Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje dėl sukčiavimo buvo teisiami du sugyventiniai Olga Belova ir ne kartą teistas Laimonas Puišė.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Nida Vigelienė paskelbė, kad pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu kaltinamiesiems pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo – A. Puišei skirta 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose.

Tuo metu O. Belovai skirtas 1 metų 8 mėnesių laisvės apribojimas – bausmės metu moteris be pataisos inspekcijos leidimo negalės keisti gyvenamosios vietos bei privalės nuo 22 iki 6 val. būti namuose.

Teismas nuteistiesiems taip pat nurodė nukentėjusiesiems grąžinti sumokėtus pinigus.

Šioje byloje prokurorai nukentėjusiaisiais buvo pripažinę keliolika žmonių – įtariama, kad kaltinamieji, prisidengę sunkiai sergančiu vaiku, nors jo tuo metu net neturėjo, iš žmonių bandė išvilioti dideles pinigų sumas. Tiesa, nesuspėjo – į jų paskelbtus skelbimus operatyviai reagavo policijos pareigūnai.

Nukentėjusiesiems net nekilo mintis, kad „Facebook“ paskelbta istorija yra sukčių gerai paspęsti spąstai geradariams.

„Nukentėjusieji sako, kad patikėjo tikra istorija, jiems pagailo ir jie pradėjo aukoti – kiek galėjo, pagal išgales“, – tvirtino byloje valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė Edita Ignatavičiūtė.

Vis dėlto, jos teigimu, prieš aukojant nepažįstamiesiems žmonėms reikėtų pasitikrinti, ar jie skiria pinigus tiems, kam iš tikrųjų jų labiausiai reikia.

„Siūlyčiau bent pasitikrinti, kada „Facebook“ yra sukurtas profilis, kaip įmanoma, surinkti kuo daugiau informacijos apie paramos prašančią šeimą – jeigu yra telefonas, paskambinti, tiesiog būti atidesniems“, – sakė E. Ignatavičiūtė.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2012-ųjų kovą dviejuose „Facebook“ profiliuose buvo paviešinta sunkiai sergančio berniuko nuotrauka ir istorija apie nelaimingai susiklosčiusį jo gyvenimą.

Vaiko motina žmonių prašė paramos – esą kitaip jos mažylis gali neišgyventi.

Šiuose skelbimuose paramą buvo prašoma pervesti į dvi sąskaitas Ūkio banke – į O. Belovos ir į L. Puišės motinos Irenos Balčiūnienės.

„Jau pusė metų, kaip mes bandome kovoti su laiko ir Dievo pagalba, – buvo rašoma skelbime. – Bet mūsų jėgos senka... Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad tai gali nutikti mums. Mūsų vaikas, mažasis Tomukas, serga labai sunkiai pagydoma liga – cistine fibroze. Cistine fibroze serga maždaug 1 iš 2 000-2 500 naujagimių. Ji gali sukelti įvairių simptomų. Labiausiai liga pažeidžia plaučius, kasą, kepenis, žarnyną. Pirmieji cistinės fibrozės požymiai gali atsirasti bet kurio amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai – per pirmuosius dvejus vaiko gyvenimo metus.

Mane, kaip motiną, labiausiai žlugdo vienintelė mintis – aš negaliu daugiau niekaip padėti savo vaikui, nes dabar mes patys vos turime ką valgyti. Tiesiog meldžiamės, kad kiekvieną
rytą atsikėlę dar galėtume pasakyti sau – mes padarėme viską.

Per visą savo gyvenimą, niekada neteko prašyti niekieno pagalbos, bet dabar nebežinau ką daryti.

Aš prašau Jūsų pagalbos... Prašau su didele gėda, bet tai paskutinė mūsų viltis. Viltis, kad ryte atsikėlę dar matysime skaisčią pavasario saulę, nes galime prarasti visą savo gyvenimą. O jis toks trapus... Rodos ištirps tuoj su visu pavasario sniegu. Jei Jūs galite bent kiek padėti mums, tai aš atiduosiu viską, kad Dievas padėtų Jums.“

Tokia mažojo Tomuko istorija sugraudino ne vieną geradarį – į O. Belovos ir I. Balčiūnienės asmenines sąskaitas banke ėmė plaukti svetimi pinigai.

Sąskaitas spėjo areštuoti

Į O. Belovos sąskaitą per kelias dienas pakliuvo daugiau kaip 1,7 tūkst., o į I. Balčiūnienės – 2, 9 tūkst. Lt. Pinigai buvo pervedami su prierašais „parama“, „Tomukui“, „vaikui“, „auka“.
Pasak prokurorės, žmonės pervedinėjo po 20, 50, 100 Lt.

„Tai truko neilgai, nes pareigūnams apie tai pranešė ir bankas, ir anonimas – teisėsauga greitai reagavo, todėl pinigėlių nedaug ir pakliuvo į sąskaitas“, – E. Ignatavičiūtės teigimu, pareigūnai spėjo sąskaitose areštuoti paaukotus pinigus.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta O. Belova neigė, kad sukčiaudama bandė praturtėti. Moteris aiškino, kad su L. Puiše kartu gyveno apie šešerius metus, kartą jis sukūrė dvi paskyras „Facebook“ – viena buvo jų bendra, kita – jos asmeninė. Tačiau, kaip aiškino įtariamoji, vėliau ji draugo paprašė šias anketas ištrinti, nes šis ėmė bendrauti su kitomis merginomis.

O. Belova tikino, kad kartą jai paskambino iš Policijos departamento ir pasidomėjo, ar ši turi sąskaitą Ūkio banke.

„Pasakiau, kad turiu kortelę, tačiau jos vėliau namuose neradau – buvo dingę ir prisijungimų prie elektroninės bankininkystės kodai, bet juos aš buvau persirašiusi ant lapelio, – sakė moteris. – Kai nuvažiavau pas ikiteisminį tyrimą atliekantį pareigūną, sužinojau, kad mano sąskaita yra užblokuota, nes įvairiuose šalies miestuose pradėti tyrimai, į mano sąskaitą pervestos didelės sumos pinigų.“

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamoji aiškino, jog globoja savo seserį, be to, yra bedarbė, todėl per mėnesį gauna beveik 900 Lt pašalpų. O. Belova tikino, kad dažnai pas pažįstamus per kompiuterį pasitikrindavo savo sąskaitos likutį, tačiau kategoriškai neigė, jog prašė paramos socialiniame tinklalapyje prisidengdama vaiko liga.

„Kaltina mane neteisingai, ką čia kalbėti, – atsakomybės dėl pateiktų kaltinimų kratėsi ir L. Puišė. – Ne tuos žmones jūs kaltinate, aš tada norėjau išsinuomoti butą, todėl kiekvieną dieną internete pasižiūrėdavau, kokie yra butai“.