Vilniaus apygardos teisme jau kurį laiką nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje fotografas Jonas Vaitkus kaltinimų sulaukė po muzikinio festivalio – jam pasibaigus į vyro sodybą atvyko policijos pareigūnai ir atlikę kratą rado beveik 4 kg narkotinės medžiagos: kanapių ir jų dalių.

Už tai J. Vaitkui gresia laisvės atėmimo nuo 10 iki 15 metų bausmė, tačiau kaltinamasis kategoriškai neigia, kad platino narkotikus, ir tikina, jog laukinės kanapės niekam žalos nepadarė, nes jos buvo skirtos ne rūkymui, o gaminti pirties vantas.

„Dabar susidaro įspūdis, kad visus kaip kralikus šėriau žole“, – pateiktais kaltinimais piktinosi fotografas, dėl skandalo buvęs priverstas palikti darbą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre.

Nemalonumai J. Vaitkų užgriuvo dėl dar 2012-ųjų liepos pabaigoje įvykusio muzikinio renginio-seminaro „Raganų ritualas“ – veiklus vilnietis sutiko užsieniečiams išnuomoti savo sodybą, juoba kad joje jau ne pirmą kartą buvo surengtas didelis renginys.

Iš J. Vaitkaus sodybos garsiai sklindanti muzika papiktino kai kuriuos kaimynus, kurie dėl naktinio triukšmo iškvietė policijos pareigūnus. Nors atvykus pareigūnams muzika buvo pritildyta, tačiau jau renginiui pasibaigus vėl į J. Vaitkaus sodybą atvyko pareigūnai – jiems buvo pranešta, kad renginio metu esą galėjo būti prekiaujama narkotikais.

Nors pačio narkotinių medžiagų fakto nepavyko užfiksuoti, tačiau sodyboje buvo rasta apie 3 kg žalios spalvos augalinės kilmės medžiagos bei apie 0,6 kg juodos spalvos augalinės kilmės medžiagos. Be to, sodyboje buvo rasti devyni asmenys – šeši Lietuvos piliečiai ir po vieną svečią iš Šveicarijos, Suomijos bei Portugalijos. Atlikus narkotikų vartojimo testus paaiškėjo, kad net aštuoni asmenys yra svaiginęsi narkotinėmis medžiagomis.

Sodybos šeimininkas J. Vaitkus sako, kad jis neturėtų prisiimti atsakomybės dėl rastos „žolės“, nes ji priklausė ne jam, o anksčiau šioje sodyboje gyvenusiam žolininkui Aleksandrui. Jis dabar keliauja po pasaulį.

„Aleksandras byloje net neapklaustas, po visos šios istorijos jis mane susirado, sakė, Jonai, jaučiu kaltę dėl to, kuo tave kaltina, nes būtent namo palėpėje palikau kanapes – atvažiuosiu iš Vokietijos ir paliudysiu, tačiau jo niekas nekviečia ir net nenori klausyti“, – sakė J. Vaitkus.

Fotografas teigia, kad prie jo namų augo laukinės kanapės, tačiau už tai gresia tik administracinė atsakomybė. „Tos uždraustos kanapės visur auga, tegul Vilniaus meras Artūras Zuokas pasižiūri, kiek jų yra prie Vilnelės, pats iš ten buvau parsinešęs sėklų“, – sakė kaltinamasis.

Tačiau džiovintose kanapėse, kurios buvo rastos J. Vaitkaus sodyboje, buvo viršyta leistina koncentracijos riba – leidžiama auginti pluoštines kanapes, kuriose yra ne daugiau kaip 0,2 proc. tetrahidrokanabinolio, o fotografo namuose rastose kanapėse šio narkotiko buvo 0,5 proc.

„Ši istorija tęsiasi jau 3 metu, aš, kaip Lietuvos patriotas, galvoju, kad tam turi būti padarytas galas – jaučiuosi teisus, nes narkotikų nepardavinėjau ir neplatinau, o į renginius atvažiuojantys užsieniečiai patys atsiveža, pas juos tai jau yra įprasta, argi aš tokiuose metuose užsiimsiu prekyba narkotikais“, – sakė kaltinamasis.

Vyras patikino, kad po šio incidento per rajoninį Ukmergės laikraštį gyventojų atsiprašė dėl triukšmo naktį.

„Sodybą išnuomojau tik dėl to, kad prieš tai pats organizavau šventę „Degantis Jonas“, patyriau nuostolių, norėjau sugrąžinti skolas, ir štai tau – nesuprantu, kaip Lietuvoje gali teisti žmogų už nusikaltimą, kurio jis nepadarė“, – teigė J. Vaitkus.

Kad fotografas negalėjo prekiauti „žole“, įsitikinę ir kai kurie netoliese gyvenantys jo kaimynai. Nors šie retai užsuka į kaimą, kurį dėl labai tolimos lokalizacijos praminė „Tundra“, tačiau į sodyboje vykstančius renginius atvykdavo pasižiūrėti.

Skulptorius Remigijus Rudokas teisme sakė neabejojantis, kad J. Vaitkus yra nekaltas. „Tai – kažkokia nesąmonė, jeigu kažkas panašaus būtų vykę, mes apie tai tikrai būtume žinoję ar bent girdėję“, – sakė jis.

„Tą dieną, kai atvykome pasižiūrėti šventės, buvo mano gimtadienis, bet renginyje buvo labai keisti žmonės – vienas buvo apsirengęs parašiutininko kostiumu, kiti buvo išsipaišę savo veidus“, – J. Vaitkaus kaimynas Nerijus Pečeliūnas taip pat sakė, kad nieko apie „žolę“ nežino.

„Nežinau, ar tada kas rūkė, ar ne, bet man niekas nesiūlė ir nesigyrė, kad rūko“, – teigė vyras.