Apgavo laivo kapitoną

Saugomas liudytojas V. Veršulis Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegijai pasakojo apie kokaino pagrobimą ir platinimą, prieštaringai vertinamo verslininko Vidmanto Sadausko nužudymą. Tačiau jo liudijimas buvo itin nesklandus.

„Byloje yra du tomai jūsų parodymų, o čia vos pakalbate. Toks jausmas, kad aš už jus viską pasakoju. Prašyčiau kalbėti išsamiau, sklandžiau, aiškiau“, – ragino teisėjų kolegijos pirmininkas Remigijus Preikšaitis.

V. Veršulis tikino, kad žino detalių iš trijų nusikalstamų veikų, kurios inkriminuojamos kaltinamiesiems.

Viena jų – 176 kilogramų kokaino pagrobimas Kanarų salose, jo realizavimas Anglijoje per Olandiją.

Saulius Velečka (pavarde Agurkas – DELFI) pasikvietė į susitikimą ir pasiūlė važiuoti į Kanarų salas iš vieno laivo atimti kokainą. Sutikau“, – liudijo V. Veršulis.

Kanarų salose jis su dar vienu žmogumi esą surado tą laivą, kapitonui pasakė, jog vyksta sulaikymas ir kokaino konfiskavimas – taip narkotikai buvo perimti vadinamosios agurkinių gaujos žinion. Grobis buvo 176 kilogramai. Už šį darbą V. Veršului esą buvo pažadėta trečdalis sumos, gautos už kokaino realizavimą. Liudytojas tikino, kad už atliktą darbą gavo 100 tūkst. eurų.

Kokainą užkasė, o paskui išbarstė

Kai kokainą perėmė „agurkiniai“, V. Veršuliui esą buvo pasakyta važiuoti į Olandiją, išsinuomoti namą, gyventi svečioje šalyje ir organizuoti kokaino gabenimą iš Ispanijos per Olandiją į Angliją.
„Narkotikus vežė vairuotojai. Vieną kartą 10 kg, kitą kartą 20 kg, trečią kartą 40 ar 50 kg. Iš viso buvo išvežta apie 100 kg kokaino. Jis buvo gabenamas automobiliuose padarytose slėptuvėse“, – teisme pasakojo V. Veršulis.

Ypač daug juoko kaltinamiesiems ir jiems artimiems žmonėms sukėlė liudytojo pasakojimas, kad 10 kg kokaino jis paslėpė – kažkur užkasė, nes norėjo pats realizuoti.

Kai „agurkinių“ gauja buvo sutriuškinta, V. Veršulis esą kokainą sunaikino – išbarstė kažkokiame kanale. Po tokio ludytjo pasakojimo teismo salėje nuvilnijo juoko banga.

V. Veršulis visą laiką minėjo, jog sykiu su juo dirbo ir Dmitrijus Romanovičius.

Šis vyras kaltinamas nužudęs prieštaringai vertinamą Kauno verslininką, siekusį ir Lietuvos prezidento posto V. Sadauską.
Vyras buvo nužudytas 2011 metų kovo 4 dienos rytą.

Įspėjo, kad neprigirdi

„Apie V. Sadausko nužudymą sužinojau tik iš radijo. Pats gavau nurodymą tą rytą atvažiuoti į Kauno Baltų gatvę paimti žmogų. Stovėjau, laukiau. Tada atėjo D. Romanovičius, įsėdo į automobilį ant grindų, vienus rūbus nusirengė, kitus apsivilko ir man atidavė tašę su senais rūbais. Dmitrijų išleidau, o vėliau sustojau prie šiukšlių konteinerio. Drabužius išmečiau, o rastą pistoletą „Makarov“ suvyniojau į kelis maišelius, apvyniojau lipnia juosta, parvažiavau į Anykščius ir savo autoserviso darbuotojui Remigijui Pipirui liepiau ginklu atsikratyti“, – kalbėjo V. Veršulis.

Klausiamas, kodėl jis iškart neišmetė ginklo, o jį parsivežė į Anykščius. Liudytojas negalėjo rišliai paaiškinti.

Jis tvirtino, jog apie V Sadausko nužudymą išgirdo jau tuomet, kai D. Romanovičiaus drabužius buvo išmetęs, o ginklą atidavęs savo darbuotojui, kad paslėptų.

Dar prieš prisiekdamas sakyti tiesą, V. Veršulis pasiskundė, jog turi klausos problemų, todėl tariamai kai kurių klausimų negirdėjo ar jų nesuprato.

Klaipėdos apygardos teisme V. Veršulis pirmadienį bus apklausiamas visą dieną, nes neabejojama, kad jam nemažai klausimų pateiks kaltinamųjų advokatai.

Antradienį ketinama apklausti R. Pipirą, o trečiadienį – išsamiai nagrinėti V. Sadausko nužudymo aplinkybes.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti pernai lapkritį. Baudžiamąją bylą sudaro 108 tomai, o vien kaltinamasis aktas yra per 300 puslapių.

Byloje kaltinimai pareikšti S.Velečkai, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu.

Kiti kaltinamieji – Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis, Linas Perminas, Česlovas Stanevičius, Redas Vilkauskas - į teismo posėdžius atvyksta iš namų. Dmitrijus Romanovičius taip pat yra suimtas, tačiau laikomas atskirai nuo kitų gaujos narių ir per teismo posėdžius vadinamajame narve nebūna. 

„Agurkiniai“ kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo. „Visi gaujos padaryti nusikaltimai yra labai sunkūs. Pagrindinis jų visų padarymo motyvas, matyt, yra noras gauti didelį pelną. Tyrimas buvo sunkus, nes didelės apimties, o ir kaltinamieji yra tam tikros specifikos. Visiems jiems gresia ilgi metai kalėjime, o kai kuriems – ir bausmė sėdėti už grotų iki gyvos galvos“, - dėstė prokurorai.