Susidorojimo nebijo

Šis liudytojas visą dieną buvo apklausiamas ir pirmadienį. Jis yra sutikęs bendradarbiauti su teisėsauga, todėl visi įtarimai jam panaikinti. V. Veršulis padėjo pareigūnams taikyti nusikalstamos veikos modelį, pagal kurį buvo sulaikyti keli Agurkinių gaujos nariai.

„Ar savo parodymus, kurie yra net 23 lapuose, davėte pats, ar juos tik pasirašėte?“ – teiravosi gynėjai.

V. Veršulis patikino, kad jis buvo apklausiamas kelias dienas, todėl ir buvo prirašyta tiek daug. „Čia jau tyrėjų reikalas taip greitai viską užrašyti“, – tvirtino liudytojas.

Savo parodymuose jis nurodė, kad vadinamajai Agurkinių gaujai esą galima priskirti apie 20-30 jaunų žmonių, kuriuos jis matė.

Klausiamas, ar jis nebijojo, kad tas jaunimas gali su juo susidoroti, V. Veršulis buvo tikras dėl savo saugumo. „Jie manęs nematydavo. Kai susitikdavome su Sauliumi Velečka (Agurku – DELFI), pasikalbėti paeidavome į šalį“, - tvirtino liudytojas.

Užuodė parako kvapą

Advokatai vis bandė išsiaiškinti, kodėl, kaip teigė V. Veršulis, S. Velečka būtent jo paprašė nuvažiuoti prie Kaune esančios mokyklos, kur buvo nušautas prieštaringai vertinamas verslininkas Vidmantas Sadauskas. V. Veršulio užduotis buvo sulaukti žudiko, atlikusio savo darbą, ir jį išvežti iš įvykio vietos.

„Kai D. Romanovičius (įtariama, kad jis nušovė V. Sadauską – DELFI) įlipo į mano automobilį, buvo juntamas parako kvapas. Mačiau, kad jis persirenginėja. Drabužius ir ginklą jis atidavė man. Drabužius išmečiau, o ginklą parsivežiau į Anykščius. Ar nerizikavau? Nusikalstamose veikose visada yra rizika“, – lakoniškai kalbėjo V. Veršulis.

Anykščiuose ginklą, apvyniotą lipnia juosta, jis padavė savo autoserviso darbuotojui Remigijui Pipirui. Jis teisme liudijo, kad šį paketą pirmiausia paslėpė autoservise, tačiau kai į jį dirbti atėjo naujas žmogus, tada paketą nunešė į mišką ir užkasė.

„Atkasiau tada, kai paskambino V. Veršulis ir pasakė, kad atvažiuos policijos pareigūnai. V. Veršulis prašė jiems parodyti, kur paslėpiau jo duotą paketą“, – kalbėjo R. Pipiras. Tuo metu V. Veršulis jau buvo sulaikytas.

Prakalbo apie „tą pasaulį“

S. Velečkos advokatas Kristupas Ašmys teiravosi, apie ką V. Veršulis kalbėjosi su Agurku, kai jau buvo aišku, kad nušautas V. Sadauskas.

„Įsivaizduoju, kad turėjo būti porą riebių keiksmažodžių Tada turėjote paklausti, kur jus įpainiojo ir tada vėl keiksmažodžiai“, – savo svarstymus garsiai išsakė advokatas.

V. Veršulis patikino, kad su S. Velečka apie V. Sadausko nužudymą nesikalbėjo. „Tame pasaulyje pavojinga reikšti emocijas, nes gali baigtis taip, kaip V. Sadauskui. Tame pasaulyje nepriimtina daug klausinėti“, – tvirtino liudytojas.

Kvietė išgerti kavos

Advokatai vis stebėjosi, kodėl V. Veršulis savo parodymuose, kuriuose davė, kai buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas, visas datas, net laiką nurodydavo labai tiksliai, o teisme painiojasi.

„Jei vakare pasikalbėtume prie kavos puodelio, daugiau atsiminčiau“, – atsikirto V. Veršulis.

Gynėjams kilo klausimų, kodėl ginklus V. Veršulis pirkdavo Ukrainoje, kai jų galima įsigyti ir Lietuvos juodojoje rinkoje. „Lietuvoje makarovas kainuoja iki 1,5 tūkst eurų, o Ukrainoje – iki 1 tūkst. dolerių. Ten pigiau, todėl iš ten ir pirkdavau“, – paaiškino V. Veršulis.

Toks taupumas advokatams vėl sukėlė įtarimų. „Keista, kai kokaino parduodama už 8 mln. eurų, o skaičiuojami keli šimtai dolerių pigiau įsigyti ginklą. Čia retorinis klausimas“, – advokatas K. Ašmys net nelaukė atsakymo.

Klausa sutriko po infarkto

Paprašytas išsakyti savo nuomonę, kodėl neva S. Velečkos sugalvotam planui Ispanijoje, Kanarų salose apgaulės būdu iš jachtos, kuria iš Brazilijos buvo atgabenta 176 kilogramai kokaino, kapitono atimti krovinį buvo pasirinktas būtent V. Veršulis, jis nurodė priežastį. „Tas krovinys buvo skirtas kauniečiams, todėl reikėjo žmonių, kurie Kaune nebūtų tokie žinomi Tam, matyt, aš ir tikau“, - dėstė V. Veršulis. Todėl esą ir pavyko scenarijus, kad kapitonas buvo įspėtas, jog vyksta sulaikymas, kokaino konfiskavimas. Taip jis krovinį atidavė geranoriškai.

Advokatas abejonių kėlė ir liudytojo teiginiai, kad jo klausa sutrikusi. „Aš prieš dešimt ar aštuonerius metus patyriau infarktą. Širdis atlaikė, tačiau trūko kapiliarai, todėl sutriko klausa“, - paaiškino liudytojas.

Tačiau advokatai stebėjosi, kaip žmogus, kuriam sutrikusi klausa, girdėdavo, ką jam agurkinių gaujos nariai šnibžda. „Jie man šnibždėjo į ausį, todėl ir girdėjau“, – atsakymus į visus klausimus rado V. Veršulis.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti pernai lapkritį. Baudžiamąją bylą sudaro 108 tomai, o vien kaltinamasis aktas yra per 300 puslapių.

Byloje kaltinimai pareikšti S. Velečkai, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu.
Byloje kaltinamaisiais yra ir Audrius Petkauskas, Darius Petkauskas, Nobertas Tučkus, Tadas Petrošius, Tadas Vieraitis, Saulius Vyšniauskas. Visi jie yra suimti.

Dmitrijus Romanovičius taip pat yra suimtas, tačiau laikomas atskirai nuo kitų kaltinamųjų ir teismo posėdžiuose sėdi salėje, o ne vadinamajame narve.

Kiti kaltinamieji – Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis, Linas Perminas, Česlovas Stanevičius, Redas Vilkauskas – į teismo posėdžius atvyksta iš namų.

„Agurkiniai“ kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo. „Visi gaujos padaryti nusikaltimai yra labai sunkūs. Pagrindinis jų visų padarymo motyvas, matyt, yra noras gauti didelį pelną. Tyrimas buvo sunkus, nes didelės apimties, o ir kaltinamieji yra tam tikros specifikos. Visiems jiems gresia ilgi metai kalėjime, o kai kuriems – ir bausmė sėdėti už grotų iki gyvos galvos“, – dėstė prokurorai.