Patikimų DELFI šaltinių teigimu, praėjusį pirmadienį Vokietijoje sulaikyti pastaraisiais metais aktyviai gyvavusio Kauno nusikalstamo "Kamuolinių" susivienijimo pagrindiniai lyderiai, praeityje ne kartą teisti – Giedrius Janonis, pravarde Kamuolys ir Gruzino pravarde geriau žinomas Andrius Juodis.

Pirminiais duomenimis, "Kamuolinių" veikėjai vokiečių pareigūnams Berlyne įkliuvo dėl brangių automobilių vagysčių ir kitų nusikaltimų organizavimo. Kol kas neaišku, kada abu kauniečiai bus sugrąžinti į Lietuvą.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininkas Rolandas Kiškis penktadienio rytą paprašytas pakomentuoti šią žinią, portalui DELFI atsakė lakoniškai: „Kol kas šios informacijos negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Apie tai dar anksti kalbėti”.

Artėja neramios Kalėdos

Pastaruoju metu vienas įtakingiausiu Kauno nusikalstamo pasaulio veikėjų - Kamuoliu vadinamas G. Janonis - stengėsi kuo mažiau rodytis viešumoje. Su nuolat asmens sargybinių saugomu G. Janoniu galėjo bendrauti tik artimiausi draugai. Kaip paaiškėjo, dingimas iš visuomenės netrukdė Kamuoliui toliau daryti nusikaltimų ir vadovauti nusikalstamai grupuotei, tiesa, jie veiklą plėtojo Vokietijoje.

Jau kurį laiką Kaune plačiai sklandė kalbos, kad po to, kai 2013-ųjų sausio pabaigoje Vilniuje ir Kaune buvo nukirstos bene ryškiausios kauniečių "Agurkinių" gaujos galvos, kiti turėjo būti "Kamuoliniai", kauniečių operatyvininkų suvestinėse kai kada vadinami "Aguoniniais".

Vadinamajame Kauno Aguonos rajone susiformavusios nusikalstamos gaujos vyrai ne vienerius metus buvo laikyti nuožmiausiais neseniai prieš Klaipėdos apygardos teismą stojusių ir sunkiais nusikaltimais kaltinamų "Agurkinių" konkurentais.

Kaip rodo ankstesnių metų didelio susidomėjimo sulaukusios teisėsaugininkų operacijos, nukreiptos prieš organizuotas banditų gaujas, labai tikėtina, kad artėjant Kalėdoms bus sulaikyti ir žemesnio rango "Kamuolinių" atstovai, kurie laiką leidžia gimtajame Kaune.

DELFI primena, kad 2008-ųjų gruodžio viduryje buvo nušienautos legendinės Kauno Daktarų gaujos galvos. Iš pradžių Daktarų veikėjai slapstėsi skirtingose užsienio šalyse, tačiau pamažu buvo visi sugaudyti ir pasodinti į teisiamųjų suolą. Artimiausiu metu pernai iki gyvos galvos nuteistas, Daktarų įžymybe laikomas Henrikas Daktaras turėtų išgirsti ir Lietuvos Apeliacinino teismo verdiktą.

Draugavo šeimomis

"Kamuoliniai" visais laikais sparčiai vijosi "Agurkinius". Jie taipogi turėjo užmezgę tamprius ryšius su Rusijos, Vokietijos, kitų šalių nusikalstamų gaujų atstovais. Dažniausiai "Kamuolinių" vyrai specializuodavosi prabangių transporto priemonių vagystėse, šių mašimų realizavimu.

Prieš keletą metų apie "Kamuolinių" ir "Agurkinių" tarpusavio karus Kauno mieste sklido legendos. Tačiau kaip šių eilučių autoriui pasakojo dabar už grotų esantys "Agurkinių" lyderiai, šios dvi grupuotės niekada rimtai nekonfliktavo. Jei ir buvo nesutarimai, tik trumpalaikiai ir žodiniai.

Vieno patikimo šaltinio žodžiais, paskutiniais metais "Kamuolinių" vadeiva laikytas G. Janonis su žmona ir vaikais dažnai laisvalaikį leisdavęs "Agurkinių" lyderių šeimų kompanijose.

Šaudynės soduose, muštynės šalia garsaus klubo

Bene labiausiai Kauno teisėsaugininkų žvilgsniai į "Kamuolinių" ir "Agurkinių" tarpusavio rietenas nukrypo prieš penkerius metus. 2009 metų rugpjūčio 25 dieną Kauno rajono Radikių kaime su "Agurkiniais" siejamas Tadas Petrošius ir netoli nusikaltimo vietos gyvenantis jo apsaugininkas Rainoldas Mockus buvo sunkiai sužeisti.

Tąsyk prabangiu „Audi“ limuzinu važiuojantiems vyrams staiga kelią pastojo „Renault Laguna“. Iš jo išlipę du vyrai ėmė šaudyti iš automatų „Kalašnikov“, o paskui paspruko. Neregistruotas „Renault“ vėliau rastas sudegintas.

T. Petrošiui ir R. Mockui kulkos pataikė į krūtinę, rankas, galvą.

Netrukus teisėsauga sulaikė šio nusikaltimo organizavimu įtartą "Kamuolinių" lyderį G. Janonį. Sunkia liga sergantis G. Janonis iš pradžių buvo suimtas, tačiau vėliau buvo išleistas į laisvę. Manoma, kad pareigūnus G. Janonis sudomino tik dėl to, kad neatpažintų smogikų sudegintame „Renault” buvo rastas automobilio registraciją žymintis lipdukas, priklausantis Kamuolio visureigiui. Tačiau patys "Agurkiniai" iš minėto fakto tik pasišaipė. Anot jų, tokį rimtą reikalą pasiryžę atlikti samdomi žudikai tokios grubios klaidos niekada nepadarytų.

Šis išpuolis pakaunėje iki šiol neištirtas.

Po šio įvykio apie "Kamuolinių" lyderius faktiškai nebuvo nieko negirdėti, išskyrus tai, kad jie dalyvaudavo viename ar kitame dviprasmiškai pasibaigusiame Kauno apygardos teismo procese ir galiausiai atsipirkdavo stebėtinai švelniomis bausmėmis.

Apie "Kamuolinių" linksmybes laikinojoje sostinėje tebesklando legendos. Prieš keletą metų kitas gaujos vadeiva A. Juodis, pravarde Gruzinas, įsivėlė į krauju aplaistytą konfliktą prie vieno iš anuomet populiariausių Kauno naktinių klubų durų. Dėl šių muštynių A. Juodis stojo prieš teismą ir buvo nuteistas. O naktinės pasilinksminimo įstaigos steigėjai, kurių klubas garsėjo pasaulio šokių muzikos garsenybių pasirodymais, dėl akivaizdžiai sumažėjusio klientų skaičiaus turėjo iš Kauno verslą perkelti į Vilnių.

Kaunas gali likti be boso

Manoma, kad sunaikinus dvi pastaraisiais metais Kauno nusikaltėlių pasaulyje klestėjusias gaujas, mafijos sostas kuriam laikui liks tuščias.

Realu, kad atsiradusią nišą bandys užimti primiršti anų laikų nusikalstamo pasaulio veteranai. Ne vienerius metus buvo kalbama, kad Kauno bosu Nr. 1 trokšta tapti buvęs prieš 13 metų Vilniuje snaiperio nušauto Daškinių gaujos lyderio Remigijaus Daškevičiaus artimas bičiulis Rolandas Dromantas, pravarde Ilgas. Tačiau panašu, kad viešumo vengiančiam ir be apsaugos nesirodančiam R. Dromantui noras dominuoti banditų pasaulyje galutinai išgaravo, kai 2010 metais jam su artimiausiu bičiuliu Robertu Užukausku, pravarde Rublis, beveik metus teko praleisti belangėje dėl tariamo reketo istorijos. Abu vyrai buvo išteisinti.

Jau ne vienerius metu abu minėti asmenys yra neblogai apsirūpinę finansiškai, nejaučia jokios ekonominės krizės ir noriai dalyvauja ne banditų susirinkimuose, o legaliame versle. Aišku nemaža tikimybė, kad legaliai veikiančiame versle jie viską daro per statytinius.

Tačiau jei ir bandytų kažkas iš buvusių veteranų vaizduoti Kauno mafijos bosą, tai jam gali sutrukdyti šiuo metu jokių autoritetų nepaisantis miesto jaunimas. Tiesa, jaunosios banditų gaujos dažniausiai savo veiklą yra iškėlusios iš Lietuvos. Tokie susivienijimai dažniausiai veikia Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Prancūzijoje arba Jungtinėje Karalystėje.

Andrius Juodis (Gruzinas)