonu Bielskiu, kuris esą duoda tendencingus parodymus tik siekdamas sušvelninti gresiančią laisvės atėmimo bausmę.

Be to, kaip teigė G.Jacka, jis pats yra nukentėjęs nuo J.Bielskio, nes esą sumokėjo jam 10 tūkst. JAV dolerių išpirką už pavogtą 16,5 tūkst. JAV dolerių vertės automobilį "Mercedes Benz". "Atgavęs automobilį iš J.Bielskio, iš karto nuvariau į aikštelę ir daugiau prabangiomis mašinomis stengiuosi nevažinėti", - teismui aiškino G.Jacka.

G.Jackos žodžiais, absurdiška reikšti įtarimus, kad už H.Sasnausko nužudymą jis esą sumokėjęs 5 tūkst. JAV dolerių, kai minėto automobilio išpirka buvusi dvigubai didesnė. "Tai ko tada žmogaus gyvybė verta?", - teismo retoriškai klausė G.Jacka.

Jis sakė tikįs, kad J.Bielskio "išgalvoti" kaltinimai subliūkš.

G.Jacka ir jo advokatas Sergejus Novikovas, kadaise gynęs ne vieną buvusio "Vilniaus brigados" nusikalstamojo susivienijimo atstovą, teismo prašė neskirti griežčiausios kardomosios priemonės ir apsiriboti namų areštu. Kaip pabrėžė gynėjas, daug turto valdanti G.Jackos šeima pasiryžusi sumokėti didelės vertės piniginį užstatą.

Advokatas taip pat pateikė teismui medicinos pažymas, liudijančias, kad G.Jacka gydomas nuo hepatito C, o jo žmona yra 3 grupės invalidė ir viena sunkiai pajėgtų deramai pasirūpinti dviem mažametėmis dukromis. Advokato aiškinimu, nutrūkus gydymui gali iškilti grėsmė G.Jackos sveikatai ir gyvybei.

Tačiau teismas atsižvelgė į prokuroro A.Kazakovo išsakytus motyvus, kad sunkiu ir labai sunkiu nusikaltimu įtariamas G.Jacka gali slėptis nuo teisėsaugos pareigūnų, bandyti paveikti liudytojus ir kitaip trukdyti tyrimui, nes turto prievartavimo epizode dar ne visi įtariamieji nustatyti, o apklaustų įtariamųjų parodymai prieštaringi. Pasak teismo nutarties, laisvės atėmimo vietų ligoninėje G. Jackai galės būti suteikta tokia pati speciali medicinos pagalba, kaip ir iki šiol.

Ši apylinkės teismo nutartis per 20 dienų dar gali būti skundžiama Vilniaus apygardos teismui.

G.Jacka verčiasi nekilnojamojo turto prekyba. Palangoje ir visoje Lietuvoje G.Jackai priklauso dešimtys nekilnojamojo turto objektų.

G.Jacka ypač išgarsėjo po to, kai 2000 metais iš grafo Alfredo Tiškevičiaus už 600 tūkst. litų nusipirko pusę istorinio Palangos kurhauzo pastato.

Kita pusė pastato priklauso Palangos miesto savivaldybei. Tarp dviejų pastato savininkų įsiplieskus teisminiams ginčams dėl žemės sklypo nuosavybės, 2002 metų rugpjūtį kurhauzas netikėtai sudegė. Iš karto po gaisro įtarimai krito ir ant jo bendrasavininkio G.Jackos, tačiau šis savo kaltę kategoriškai neigė. Be to, jis pažadėjo piniginį atlygį tiems, kurie padės išaiškinti nusikaltėlius.

Nors teisėsaugininkai šį pavasarį demaskavo keturis klaipėdiečius, įtariamus Palangos kurhauzo padegimu, šio nusikaltimo užsakovas iki šiol nenustatytas.