„Moteris man pasiūlė į kelionę įdėti agurkų – mano supratimu, taip elgdamasi ji norėjo su manimi pasimylėti“, – pareiškė per savo gyvenimą jau aštuntą kartą (dauguma teistumų išnykę) nuteistas Naujosios Akmenės gyventojas Virginijus Gustys.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį išnagrinėjo 45 metų V. Gusčio kasacinį skundą dėl Kauno apylinkės ir apygardos teismų paskelbtų nuosprendžių – dėl vagystės, seksualinio prievartavimo, pasikėsinimo išžaginti bei nežymaus sveikatos sutrikdymo nuteistas iškrypėlis už grotų turės praleisti penkerius metus.

Teisėjai atmetė nuteistojo skunde nurodytus argumentus – jis niekaip negalėjo suprasti, kodėl jam paskelbtame nuosprendyje buvo nurodytos praeities nuodėmės: net septyni teistumai. Tačiau teismas pažymėjo, kad V. Gusčiui nusikaltimų, dėl kurių jis buvo nuteistas, padarymo metu jam buvo neišnykę trys teistumai, o visų teistumų paminėjimas procesiniame dokumente yra leistinas, juos teismas vertina kaip kaltinamojo asmenybę apibūdinančius duomenis.

Savo skunde V. Gustys neginčijo nusikaltimų, už kuriuos buvo nuteistas praėjusių metų balandžio 13-osios rytą Kauno rajone.

N. Akmenėje gyvenantis vyras išvakarėse atvažiavo į Kauną, nes ruošėsi aplankyti savo draugą, tačiau tą vakarą jo namų taip ir nepasiekė – vartojo alkoholinius gėrimus kartu su nepažįstamaisiais.

Ryte nežinomojoje vietoje prabudęs V. Gustys bandė susiorientuoti, kur randasi ir ieškojo kelio į kaimą, kuriame gyvena jo draugas. Pakeliui jis užėjo į vieną sodybą – čia garbingo amžiaus moteris nepažįstamąjį sutiko gana svetingai – pamaitino, davė atsigerti.

„Nuėjau į tualetą, o grįždamas iš jo kambaryje pamačiau miegantį vaiką – priėjęs ant spintelės radau mobiliojo ryšio telefoną, o rankinėje – 20 Lt, kuriuos pavogiau“, – vėliau prisipažino V. Gustys.

Jis taip pat sakė, kad pavogęs pinigus ir telefoną ruošėsi išeiti iš namų, kai geroji šeimininkė jam pasiūlė kelionei įdėti lauknešėlį – raugintų agurkų.

„Ji nuėjo į rūsį, aš – iš paskos, čia man į maišelį įdėjo agurkų, o aš tuomet šeimininkei pasakiau, kad, mano supratimu, ji nori su manimi pasimylėti, jeigu jau tokia yra meili nepažįstamajam“, – teigė V. Gustys.

Anot jo, nors moteris ir neigė, kad nori sekso, tačiau jis nusimovęs kelnes vertė jį tenkinti oraliniu būdu, o po to – ir norėjo ją išžaginti, bet jam „nestovėjo“.

„Paskui išėjau, o mane netrukus sulaikė policija“, – teigė vyras.

Tuo metu kur kas išsamiau baisaus nusikaltimo aplinkybes papasakojo nukentėjusioji, apie kurios gerumą žinojo daugelis kaimynų – moteris yra labai patikli, visuomet visiems stengiasi padėti, taip pat visada pamaitina vargšus.

Moteris pareigūnams pasakojo, kad tądien į jos sodybos duris pasibeldė nepažįstamas vyriškis ir pasidomėjo, kaip patekti į netoliese esantį kaimą.

„Paaiškinau jam kelią ir pasiūliau užeiti išgerti kavos, nes jis padejavo, kad kiti žmonės jo neįsileido į namus, – pasakojo nukentėjusioji. – Kambaryje jį pavaišinau sumuštiniais, paskui jis jau ruošėsi išeiti, kai pasiūliau įdėti raugintų agurkų. Nuėjau į rūsį, jis iš paskos ir prie manęs pripuolęs ėmė rėkti: „Žiurke, čiulpsi“. Labai išsigandau, nes jis nusimovė kelnes, paskui dar bandė mane išžaginti.“

Moteris teigė, kad nepažįstamajam bandė priešintis, tačiau šis nuo kaklo nutraukė jai šaliką ir ėmė smaugti.

„Praradau sąmonę, o kai atsigavau, gulėjau įstumta į raugintų kopūstų puodą“, – sakė ji.

Nukentėjusioji iš karto ėmė šauktis pagalbos – namuose buvę jos šeimos nariai iškvietė policiją, o kol ši dar nebuvo atvykusi, ir patys bandė sekti iškrypėlio pėdomis. V. Gustys buvo netrukus sulaikytas – jis dar nebuvo pasiekęs kaimo, į kurį buvo suplanavęs savo kelionę.

Po šio įvykio seksualinę prievartą patyrusi moteris lankėsi pas medikus. „Aš su tuo vyriškiu nejuokavau ir nedaviau jokio pagrindo manyti, kad su juo noriu lytinių santykių“, – teigė ji.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nukentėjusiajai priteisė 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Teisme taip pat paaiškėjo, kad V. Gustys dėl seksualinio prievartavimo buvo teistas ir 2012 m. – tąkart jam buvo skirta vos 7 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.