Departamentas informuoja, kad Panevėžio apskr. vyriausiojo policijos komisariato tyrėjos veiksmus tarnybinės atsakomybės aspektu konstatuotina, kad pareigūnė, reaguodama į gautą pranešimą apie galimus grasinimus, atliko savo pareigas vadovaudamasi įstatymuose įtvirtintomis nuostatomis ir teisės aktų reikalavimų nepažeidė.

Iš surinktos medžiagos matyti, kad tyrėja, siekdama nustatyti realias ar galimas grėsmes, susiklosčiusioje situacijoje maksimaliai išnaudojo visas galimybes grėsmėms įžvelgti ir joms nustatyti, tačiau nenustačiusi tokių grėsmių, neturėjo pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą ir sulaikyti asmenį, ar taikyti jam kitokio poveikio priemones, numatytas įstatymuose. Atsižvelgiant į tai, traukti tyrėją tarnybinėn atsakomybėn nėra pagrindo.

Šio tarnybinio patikrinimo metu padarytos išvados, kad policijos pareigūnai savo tarnybines pareigas atliko įstatymo rėmuose ir tarnybos drausmės pažeidimų nepadarė, iš esmės neišsprendžia susidariusios problemos, užtikrinant nukentėjusiųjų apsaugą nuo grasintojų ar smurtautojų. Šiuo metu policijos pareigūnai pradinėje tyrimo stadijoje (nepradėjus ikiteisminio tyrimo) neatlieka rizikos vertinimo, kuris padėtų nustatyti, koks pavojaus sveikatai ar gyvybei laipsnis konkrečiu atveju yra besikreipiančiajam pagalbos į policiją asmeniui (nukentėjusiajam).

Pagal dabartinį teisinį reglamentavimą ir suformuotą praktiką, policijos pareigūnas sprendimą dėl tolimesnių veiksmų priima tik vadovaudamasis savo teisine sąmone ir subjektyviu aplinkybių (grėsmės) vertinimu.

Atsižvelgiant į tai, priimtas sprendimas sudaryti tarpžinybinę komisiją, į kurios sudėtį įtraukti Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos padalinių (tarp jų ir psichologų), Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir socialinių partnerių atstovus bei parengti rizikos laipsnio (pavojaus sveikatai ar gyvybei) nustatymo tvarkos aprašą, kuriame būtų nustatyti pavojaus sveikatai ar gyvybei įvertinimo kriterijai, tolesnės procedūros, siekiant apsaugoti nukentėjusįjį, taip pat įtvirtintas tokio pobūdžio medžiagų tyrimo (nepradėjus ikiteisminio tyrimo) prioritetas.

Ikiteisminis tyrimas dėl šio įvykio toliau tęsiamas Lietuvos kriminalinės policijos biure.