Visuotinai smerkiamas girtas vairuotojas gali išvengti ilgų metų už grotų. Mirtinos avarijos kaltininkas gali iš viso išvengti teistumo. Taip numatyta įstatymuose. Tą įrodo ir praėjusią vasarą, liepos mėnesį, įvykusi avarija Širvintų rajone.

Įstatymai turi būti visiems vienodi, tiek Širvintų rajone avarijos kaltininku tapusiam BMW vairuotojui, tiek televizijos laidų vedėjui Jonui Radzevičiui, jie elgėsi taip pat, bylos baigtys abiems skirtingos.

Svarbiausiu motyvu tampa atgaila ir atleidimas

Retai viešai nuskamba, kad po mirtinos avarijos žmogui nereikės sėsti į teisiamųjų suolą. Paprastai prokuratūros ar policijos komisariatai visuomenę per žiniasklaidą informuoja, kad girtas avarijos kaltininkas bus teisiamas ar jau nuteistas. O štai apie nutrauktus tyrimus ir motyvus neinformuojama. Tik kartais viešai pranešama apie atvejus, kai žuvęs vairuotojas ar pėsčiasis pripažintas kaltu dėl tragedijos.

Viešai nebuvo pranešta ir apie jauno, 1991 m. gimusio BMW vairuotojo avarijos tyrimą ir baigtį. Bylą tyrusi prokurorė Palmira Pečiulienė DELFI paaiškino, kad tie patys įstatymai, kuriuos taikant žmogus atsiduria už grotų, numato ir kada žmogaus nereikia siųsti į įkalinimo įstaigą. Net jei avarijos baigtis tragiška ir pareikalavo žmogaus gyvybės. Net jei vairuotojas buvo neblaivus.
Nors prokurorė nebuvo linkusi smulkiai dėstyti visų teisinių subtilumų
, ji nurodė, kad bylos tyrime labai daug lemia tai, ar žuvusiojo artimieji susitaiko su įtariamuoju, ar avarijos kaltininkas pripažįsta kaltę ir gailisi ne tik žodžiu, bet ir suteikia žuvusiojo šeimai pagalbą, atlygina žalą. Būtent taip elgėsi jos tirtoje byloje kaip avarijos kaltininkas įtarimų sulaukęs jaunas vairuotojas, pripažinęs savo kaltę.

Ar bylą nutraukti, sprendžia teismas. Prokurorė kreipėsi į teismą, kuris nusprendė, kad yra visi pagrindai nutraukti bylą. Jaunas vyras gavo galimybę keisti savo gyvenimą neprarasdamas laisvės.

Garsus žmogus labiau matomas ?

Jono Radzevičiaus bylos nagrinėjimas
Žinomas televizijos laidų vedėjas ir balsas J. Radzevičius elgėsi taip pat. Sutapimas: mirtina avarija taip pat įvyko liepos mėnesį. J. Radzevičius taip pat buvo neblaivus. Žuvusiojo artimieji iš jo sulaukė pagalbos, jokių priekaištų nereiškė ir nesiekė, kad žinomas žmogus atsidurtų teisiamųjų suole, juolab, už grotų. Širvintų rajone ir Vilniuje įvykusios avarijos skiriasi tik tuo, kad J. Radzevičius partrenkė perėja ėjusį vyrą. BMW vairavęs jaunas vyras atsitrenkė į priešais važiavusį automobilį. Tačiau abiejose avarijose neišvengta tragiškos baigties.

Jaunam BMW vairuotojui byla nutraukta, J. Radzevičius stojo prieš teismą ir buvo nuteistas.

Panašių avarijų Lietuvoje, deja, nemažai. Visgi žinomų žmonių gyvenimas ir paklydimai visuomet buvo dėmesio centre. J. Radzevičiui iškelta baudžiamoji byla nuo pirmų dienų susilaukė daug dėmesio. Apie avariją Širvintų rajone buvo trumpa informacija policijos suvestinėse, kurios keliomis eilutėmis paviešinamos žiniasklaidoje. Pasibaigus bylos tyrimui, jaunas vyras ir toliau liko viešumoje nežinomas asmuo, nenuteistas „eilinis mirtingasis“.