Su pareikštu kaltinimu nesutinkantis ir kaltės nepripažįstantis suimtasis šią nutartį apskundė aukštesnės instancijos teismui. Jis prašė panaikinti nutartį dėl suėmimo pratęsimo ir paleisti jį iš kalėjimo.

Vilniaus apygardos teismas A.Vertelkos skundą atmetė. Teismo manymu, suėmimo pratęsimas yra pagrįstas. Vilniaus apygardos teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. A.Vertelka už grotų liks mažiausiai dar trim mėnesiams.

Šią savaitę Vilniaus apygardos teismas atmetė dar dviejų suimtųjų mažeikiškių nužudymo byloje - 33 metų Sigito Raišelio ir 35 metų Virginijaus Baltušio - skundus dėl suėmimo pratęsimo. Jie taip pat lieka už grotų.

Generalinė prokuratūra A.Vertelkai yra pareiškusi kaltinimą dėl tyčinio dviejų dviejų ar daugiau žmonių nužudymo savanaudiškais tikslais.

Bylos duomenimis, pernai liepos 6 dieną apie 22 val. A.Vertelka kartu su kitais "tulpinių" gaujos nariais panevėžiečiais Andriumi Andriušaičiu, Egidijumi Bučiu, Romualdu Čeponiu, dar vienu panevėžiečiu, kuris dabar yra įslaptintas liudytojas, bei dar keliais asmenimis užpuolė Kiesus.

Smurtaudami užpuolikai išgavo Kiesų banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino apie 100 tūkst. litų.

Mažeikiškiai buvo nužudyti, jų palaikai užkasti maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio.

A.Vertelkos skundą teismas nagrinėjo uždarame posėdyje. Surengti posėdį už uždarų durų pageidavo generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda. Jo manymu, parengtinio tardymo duomenų kol kas viešai skelbti negalima. Teisėja patenkino prašymą ir žurnalistai buvo paprašyti palikti salę.

Tuo tarpu A.Vertelka ir jo advokatas Kęstutis Stungys pageidavo, kad posėdis būtų viešas.

"Visuomenė turi žinoti, kuo aš kaltinamas", - sakė suimtasis. Jis piktinosi, kad prokuratūra vadovauja teismui.

Advokato K.Stungio manymu, prokuroras nepateikė jokių teisinių argumentų, kuriais remiantis būtų galima rengti uždarą teismo posėdį.

Advokatas citavo Baudžiamojo proceso kodekso straipsnį, kuriuo remiantis, uždari teismo posėdžiai rengiami, jeigu juose gali būti kalbama apie valstybės paslaptis.

Į teismo posėdį A.Vertelką atlydėjo būrys ginkluotų policijos pareigūnų. Ant suimtojo galvos buvo užmautas maišas. Suimtąjį vedę keli pareigūnai vilkėjo juodas kaukes. Posėdžių salės duris saugojo neperšaunamos liemenėmis vilkintys policininkai.

Prieš prasidedant posėdžiui nuo A.Vertelkos galvos maišas buvo nuimtas. Jis nebuvo užsidėjęs akinių, kaip paprastai. Suimtasis prisistatė teismui, pasakė savo vardą, pavardę, gimimo datą, nurodė gyvenamąsias vietas Vilniuje ir Panevėžyje.

Pasak advokato, teismo posėdyje A.Vertelka kaip įprastai kartojo, kad esąs nekaltas, prieš jį buvo surengta provokacija.

Pertraukos metu pareigūnai A.Vertelką buvo išvedę į tualetą. Eidamas koridoriumi, jis šiek tiek kilstelėjo maišą nuo galvos, kad galėtų matyti kelią.

Kol teisėja rašė nutartį, A.Vertelka buvo išvestas iš teismo salės, kad negalėtų kalbėtis su savo advokatu K.Stungiu. Advokatas žurnalistams skundėsi, jog jam ir toliau neleidžiama susipažinti su įrodymais, kuriais remiantis kaltinamas A.Vertelka.

Įtarus, kad A.Vertelka prisidėjo prie mažeikiškių pagrobimo ir jų turto prievartavimo, jis buvo sulaikytas pernai vasarą, netrukus po Kiesų dingimo. Tačiau pritrūkus įrodymų, dėl mažeikiškių pagrobimo jokie kaltinimai jam nebuvo pareikšti. Per kratą bute Neringos mieste, kur buvo apsistojęs A.Vertelka su savo žmona, pareigūnai rado apie pusę gramo heroino.

Panevėžietis už tai buvo suimtas ir kurį laiką kaltintas neteisėtu narkotikų laikymu. Vilniaus miesto 2-sios apylinkės teismas pernai lapkritį pripažino kaltu, nuteisė kalėti, tačiau bausmę atidėjo ir paleido nuteistąjį teismo salėje.

Tačiau vėliau Aukščiausiasis Teismas panaikino apkaltinamąjį nuosprendį, nesant tiesioginių įrodymų, kad rastas narkotines medžiagas įsigijo ir laikė A.Vertelka. Dėl šios bylos A.Vertelka yra kreipęsis į Europos žmogaus teisių teismą. Sprendimas dar nėra priimtas.

Po ilgai rengtos prokuratūros bei policijos pareigūnų operacijos paaiškėjo, kad buvusį bendrovės "Mažeikių nafta" vadovą 45 metų G.Kiesų, jo 20 metų sūnų Valdą bei 38 metų vairuotoją Alfonsą Galminą 2000-ųjų liepos 6-ąją pagrobė ir nužudė žiaurumu garsėjanti Panevėžio "tulpinių" gauja.

Lapkričio pabaigoje maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio, netoli kelio Panevėžys-Krekenava-Kėdainiai, atkasti kelių žmonių palaikai, kaip manoma - trijų pernai dingusių mažeikiškių. Vėliau buvo atkasti, kaip manoma, ir mažeikiškių nužudymo vykdytojų palaikai. Dabar juos tiria ekspertai.

Byloje minimas 35 metų R.Čeponis gegužę buvo nušautas policijos pareigūnų, kai jiems pasipriešino. Manoma, kad E.Bučys ir A.Andriušaitis, kaip nereikalingi liudytojai, galėjo būti nužudyti kitų gaujos nusikaltėlių.