Vilniaus miesto apylinkės teismas aukštų policijos pareigūnų bylą nagrinėjo beveik dvejus metus. Nagrinėjimas buvo baigtas spalio 10 d.

Teismas informuoja, kad Visvaldas Račkauskas, Tomas Ulpis, Emilijus Damukaitis, Vitalijus Vitkovskis ir Dariušas Sinkevič buvo kaltinti piktnaudžiavimu, dokumento suklastojimu ar suklastoto dokumento panaudojimu arba realizavimu bei tarnybos pareigų neatlikimu.

Teismas konstatavo, kad visi kaltinamieji jiems inkriminuotų nusikaltimų nepadarė. Kaltinamųjų veiksmai, kuriuos prokuroras kvalifikuoja kaip piktnaudžiavimą tarnyba, buvo nukreipti į Drąsiaus Kedžio paiešką. Byloje nėra nei menkiausio duomens, kad jie siektų priešingo rezultato, t.y. šio asmens buvimo vietos nustatymo ir jo sulaikymo apsunkinimo bei atitinkamai neturtinės žalos padarymo institucijoms ir fiziniams asmenims, ar sąmoningai leistų tokioms pasekmėms kilti.

Buvęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis, LKPB pareigūnai Dariušas Sinkevičius ir Vitalijus Vitkovskis bei jų vadovas, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Emilijus Damukaitis buvo kaltinami netinkamu pareigų atlikimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimu.

Žiniasklaidoje skelbta, kad prieš žudynes apie planuojamus Drąsiaus Kedžio veiksmus buvo įspėta policijos vadovybė. Apie tai žurnalistams pranešė D. Kedžio draugas Mindaugas Žalimas. Jo teigimu, prieš žudynes Kaune 2009 metų spalį, kai buvo nužudytas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė, apie D. Kedžio planus jis esą įspėjo Policijos departamento vadovybę. Tačiau pareigūnai neva nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų kelią žudynėms.

Nužudytos kaunietės V. Naruševičienės tėvai ir jos sesuo Laimutė Stankūnaitė pripažinti nukentėjusiais, nukentėjusiojo statusą šioje byloje taip pat turi nužudyto teisėjo motina Anelė Furmanavičienė.

Prokuroras siūlė piktnaudžiavimu ir dokumento klastojimu kaltintam buvusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui V. Račkauskui skirti 45 500 litų baudą. Buvusiam LKPB vado pavaduotojui T. Ulpiui, kaltintam piktnaudžiavimu ir tarnybos pareigų neatlikimu, prokuratūra siūlė skirti irgi 45 500 litų baudą.

Piktnaudžiavimu kaltinamiems operatyvininkams D. Sinkevičiui ir V. Vitkovskiui siūlyta skirti po 32 500 litų baudas. Jų vadovui E. Damukaičiui už piktnaudžiavimą, dokumentų klastojimą ir tarnybos pareigų neatlikimą - 39 tūkst. litų baudą.

Kaltinamajame akte teigiama, kad tuometinis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka 2009 metais lapkritį, jau po žudynių, atsiuntė paklausimą Policijos departamentui, klausdamas, ar LKPB ir jo padaliniai apskrityse nebuvo gavę informacijos, skundų, pareiškimų apie planuojamą susidorojimą su J. Furmanavičiumi ir V. Naruševičiene.

Pasak kaltintojo, Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas E. Damukaitis parengė pažymą su melaginga informacija, kad nebuvo gauta jokios informacijos, pranešimų ar skundų fiziškai susidoroti su minėtais asmeninis. Šį atsakymą savo parašu patvirtino generalinio komisaro pavaduotojas V. Račkauskas.

Bylos duomenimis, M. Žalimas buvo pristatytas į Policijos departamentą prieš žudynes, suteikė pareigūnams informacijos, tačiau ta informacija nebuvo tinkamai įforminta, nebuvo atlikta oficiali jo apklausa.

Kaltinamieji savo kaltę viso proceso metu neigė.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.