Penktadienį Vilijampolės socialinės globos namuose apsilankė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos komisija. Išvados turėtų būti pateiktos per dvi savaites.

„Gyvenimas yra toks, kad pastoviai būna kažkokie signalai, į juos yra operatyviai, rimtai reaguojama. Jeigu kažkas ne taip – bandoma daryti, kad to daugiau nebūtų. O šiaip niekas nėra apsaugotas nuo įvairių atvejų. Juolab, kad čia nėra paprasta įstaiga ir visokių atvejų gali pasitaikyti“, - sako Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

Tuo tarpu Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus laikosi pozicijos, kad įstaiga buvo apšmeižta.

„Aš tai vertinu kaip šmeižtą, todėl nuo pat pirmos dienos mes padavėme visą medžiagą į prokuratūrą. Tikimės pilno šio fakto ištyrimo. Lauksime išvadų. O jei kalti asmenys bus nustatyti – jie bus nubausti“, - sako L. Butkus.

Šiuo metu Vilijampolės socialinės globos namuose gyvena 220 žmonės, iš kurių - 48 vaikai. Namuose įsteigta 213 darbuotojų etatų.

Laikė 36 valandas

Šią savaitę buvo paviešintas šokiruojantis vaizdo įrašas, darytas dar praėjusių metų liepą.

Įrašą paviešinęs įstaigos spec. pedagogas Lorenas Mišeikis DELFI atskleidė įvykio aplinkybes. Aiškėja, kad tuomet 14-etis Tadas (vardas pakeistas – DELF) susipyko su draugu ir šiam užvožė šluota.

Kaip pasakoja L. Mišeikis, globos namų personalas nusprendė pagąsdinti berniuką ir iškvietė policiją. Atvažiavę pareigūnai tik gūžčiojo pečiais, tačiau išsigandęs berniukas pabėgo.

Jis netrukus buvo rastas netoli globos namų. Tadas buvo parvežtas atgal į globos namus, o čia jo laukė lova su fiksavimo diržais. Kaip pasakoja L. Mišeikis, prie lovos neįgalus vaikas su sauskelnėmis buvo prirakintas 36 valandas.

„Toks buvo skyriaus vadovų įsakymas“, - sako L. Mišeikis.

Tačiau pedagogas pasakoja, kad berniukas buvo atrištas anksčiau, nei buvo įsakyta – jam leista nusiprausti. Tuomet jam liepta gulti atgal į lovą, tačiau berniukas atsisakė. Tuomet vienas iš globos namų darbuotojų panaudojo prievartą. L. Mišeikio teigimu, tai globos namų masažistas A. D.

“Žinoma, nėra gerai, kad buvo panaudota prievarta, tačiau šioje situacijoje kalčiausias ne jis. Kalčiausia globos namų administracija, kuri fiksavo berniuką prie lovos, nors to visai nereikėjo“, - sako L. Mišeikis.

L. Butkus teigė, kad jokių nusiskundimų dėl A. D. darbo neturi. Tačiau plačiau komentuoti situaciją atsisakė.