Šiaulių apylinkės teismas pirmadienį paskelbė nuosprendį 57 metų Radviliškio rajono gyventojui Vytautui Mickevičiui, kuris buvo kaltinamas tuo, kad vairuodamas krovininį automobilį su priekaba pažeidė transporto priemonės eksploatavimo taisykles, dėl to įvyko eismo įvykis, kurio metu žuvo du žmonės.

Teismas nustatė, kad 2013 m. balandžio 5 dieną apie 13 val. Pakruojo rajone, kelyje Pakruojis–Smilgiai, įvyko autoavarija, kurios metu žuvo du studentai – G. P., gimęs 1991 m., ir L. J., gimusi 1990 m.

Krovininis automobilis „Mersedes Benz“, kurį vairavo V. Mickevičius važiavo važiavo Rozalimo link. Kelionės metu atsisuko krovininio automobilio „Mersedes Benz“ visos galinės ašies kairės pusės ratų tvirtinimo veržlės, todėl nusimovęs galinės ašies kairės pusės ratas išriedėjo į priešpriešinio eismo juostą ir atsitrenkė į priešpriešiais važiavusį krovininį automobilį „DAF XF“.

Pastarasis dėl susidūrimo su ratu išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su paskui krovininį automobilį „Mersedes Benz“ važiavusiomis mašinomis „Renault Espace“ bei „Renault Megane Scenic“. Įvykio vietoje žuvo du jaunuoliai, važiavę „Renault Espace“.

Teismas konstatavo, kad nelaimė įvyko ne dėl krovininio automobilio „DAF XF“, kuris išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą, vairuotojo kaltės. Krovininio automobilio važiavimo trajektorijos pasikeitimą nulėmė rato atsitrenkimas.

Šiaulių apylinkės teismas nustatė, kad V. Mickevičius nesilaikė būtinų atsargumo priemonių ir neįsitikino, ar Radviliškio rajono žemės ūkio bendrovei „Draugas“ priklausantis krovininis automobilis yra tvarkingas.

V. Mickevičius, prieš vairuodamas automobilį, neapžiūrėjo, ar ratai tinkamai pritvirtinti, per kelionę nestebėjo neseniai pakeistų galinės ašies ratų ir jų tvirtinimo veržlių būklės. Automobilio galinės ašies kairės pusės ratus vairuotojas V. Mickevičius kartu su bendradarbiu pakeitė dvi dienas prieš autoavariją, t.y. balandžio 3 d.

Krovininio automobilio „Mersedes Benz“ vairuotojas V. Mickevičius gailisi dėl pasekmių, faktines aplinkybes pripažįsta. Teisme jis tvirtino, kad prieš kelionę apžiūrėjo automobilį, stebėjo galinės ašies ratus.

Šiaulių apylinkės teismas, vadovaudamasis kaltinamojo paaiškinimais, nukentėjusiųjų ir liudytojų parodymais, specialistų išvadomis ir kita bylos medžiaga, paskelbė nuosprendį – V. Mickevičiui skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant atviroje kolonijoje.

Be to, jis 3 metus negalės vairuoti transporto priemonės. Civilinius ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo teismas tenkino iš dalies. Nukentėjusiesiems iš civilinio atsakovo ŽŪB ,,Draugas“ priteista po 24 815,80 eurų neturtinės žalos. Iš bendrovės „Lietuvos draudimas“ nukentėjusiajam B. P. teismas priteisė 8 194 eurus turtinės žalos, nukentėjusiajai V. J. - 3164 eurus.

„Lietuvos draudimas“ dar po 1 250 eurų turės sumokėti 4 nukentėjusiesiems, pranešė Šiaulių apylinkės teismas.

Nuosprendis per 20 d. apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui.