Bijo, kad nepasikartų

Valdas J. šią savaitę buvo atvežtas į Klaipėdos areštinę, kad jam būtų atlikta ambulatorinė psichiatrinė ekspertizė.

Su įtariamuoju bendravo psichiatras ir psichologas. Vaikinas turėjo spręsti specialius testus, atsakyti į klausimus.

„Su psichiatru po įtariamojo apžiūros nebendravau, tad nieko nežinau. Lauksime, kol ekspertizės išvados bus pateiktos oficialiai, o tai gali užtrukti ir mėnesį ar net daugiau. Be to, po ambulatorinės ekspertizės gali paaiškėti, kad reikia stacionarios. Tada įtariamasis mėnesį būtų stebimas Utenoje esančioje specialioje įstaigoje“, – teigė ikiteisminį tyrimą kuruojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Stanislovaitis.

Valdą J. ginantis ginantis advokatas Edvardas Staponkus taip pat bendravo su Klaipėdos areštinėje pastarosiomis dienomis laikomu įtariamuoju.

„Ne mano kompetencija spręsti, ar jis pakaltinamas. Man jis atrodo normalus „bachūras“. Jis dabar labai sugniuždytas, visą laiką galvoja apie tą, ką padarė, apie gresiančią bausmę. Jo būklė yra baisiai negera. Todėl ir prokurorui, ir tyrėjams sakiau, kad jam reikia priežiūros. Juk paskui bus skandalas, jei pasipjaus, ar pasikars“, – teigė E. Staponkus.

Užvertė prašymais

Valdą J. bent šiek tiek maloniau turėjo nuteikti mamos vizitas. Prokuroras davė leidimą jai aplankyti savo sūnų Klaipėdos areštinėje.

Į prokurorą gauti leidimą pamatyti savo sūnų kreipėsi pati Valdo J. mama. Pagal nustatytą tvarką, pasimatymas gali trukti dvi valandas.

„Pats įtariamasis dar prašė pasimatyti su krikšto sūnumi, sesers vyru. Tačiau šiuos prašymus atmečiau, nes jie nemotyvuoti. Nėra pagrindo manyti, kad jis su tais giminaičiais artimai bendravo, kad būtinai turi juos pamatyti“, – aiškino A. Stanislovaitis.

Mirties priežastis – ne sušalimas

Prokuroras penktadienį nagrinėjo iš Vilniaus gautas J. Šikniūtės kūno medicinos ekspertizės išvadas, kuriose nurodoma ir jos mirties priežastis. „Nustebino, tikėjausi kitaip. Tačiau plačiau komentuoti kol kas negaliu, dar reikia pasitarti su tyrėja. Kyla daugiau klausimų, gal dar reikės papildomai apklausti įtariamąjį“, – mįslėmis kalbėjo prokuroras.

Anksčiau buvo skelbti, jog pirminiais duomenimis J. Šikšniūtė mirė nuo sušalimo. Esą ją leisgyvę, kaip įtariama, Valdas J. numetė senvagėje Macikų kaime. Mergina esą buvo labai sužalota, išrengta, surišta, negalėjo išsilaisvinti, todėl mirtinai sušalo.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad mirties priežastimi sušalimas neįvardijamas, nurodyta truputį kitaip. Kalbama ir apie sušalimą, bet mirties priežastis nurodoma kita“, – teigė A. Stanislovaitis.
Jei būtų konstatuota, kad mergina mirė sušalusi, Valdui J. būtų atsiradusi viltis būti nuteistam ne už nužudymą, o tik už J. Šikšniūtės palikimą bejėgiškoje padėtyje.

Gresia kalėti iki gyvos galvos

Įtariama, kad Valdas J. merginą išniekino, o paskui nužudė, nes bandė nuslėpti pirmąjį nusikaltimą. Už tai jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

J. Šikšniūtė dingo pernai lapkričio 16-osios vakarą, kai pakeleivinga mašina iš Saugų gyvenvietės Šilutės rajone norėjo grįžti į Klaipėdą, kur universitete studijavo viešąjį administravimą ir gyveno studentų bendrabutyje.

Su Valdu J., kuris pasisiūlė ją pavėžėti į Klaipėdą, mergina susipažino internete. Spėjama, kad vaikinas buvo suplanavęs įvykdytą nusikaltimą, nes jo automobilio bake nebūtų užtekę degalų iki Klaipėdos. Be to, Valdas J. niekada neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Įtariamasis buvo sulaikytas praėjus pusantros paros, kai dingo studentė. Dar po dienos jis buvo suimtas trims mėnesiams, tą pačią dieną rastas ir merginos lavonas.

J. Šikšniūtės tėvai savo vienturtės dukters palaikus kremavo. Urna palaidota Mažeikių rajone, Geidžių kapinėse.