Vilniaus miesto apylinkės teismo koridoriuose penktadienio rytą buvo daug žurnalistų – teisėjas Mindaugas Striaukas savaitę sprendė, kokios bausmės nusipelno neatsakingai pasielgęs pramogų pasaulio atstovas. Nuosprendžio išklausyti atvyko ne tik pats J. Radzevičius, bet ir nukentėjusiaisiais pripažinti žuvusiojo artimieji – jie dar kartą pakartojo, kad televizijos laidų vedėjui neturi jokių pretenzijų.

Teisėjas M. Striaukas paskelbė, kad praėjusių metų liepą 67 metų Stanislovą Korolevičių automobiliu girtas partrenkęs ir mirtinai sužalojęs J. Radzevičius gaus šansą pasitaisyti – teismas jam skyrė 5 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Kadangi baudžiamoji byla buvo nagrinėta supaprastinta tvarka (apklaustas tik kaltę pripažinęs kaltinamasis ir pagarsinta bylos medžiaga), televizijos laidų vedėjui bausmė buvo sumažinta trečdaliu, todėl jis nuteistas 3 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymas atidėtas 3 metams.

Be to, J. Radzevičiui uždrausta vairuoti transporto priemones 3 metams.

Teismas taip pat nutarė, kad J. Radzevičius 3 metus privalės būti būti namuose nuo 24 iki 6 val., nes, kaip sakė teisėjas, taip siekiama, kad „jam niekada nekiltų pagunda lankytis kavinėse“, be to, jam uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei išvykti iš gyvenamosios vietos be pataisos inspekcijos žinios.

Panašią bausmę šiuo metu pagal autorinę sutartį dirbančiam 38 metų J. Radzevičiui buvo siūlęs skirti byloje valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Sigitas Jankauskas.

Pasak teismo, nelaimė sostinės Upės g. įvyko dėl J. Radzevičiaus kaltės – jis nesulėtino greičio prieš pėsčiųjų perėją ir kliudė ja ėjusį nukentėjusįjį.

„Jis elgėsi nerūpestingai ir neatsargiai, jo kraujyje nustatytas alkoholio kiekis, prilygintas sunkiam girtumui, taip pat buvo įvertintos pasekmės – dėl įvykio nukentėjusysis mirė“, - teisėjas pažymėjo, kad J. Radzevičius paniekino visuomenines vertybes, neatsižvelgė ir kėlė pavojų kitų asmenų gyvybėms.

Teismas atmetė penkių vaikų tėvo J. Radzevičiaus prašymą atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą – už jį sutiko laiduoti teisiamojo brolis Vytaras Radzevičius. Pasak teisėjo, toks prašymas negali būti tenkinamas, nes nusikaltimą J. Radzevičius padarė neblaivus, dėl jo neatsakingo elgesio atsirado nepataisomi padariniai.

Teisėjas pažymėjo, kad J. Radzevičius atitinka formalias įstatyme numatytas sąlygas, kuriomis galima jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, bet, anot teisėjo, su nukentėjusiaisiais nuteistasis susitaikė netiesiogiai, nes S. Korolevičius yra miręs ir su juo susitaikyti nėra galimybės.

J. Radzevičius: kalėjimas yra mano viduje

Penktadienį paskelbtas nuosprendis dar negalutinis – jį galima skųsti apeliacine tvarka, tačiau, atrodo, jo niekas neskųs.

Po nuosprendžio paskelbimo paklaustas, ar yra patenkintas teismo sprendimu, J. Radzevičius sakė: „Negali būti klausimo, patenkintas ar nepatenkintas“. Jis taip pat pažymėjo, kad nuosprendžio neskųs: Tikrai ne – kalėjimas yra mano viduje.“

Žurnalistų klausiamas, ar jo gyvenimui ir darbui nepakenks teismo skirti apribojimai, televizijos laidų vedėjas sakė: „Man atrodo, mes čia ne apie tai šnekame, čia kas man bus blogiau, absoliučiai... Čia kad man bus blogiau ar negalėsiu išvykti, patys suprantate, kad prieš tą dalyką, prieš tą įvykusią tragediją, čia aš mažiausiai...“.

Teisėjas: jau pats nusikaltimas yra bausmė J. Radzevičiui

Po nuosprendžio paskelbimo atsakydamas į žurnalistų klausimus, kodėl J. Radzevičiaus neuždarė į kalėjimą, bylą išnagrinėjęs teisėjas M. Striaukas sakė: „Girdėjote, kad lygtinę bausmę prašė prokuroras – kiekviena byla yra individualus atvejis. Visuomenė tikriausiai žino tiktai sankciją – nuo 3 iki 10 metų laisvės atėmimo, tačiau visuomenė turi žinoti ir kitus įstatymus, kad padarius neatsargų nusikaltimą asmeniui bausmės vykdymas gali būti atidėtas, jeigu yra pagrindas manyti, kad jis laikysis įstatymo, nedarys naujų nusikalstamų veikų ir bausmės tikslai pasiekti be realaus laisvės atlikimo.

Teismas vertino labai daug aplinkybių, kurios atsispindėjo byloje – apie teigiamą asmenybės bruožų charakteristiką, apie jo visuomeninę, socialinę veiklą, apie jo elgesį po nusikalstamos veikos padarymo. Ne kiekvienam žmogui yra lengva nueiti atsiprašyti nukentėjusių, tą daryti ne kartą, taip pat atlyginti visą įmanomą žalą ir jaustis padarius nusikaltimą – pripažinti tai, kas įvyko. Teismas sprendė, kad jau pats nusikaltimas yra bausmė J. Radzevičiui, bet, be abejo, pasekmės negali atleisti nuo atsakomybės.

Teismas skyrė kiek įmanoma maksimalius apribojimus, kad jokiu būdu bausmės vykdymo atidėjimas nebūtų pabaiga, o tai būtų pakankamai didelis bausmės tikslų įgyvendinimas, siekis atgrasinti žmogų nedaryti naujų nusikaltimų.“

Prieš teismą stojęs J. Radzevičius pripažino jam pateiktus kaltinimus dėl avarijos praėjusių metų liepos 4-osios rytą, kai apie 7.41 val. pėsčiųjų perėjoje automobiliu „Opel Zefira“ mirtinai partrenkė vyrą. J. Radzevičius buvo apsvaigęs nuo alkoholio – nustatytas 2,53 prom. girtumas.

Jis teisme pasakojo, kad ta savaitė jam buvo labai sunki, todėl jis į Šiaulius išvežė savo šeimą, o pats labai sielvartavo dėl netikėtos draugo mirties – jis nusižudė.

„Tą antradienį man paskambino pranešti, kad mano pažįstamas savo noru išėjo iš gyvenimo. Nežinau, kodėl man pirmam paskambino, juk su juo tik retkarčiais matydavomės... Po mano tėvo laidotuvių man yra emociškai sunku susikaupti, todėl išėjau į miestą, galvojau susikaupsiu... Pasivaikščiojęs nuėjau į koncertą Šv. Kotrynos bažnyčioje – maniau, paklausysiu džiazo ir susigulėsiu. Po koncerto vėl išėjau pasivaikščioti – užėjau į vieną kavinę, išgėriau alaus, manau, tada praradau laiko sąvoką... Ko gero, gerokai per daug išgėriau“, – sakė jis.

J. Radzevičius prisipažino, kad anksčiau yra baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Normalus žmogus nepriimtų sprendimo sėsti prie vairo, – sakė jis. – Paskui vėl išėjau iš kavinės pasivaikščioti, namo neskubėjau grįžti, vaikų juose nebuvo, todėl užėjau į antrą kavinę. Mano automobilis stovėjo centre, prie universalinės parduotuvės, todėl užėjau į automobilį pasiimti raktelių nuo namų durų, bet tuo metu užėjo beprotiška mintis – esu pora kartų baustas už stovėjimą, todėl nusprendžiau, kad perstatysiu prie „Panoramos“, bus greičiau kitą dieną į darbą nueiti. Ir sėdau prie vairo – pavažiavau tris šimtus metrus ir tai įvyko.“

Televizijos laidų vedėjas prisipažino, kad dėl girtumo ir streso negali prisiminti visų detalių.

„Bandau dėlioti mozaiką iš visų dalių, bet turiu pripažinti, kad ne visas detales prisimenu – važiuodamas ir artėdamas prie perėjos, negaliu pasakyti, kad aš a.a. Stanislovą mačiau, spėju, jog pasilenkiau į daiktadėžę kažką paimti, – sakė J. Radzevičius. – Man atrodė, kad normaliai vairavau, bet jo nemačiau... Tada smūgis, dar vienas smūgis... Pasėdėjau kurį laiką mašinoje, paskui nubėgau prie nukentėjusiojo, paėmiau jį už rankos, sakiau, laikykitės... Tada subėgo žmonės.“

J. Radzevičius tikino, kad tą rytą greičiausiai buvo praradęs laiko sąvoką, bet esą nesijautė girtas.

„Man atrodė, kad nėra mašinų, bet paaiškėjo, jog jų buvo, tai, ką padariau, yra nedovanotina“, – sunkiai rinkdamas žodžius teisme sakė vyras.

Televizijos laidų vedėjas po S. Korolevičiaus žūties nuvažiavo pas artimuosius, visų atsiprašė, padengė laidotuves, sutvarkė kapą ir pastatė paminklą. Tai jam kainavo 8 tūkst. Lt.

„Aš būčiau norėjęs pas kiekvieną giminaitį nuvažiuoti ir atsiprašyti, bet neturėjau jų duomenų“, – teisme aiškino J. Radzevičius.

Vyras prisipažino, kad po tragedijos net nesuvokė, jog žmogų partrenkė pėsčiųjų perėjoje.

„Nemaniau, kad taip greitai galėjau įsibėgėti, juk apie 300 metrų buvau nuvažiavęs“, – teigė kaltinamasis.

„Paradoksas – viskas kartojasi po devyniolikos metų, juk mano tėtis visai šalia Stanislovo palaidotas“, – prisipažino penkis vaikus auginantis J. Radzevičius. Jis taip pat sakė, kad vienas išlaiko šeimą, yra pasiėmęs didžiulę paskolą namui, todėl yra priverstas dirbti keliuose darbuose.

Vos tramdydamas ašaras J. Radzevičius svarstė, kad savo gyvenime turbūt kažką padarė ne taip, jog jam buvo atsiųstas toks sunkus išbandymas. „Labai gyvenime stengiausi, dirbau per kelis darbus, vaikus bandžiau teisingai išauklėti“, – kalbėjo jis.