Taip penktadienį konstatavo Lietuvos apeliacinis teismas, 14 metų laisvės atėmimo bausmę skyręs 23 metų Vilkaviškio gyventojui Sauliui Anzeliui.

Trijų teisėjų kolegija panaikino anksčiau S. Anzeliui paskelbtą nuosprendį – Kauno apygardos teismas žudikui buvo skyręs įkalinimą vos 12 metų, nes esą mergytė nebuvo nužudyta itin žiauriai.

Kaip pažymėjo nuosprendį pakeitusios teisėjų kolegijos pirmininkė Daiva Pranytė-Zalieckienė, S. Anelis mažametę mergaitę nužudė itin žiauriai, purtė ją, numetė ant lovos, padarydamas jai daugybinius sužalojimus.

„Mergaitė dėl patirtų kelių lūžių patyrė dideles kančias ir skausmą“, - teismas nuosprendyje nurodė, kad nekyla abejonių, kad S. Anzelis suvokė itin žiaurų gyvybės atėmimo būdą, be to, byloje nėra duomenų apie tai, kad jis nenorėjo taip elgtis.

Nuosprendį apeliacine tvarka skundė prokurorai, S. Anzelį siūlę įkalinti 18 metų. Tuo metu pats žudikas su bausme sutiko. Pirmosios instancijos teismo sprendimu, jis nukentėjusiesiems taip pat privalės sumokėti 170 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Bylos duomenimis, S. Anzelis nužudė jam draugų saugoti paliktą mergaitę. Ekspertai suskaičiavo, kad mergaitei į įvairias kūno vietas smogta ne mažiau 28 kartų. Po dviejų parų, taip ir neatsigavusi, mažylė mirė Kauno klinikų reanimacijoje.
 
Mažametės mergaitės motina Neringa Šavelskienė teisme yra pasakojusi, kad lemtingų įvykių dieną taksi automobiliu nuvežė mergaitę pasaugoti pažįstamam S. Anzeliui ir kartu su šio sugyventine išvažiavo į Marijampolę apsipirkti. Vyras namuose liko su dviem vaikais – savo dvejų metų sūnumi ir atvežta prižiūrėti mergaite.
  
Moterys Marijampolėje užtruko apie pustrečios valandos, o grįžusios sužinojo, kad mažylė yra ligoninėje. Vėliau žiauriai sumušta mergaitė buvo perkelta į Kauno klinikas, tačiau išgyveno vos dvi paras.
  
Įtarimų šešėlis pradžioje krito ir ant N. Šavelskienės, kuri, kaip ir S. Anzelis, iškart po įvykio buvo sulaikyti. Vėliau moteris paleista ir pripažinta nukentėjusiąja.
  
N. Šavelskienės sūnus iš pirmos santuokos auga su močiute, o dvi dukros gyveno su N. Šavelskiene. Ne kartą teistam ir ranką prieš šeimos narius kėlusiam mažametės tėvui Vytui Bražinskui teismas buvo uždraudęs artintis prie šeimos. 
  
V. Bražinskas teisme pasakojo, kad 2012 metų lapkričio 8-ąją atėjo aplankyti dukrų, tačiau buvo sulaikytas policijos ir gavo 20 parų arešto. Vyras iš areštinės buvo paleistas kitą dieną po tragiškų įvykių.
  
N. Šavelskienė taip pat buvo patekusi į Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų akiratį. Abi mergaitės net buvo paimtos iš mamos, kai ši neblaivi pasirodė vaikų darželyje. Tiesa, moteris teisme nenoriai pasakojo apie savo problemas ir į klausimus neatsakinėjo.
  
N. Šavelskienė pasakojo, kad palikdama mergaitę S. Anzeliui net neužėjo į šio namus. Iš taksi automobilio vaiką paėmė S. Anzelio sugyventinė. Ši patikino, esą vyras negirtas ir viskas bus gerai.
  
Tačiau įvykiai pakrypo visai kitaip – manoma, kad besaugodamas vaikus S. Anziulis prisigėrė, nes po įvykio jam nustatytas girtumas. Kad išgėrus vyro elgesys tapdavo sunkiai prognozuojamas patvirtino ir V. Bražinskas.
  
„Kai jis gerdavo visi bėgdavo iš namų“, - pasakojo V. Bražinskas.