Ar kūdikis, kurį Kelmės rajone gyvenanti Akvilė S. ką tik pagimdė ar artimiausiu metu pagimdys, gyvens kartu su motina, priklausys tik nuo Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų.

Trečiadienį teisėjai turėjo nagrinėti Šiaulių apygardos prokuratūros apeliacinį skundą dėl Akvilei S. paskelbto nuosprendžio – už kūdikio nužudymą Šiaulių teisėjai nuteistajai skyrė ne laisvės atėmimo, o laisvės apribojimo bausmę vieneriems metams devyniems mėnesiams ir dvidešimt keturioms dienoms. Bausmės apribojimo metu Akvilei S. nurodyta neatlygintinai išdirbti 180 val. nemokamų darbų bei nekeisti gyvenamosios vietos.

Teisėjai Akvilei S. skyrė švelnesnę bausmę nei numatyta įstatyme – ekspertai patvirtino, kad po gimdymo moteriai buvo pogimdyvinis šokas, ji „negalėjo protu suvokti, kas atsitiko“. Be to, Šiaulių apygardos teismas pabrėžė, kad Akvilės S. atskyrimas nuo šeimos, greitu laiku gimsiančio jos vaikelio, gali neigiamai paveikti jos socialinius ryšius.

Su tokia teismo pozicija nesutinkantys prokurorai įsitikinę, kad Akvilei S. buvo skirta neteisinga bausmė, todėl apeliaciniame skunde prašoma ją įkalinti 12 metų.

Bet baudžiamosios bylos baigties dar teks palaukti – trečiadienį teismui atvertus bylą paaiškėjo, kad prieš posėdį Akvilė S. buvo išvežta į ligoninę, kur „jau gimdo arba artimiausiu metu gimdys“. Apie tai teismui telefonu pranešė nuteistosios tėvu prisistatęs vyras.

Kadangi prokurorų skunde pateikti argumentai, sunkinantys Akvilės S. padėtį, be jos teismas negalėjo nagrinėti prokurorų skundo ir bylos nagrinėjimą atidėjo – bus laukiama, kol nuteistoji galės atvykti į teismą.

Bylos duomenimis nustatyta, kad ji dar 2013-ųjų balandžio 24-ąją, laikotarpiu nuo 13 iki 17 val., Kelmės rajone, lauko tualete pagimdžiusi moteriškos lyties naujagimį iš karto po gimdymo nutraukė virkštelę ir ją pasmaugė.

Mergytei, kuri pasaulį paliko ką tik gimusi, motina jau buvo išrinkusi vardą – ją pavadino Auguste.

Bylą nagrinėjant teisme kūdikio atsikračiusi Akvilė S. teigė, kad negali pripažinti kaltės, nes nieko neprisimena.

Ji pasakojo, kad „viskas įvyko“, kai ji buvo išvažiavusi pas draugą į gimtadienį. „Prisimenu, kad man prasidėjo nugaros skausmai, todėl paprašiau draugo atnešti vaistų, juos įtryniau, skausmas parėjo, o ryte nuėjau į lauko tualetą, – sakė Akvilė S. – Neprisimenu, kaip viskas įvyko.“

Jauna moteris teigė, kad net nepamena, ką pasakojo ikiteisminio tyrimo metu bylą tyrusiai tyrėjai. „Ji man darė labai didelį spaudimą, sakė, jeigu nepasakysiu tiesos, bus blogai – tyrėja man pasakė, kad nužudžiau, pasmaugiau kūdikį“, – tikino ji.

Tuo metu ikiteisminio tyrimo metu jauna moteris prisipažino, kad buvo išžaginta automobilyje, po to nuo savo skriaudiko pastojo. „Apie išprievartavimą niekam nesakiau, nes buvau labai pasimetusi, išsigandusi“, – ikiteisminio tyrimo metu teigė Akvilė S.

Netrukus po patirtos prievartos mergina pradėjo draugauti su vienu vaikinu, kurio namų lauko tualete ir pagimdė mergytę.

„Kai buvau tualete, jis buvo prie jo priėjęs, bet pasakiau, kad viskas yra gerai – po gimdymo į namus grįžau kruvinomis rankomis, tai pamatęs draugas pasakė savo motinai“, – sakė ji.

Paaiškėjus, kad Akvilė S. pagimdė kūdikį, jie iškvietė merginos motiną. „Ji iš tualeto paėmė naujagimį ir mus parvežė namo – kūdikiu neplanavau atsikratyti, bet taip pasielgiau, nes nežinojau, ką su vaiku daryti“, – sakė ji.

Teisme buvo apklaustas ir vaikinas, kurį ji nurodė kaip savo kūdikio tėvą. Jis neslėpė, kad su Akvile S. yra ne kartą turėjęs lytinių santykių, tačiau tai buvę abipusiu susitarimu. „Nesuprantu, kodėl ji mane apkalba, kad ją išprievartavau, seksas buvo abipusiu susitarimu“, – sakė vyras.

Jis prisiminė tą dieną, kai mergina esą patyrė seksualinę prievartą.

„Iš vietinių vaikinų žinojau, kad Akvilė S. noriai mylisi su vyrais, todėl po šokių su ja pavažiavau kiek toliau ir pasimylėjau automobilyje – tai buvo seksas be jokių įsipareigojimų, – teigė jis. – 2012-ųjų lapkritį ar gruodį vėl nuvažiavau į šokius su draugu , Akvilė S. pati įlipo į mūsų automobilį. Nuvažiavome, nusipirkome alaus, begeriant pasiūlėme jai pasimylėti. Ši sutiko – pirmas su ja pasimylėjo draugas, o paskui aš. Jau tada pastebėjau, kad jos krūtinė yra didesnė, todėl klausiau, ar ji yra nėščia, bet Akvilė S. man nieko neatsakė.“