Tokius kaltinimus Vilniaus savivaldybės įstaigos „Susisiekimo paslaugos“ kontrolieriams pateikė Vilniaus prokurorai, atlikę ikiteisminį tyrimą.

Kaltinimų dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi sulaukė iki šiol savivaldybės įstaigoje dirbantys kontrolieriai – 35 metų Artūras Kilijonas ir 26 metų Antanas Tamošiūnas.

Valstybės tarnautojams prilyginamiems kontrolieriams iškeltą baudžiamąją bylą pirmadienį atvertė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tiesa, kol kas nesėkmingai – dėl ligos negalėjo atvykti vienas nukentėjusysis, be to, kaltinamieji paprašė sudaryti galimybę pasirašyti sutartį su advokatu.

Ikiteisminio tyrimo metu kaltinimų nepripažinę „Susisiekimo paslaugų“ kontrolieriai kaltės nepripažįsta ir teisme – teigia, kad nukentėjusiaisiais pripažinti du vyrai turėtų būti teisiami dėl smurto.

Šioje byloje prokuratūra nukentėjusiaisiais pripažino du vilniečius – vienas dirba Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, o kitas – Valstybės sienos apsaugos tarnyboje.

Baudžiamosios bylos kelias iki teismo buvo gana ilgas – prokuratūra tyrimą buvo nutraukusi, tačiau savo teises gynę nukentėjusieji kreipėsi net į teismą, kuris nurodė jį atnaujinti.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad kontrolieriai į konfliktą su dviem keleiviais įsivėlė dar 2012-ųjų kovo 28-ąją – apie 23.10 val. kontrolieriai stotelėje „Pramogų arena“, esančioje Kareivių g., nutarė patikrinti 33-iojo autobuso maršruto keleivius.

Kai autobusas sustojo ir atidarė duris, juo važiavę Dangis A. ir Gintaras S. norėjo išlipti, tačiau kontrolieriai, net neįlipę į autobusą, užtvėrė duris ir keleiviams neleido išlipti – pareikalavo pateikti važiavimo bilietus.

Tarp keleivių ir kontrolierių kilo konfliktas – keleiviai tikina, kad turėjo mėnesinius bilietus, tačiau jų neparodė, o kontrolieriams priekaištavo, jog šie elgiasi neteisėtai, be to, vėliu paros metu net neprisistatė.

Nukentėjusieji teigia, kad jie išlipo iš autobuso, o kontrolieriai Gintarui S. užlaužė ranką ir vedė į mikroautobusą, kuriame surašomi be bilietų važiavusiems keleiviams pažeidimo protokolai. Čia jis buvo pasodintas ant grindų – jam pareikšta, kad bus vežamas į policijos komisariatą.

Dar labiau nepasisekė Dangiui A. – kai atsisakė pateikti pravažiavimo bilietą, kontrolierius jį ištempė iš autobuso, sudavė ranka smūgį į pilvą, dėl ko šis nugriuvo ant šaligatvio.

Nukentėjusysis teigė, kad tada kontrolierius ėmė jį mušti – sudavė ne mažiau kaip 10 smūgių į įvairias kūno vietas.

„Paskui jis užlaužė rankas ir nuvedė į keleivių kontrolės mikroautobusą, kur buvau pargriautas ant grindų – važiuojant iki policijos komisariato mane kontrolierius daužė rankomis, laikė prispaudęs keliu ir rankomis, neduodamas atsikelti“, – Dangis A. pabrėžė, kad kontrolierius jį taip pat iš nugaros rankomis smaugė, kai šis pareiškė, jog dingo brangus mobilusis telefonas.

Į komisariatą nuvežtiems keleiviams buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai dėl važiavimo bilietų nepateikimo, tuo metu jie pareiškė, jog buvo sumušti kontrolierių. Jiems iš karto buvo išduotas siuntimas nuvykti pas teismo medicinos ekspertus – jie nustatė, kad nukentėjusiesiems yra padaryti įvairūs sužalojimai.

Po šio incidento nukentėjusieji kreipėsi „Susisiekimo paslaugas“ – policijoje jie sužinojo, kad visuose kontrolierius vežiojančiuose mikroautobusuose yra įrengtos vaizdo kameros, kurios filmuoja keleivių sulaikymus.

„Paprašėme, kad šio įrašo nesunaikintų – vėliau policijai jis buvo pateiktas, iš jo matyti, kaip mus muša, net kai kurie „zuikiai“ bandė kontrolierius sutramdyti, kad mūsų nemuštų“, – sakė Dangis A., pažymėjęs, kad nežada susitaikyti su kontrolieriais, kurie net nejaučia kaltės dėl to, ką padarė.

„Visi girdėjome atvejį Panevėžyje, kai kontrolierius visiškai suluošino keleivį, todėl turime stengtis, kad tokių atvejų daugiau nebūtų“, – sakė jis, ketinantis kontrolieriams pareikšti ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patraukti kontrolieriai A. Kilijonas ir A. Tamošiūnas kaltinimų nekomentavo. Kol teismas neįrodė jų kaltės, jie laikomi nekaltais.