Tačiau toks jo prašymas yra nepagrįstas, trečiadienį nusprendė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys, skandalingai išgarsėjęs po istorijos, kai lygtinai į laisvę paleido tris vaikus avarijoje pražudžiusį dabar jau buvusį Skuodo policininką Saulių Pauliką.

Teisėjas mano, kad moksleivę dėl „žemų, savanaudiškų ir ciniškų motyvų“ išžaginęs ir 7 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas K. Stasaitis negali būti anksčiau laiko išleistas į laisvę, nes taip „būtų pažeistas bausmės teisingumo principas ir jo įgyvendinimas“.

„Kaltas asmuo turi būti nubaustas ir atlikti bausmę, adekvačią jo padarytai nusikalstamai veikai, be to, svarbu atsižvelgti ir į visuomenės interesą, į nukentėjusiosios lūkesčius dėl teisingumo principo įgyvendinimo, nes tik tuomet bus pasiekta bausmės paskirtis“, – teismas mano, kad nėra galimybių K. Stasaitį toliau taisyti neizoliavus jo nuo visuomenės.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos teikimą atmetęs teismas taip pat pabrėžė, kad K. Stasaitis nusikaltimą, dėl kurio nuteistas, padarė vykdydamas savo tiesiogines pareigas, greitosios medicinos pagalbos automobilyje, kas ypač šokiravo ir sukrėtė ne tik nukentėjusiąją, bet ir visuomenę.

Pasak teismo, padaryti nusikaltimai buvo plačiai aptarinėjami žiniasklaidoje, todėl nukentėjusiajai teko išgyventi neigiamus dvasinius sukrėtimus. „K. Stasaičio padarytos nusikalstamos veikos rodo didesnį nuteistojo pavojingumą visuomenei, nes savo veiksmais jis sumenkino institucijos funkcijas ir veiklos principus, sukūrė visuomenėje nesaugumo jausmą bei sudarė pagrindą nepasitikėti medicinos darbuotojais“, – teisėjo teigimu, K. Stasaitis iki šiol visiškai nepripažino kaltės, pilnai nesuvokia savo atliktų veiksmų nusikalstamo pobūdžio, jų neanalizuoja, negalvoja apie padarinius, nesupranta, dėl ko yra nubaustas, nesvarsto jam paskirtos bausmės paskirties ir tikslų, žemindamas nukentėjusiąją, ieško savęs pateisinančių aplinkybių.

K. Stasaičio bausmės pabaiga – 2016-ųjų lapkričio 18-oji. Jis nuo 2012-ųjų gruodžio už stropų darbą ir nepriekaištingą elgesį perkeltas iš paprastosios į lengvąją grupę. Išėjęs į laisvę buvęs felčeris planuoja dirbti pas ūkininką, o gyventi su tėvais.

Nuteistasis jau yra atlyginęs žalą nukentėjusiajai.

Kad K. Stasaitis nebūtų paleistas į laisvę anksčiau laiko, prieštaravo ir prokuratūra.

Tuo metu kartu su felčeriu nuteistas greitosios pagalbos vairuotojas Janas Borkovskis jau seniai paleistas į laisvę – jis ir teisme pripažino, kad kartu su kolega išžagino moksleivę.

Automobilyje suleido vaistų ir išžagino, o paskui – ir apvogė

Greitosios pagalbos stoties darbuotojai buvo pripažinti kaltais dėl įvykių, nutikusių 2009-ųjų spalio 24-osios naktį. Tąsyk reanimobiliu važinėjantys K. Stasaitis ir J. Borkovskis turėjo teikti pagalbą Pylimo gatvėje rastai merginai, kuriai buvo sužalotas veidas, perpjauta lūpa.

Iš pradžių sužeistoji buvo nugabenta į Žalgirio klinikas, o įtarus, kad merginai gali būti sukrėstos galvos smegenys, – pervežta į Greitosios pagalbos ligoninę. Iš ten po poros valandų mergina buvo išleista į namus.

Neabejodama, kad greitosios pagalbos automobilyje buvo apsvaiginta medikamentais ir išžaginta, mergina kreipėsi į policiją. Gavus teismo medicinos ekspertų išvadą, K. Stasaitis ir J. Borkovskis buvo sulaikyti, o vėliau – suimti.

Gabenant nukentėjusią merginą iš vienos ligoninės į kitą K. Stasaitis jai į sėdmenis suleido nenustatytos kilmės medikamentų, nuo kurių ji nepajėgė valdyti savo kūno bei pasipriešinti.

Pasinaudodamas bejėgiška aukos būkle, slaugytojas ją išžagino. Po to tą patį padarė automobilio vairuotojas J. Borkovskis.

Pakeliui į ligoninę K. Stasaitis merginą dar ir apvogė – iš jos sijono kišenės ištraukė mobilaus ryšio telefoną, įvertintą 320 litų.

Vairuotojas J. Borkovskis teisme pasakojo, jog pacientė esą pati jį išprovokavo. „Ji man grabaliojo rankomis prie klyno ir vis sakė „noriu, noriu“, todėl ir užlipau ant jos“, – aiškino J. Borkovskis.

Vairuotojas aiškino, kad mergina neprieštaravo

Pensininkas teigė, kad ilgą laiką neturėjo lytinių santykių, todėl esą „viskas įvyko labai greitai“. Jis aiškino, jog neturi žmonos, ilgą laiką gyvena vienas, todėl esą ir neatsilaikė pagundai. J. Borkovskis ne kartą patikino, jog nukentėjusioji esą buvo sąmoninga ir pati siekė lytinio akto.

Vairuotojas teisme sakė, kad merginą išžagino tuomet, kai kartu su juo į Lazdynų ligoninę vykęs felčeris K. Stasaitis nuėjo pas gydytojus susitarti dėl priėmimo.

Tuo tarpu K. Stasaitis teisme kategoriškai neigė jam mestus kaltinimus ir tikino, jog niekada negalėtų išduoti savo merginos, su kuria esą tą vakarą, prieš budėjimą turėjo lytinių santykių.

Felčeris teisme pasakojo, kad mergina buvo sunkios būklės, todėl numovęs jai kelnaites ir į kiršnį suleidęs vaistų. Be to, jis prisipažino, kad buvo paėmęs merginos piniginę, nes norėjo nustatyti jos asmenybę, ir viduje rado juodą prezervatyvą.

„Jeigu būčiau santykiavęs, būčiau pasinaudojęs prezervatyvu“, – aiškino kaltinamasis.

Teisme jis prisipažino paėmęs prie merginos rastą mobilųjį telefoną, kurį dvi savaites laikė pas draugę namuose – esą laukė, kol atsilieps jo šeimininkas. Pasak jo, pacientė tvirtino, jog telefonas yra ne jos.

Tuo tarpu nukentėjusioji mergina teisme neslėpė, kad iki šiol negali pamiršti košmaro – vežama į ligoninę tikėjosi pagalbos, tačiau buvo išžaginta.

„Man suleido vaistų, kad negalėčiau priešintis, – sakė ji. – Aš viską mačiau, tačiau nieko negalėjau padaryti, nes net negalėjau nė pajudėti. Paskui praradau sąmonę ir po kiek laiko atsigavusi pamačiau nueinantį vieną vyrą, jis sakė: „Eik, o dabar tavo eilė“. Šitą labai gerai atsimenu, paskui vėl praradau sąmonę“.