Maniakas žagino ir žudė studentes

Pats garsiausias Lietuvos seksualinis maniakas K. Jonaitis, kuris ilgą laiką šalyje sėjo baimę, šiuo metu dienas leidžia Lukiškių kalėjime – jis įkalintas iki gyvos galvos. Tačiau čia gyvenimas jam nebemielas – žudikas mano, kad visi nori jam tik pakenkti, todėl dažnai rašo skundus teismams. Prieš keletą metų jis net buvo įtrauktas į linkusių užpulti pareigūnus įskaitą, nes nuvestas pas stomatologą užpuolė prižiūrėtojus – vienam bandė durti į krūtinę, o kitam spyrė. Prižiūrėtojus pakelių maniakas puolė ne pirmą kartą – prieš tai jis vienam pareigūnui rašikliu bandė išdurti akį.

Šaltakraujis žudikas nuo visuomenės yra atsitvėręs tylos siena – prieš pusmetį jį teismas išskyrė su žmona Galina, kuri prisipažino trokštanti atsikratyti Jonaitienės pavardės.

Po beveik 30 metų trukusios santuokos K. Jonaičio žmona pasirinko buvusią pavardę. „Šiandien noriu tik vieno – nebebūti Jonaitiene, nenoriu, kad prie mano kapo atėję žmonės sakytų, jog štai čia guli žudiko žmona“, – DELFI yra sakiusi 70 metų moteris.

Ji net pareiškė, kad garsiausias Lietuvos seksualinis maniakas buvo impotentas. „K. Jonaitis negali be sekso, nors ir yra impotentas, ir ką, aš eisiu pas jį į pasimatymą? Jis mane lies? Jis – visiškas impotentas, dar iki teismo tai buvo žinoma“, - sakė moteris, kurią teismas taip pat buvo nuteisęs už svetimų daiktų įgijimą. Per kratą Jonaičių namuose buvo rasta nužudytų merginų rankinių, lūpų dažų, veidrodėlių.

Pakelių maniaku pramintas K. Jonaitis buvo sulaikytas 2001 metais. Paaiškėjo, kad vienoje sostinės bendrovių vairuotoju dirbęs vyras sustodavo prie pakeleivingas mašinas stabdančių merginų.

2001-ųjų balandžio 21-ąją miške, netoli Elektrėnų, buvo rasta žiauriai nužudyta 25 metų Vievio gyventoja Eglė V. Maždaug po mėnesio netoli kelio Vilnius–Kaunas aptiktas dingusios jonaviškės dvidešimtmetės Jurgitos Š. lavonas. Vėliau tose pačiose apylinkėse rastas 20 metų Gerdos Š. lavonas.

Teismas yra nustatęs, kad merginas K. Jonaitis sumušdavo, apsvaigindavo smūgiais plaktuku per galvą ir išžagindavo. Kai kurios aukos žaginimo metu jau buvo praradusios sąmonę. Vienai merginai buvo suduota kirvio pentimi į galvą.

Nuo kelyje Vilnius–Kaunas siautėjusio maniako pavyko išsigelbėti tik vienai merginai. Seksualinio maniako siautėjimas judriame kelyje buvo sukėlęs paniką šalyje – dingdavo viena po kitos merginos, o jų žudiko taip ir nepavykdavo surasti. Pareigūnai patikrino visus dėl seksualinių nusikaltimų anksčiau teistus asmenis, tačiau šiuose sąrašuose, kaip vėliau paaiškėjo, K. Jonaičio nebuvo - jis nebuvo sukėlęs jokio įtarimo.

K. Jonaitis niekada nepripažino kaltės ir ciniškai teisme aiškino, kad merginos sutikdavo su juo turėti lytinių santykių savo noru, o vėliau jį šantažuodavo, reikalaudamos pinigų.

Pareigūnai neatmeta versijos, kad K. Jonaitis galėjo nužudyti ir dar vieną merginą, tačiau jos kūnas nerastas, todėl kaltinimas dėl šio nusikaltimo vyriškiui nebuvo pareikštas.

K. Jonaitis už nužudymą kartą jau buvo teistas 1986 m. Už Algimanto P. nužudymą buvo nuteistas kalėti 15 metų, tačiau 1997 m. prezidento vadovaujama Malonės komisija patenkino neigiamai charakterizuoto žudiko prašymą ir jis pirma laiko išėjo į laisvę.

Apie K. Jonaičio gyvenimo vingius Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Pavelas Borkovskis yra parašęs knygą „Lizdų ardytojas“. P. Borkovskis yra tyręs ankstesnį nusikaltimą, todėl buvo įgavęs šaltakraujo žudiko pasitikėjimą.

Tiriant pakelių maniako nusikaltimus teisėjas ne kartą aplankė K. Jonaitį, kuris jam ir papasakojo apie merginų žudynes.

Bandė pakartoti K. Jonaičio nusikaltimus: žagino, bet nežudė

Pakartoti K. Jonaičio nusikaltimus bandė 47 metų vilnietis Stanislavas Chaninovičius, kuris aukų ieškojo prie Vilniaus esančiame Pagirių miestelyje – vairuodamas raudonos spalvos automobilį „Opel Astra“ jis sustodavo stotelėje, kur moterys laukdavo autobuso.

Pasisiūlęs pavežėti rusiškai kalbantis vyras greitai įgydavo moterų pasitikėjimą: aiškindavo, kad susipyko su savo žmona, jaučiasi labai vienišas. Vėliau jis savo aukas nusiveždavo į mišką.

Stanislavas Chaninovičius
Nuo S. Chaninovičiaus nukentėjo dvi moterys – jos kreipėsi į policiją. Viena jų į pareigūnus išdrįso kreiptis tik praėjus dviem metams po išprievartavimo – internete pamačiusi nuotrauką, kad policija ieško nuo S. Chaninovičiaus nukentėjusiųjų moterų, ji nutarė prabilti apie tai, ko taip ir nesugebėjo pamiršti.

Tačiau moterims reikėtų sunerimti – seksualinis maniakas greitai turėtų išeiti į laisvę, nes teismas jam už seksualinius nusikaltimus buvo skyręs vos pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę.

Vilniaus rajone, Pagiriuose su motina ir teta gyvenęs S. Chaninovičius buvo sulaikytas 2012-ųjų spalį – iš pradžių jam buvo inkriminuojamas 46 metų moters išžaginimas ir seksualinis prievartavimas.

Vieną moterį S. Chaninovičius išprievartavo 2010-ųjų vėlų rudenį ar žiemą, kai ją pasisiūlė pavežti iš Keturiasdešimties Totorių kaimo į Baltąją Vokę. Moteris buvo priversta vyrui masturbuoti lytinį organą automobilyje.

„Važiuojant link namų vairuotojas pradėjo mane glostyti ir reikalauti, kad su juo lytiškai santykiaučiau, tačiau atsisakiau, todėl jis jėga paėmė mano ranką ir uždėjęs sau ant varpos masturbavosi tol, kol išsiliejo sperma“, – moteris teigė, kad nors vairuotojas jai ir negrasino, tačiau ji bijojo, kad gali ją sumušti ar apiplėšti.

„Supratau, kad jis yra psichiškai nesveikas“, – sakė nukentėjusioji. Tokie jos įtarimai vėliau pasitvirtino – iš tiesų, prievartautojas turėjo psichikos problemų, jam nustatytas 45 proc. darbingumo lygis, jį Pagiriuose žmonės net viešai vadindavo iškrypėliu.

Išprievartauta, bet į policiją iš karto kreiptis neišdrįsusi moteris teisinosi, kad dėl įvykio automobilyje jai buvo gėda, ji jautėsi kalta, jog įlipo į svetimą automobilį.

„Patyrusi stresą nežinojau net mašinos duomenų, todėl policijai neturėjau ką pranešti“, – moteris sakė, kad policijai apie nusikaltimą pranešė praėjus dviem metams tik dėl to, kad bijojo.

Be to, jos teigimu, šis įvykis jai baigėsi laimingai, nes nebuvo nei sumušta, nei nužudyta. „Tačiau sužinojusi, kad nuo iškrypėlio galėjo nukentėti ir daugiau moterų bei kad jis net bandė nuskriausti 10 metų mergaitę, kreipiausi į policiją – norėjau ne tik joms padėti, bet ir užkirsti kelią naujų nusikaltimų darymui“, – sakė ji.

Nusikaltimo auka taip pat prisipažino, kad po įvykio savo skriaudiką buvo sutikusi dar du kartus – jis vėl buvo sustojęs prie stotelės ir siūlėsi pavežėti. „Tada įsidėmėjau ne tik jo veido bruožus, bet ir automobilio numerius“, – sakė ji.

Tuo metu kita moteris nuo S. Chaninovičiaus nukentėjo 2012-ųjų rugsėjo 25-osios vakarą – ją vairuotojas pasisiūlė pavežėti iš Vilniaus į Salininkus.

Nukentėjusioji sakė, kad vairuotojas ją nuvežė į prie Pagirių esantį miškelį, kur automobilyje prisegė prie sėdynės ir ne tik išprievartavo, bet ir išžagino. Paskui jis iš nukentėjusiosios pagrobė mobilųjį telefoną ir piniginę su 80 litų. Būtent pagal pagrobtą mobiliojo ryšio telefoną pareigūnams pavyko susekti iškrypėlį.

„Jis staigiai mane prisegė saugos diržu, dėl to nei rankomis, nei kūnu negalėjau pajudėti – jis sakė, kad nerėkčiau, dešine ranka suspaudė mano kaklą – išsigandau, kad jis mane pasmaugs“, – sakė nukentėjusioji.

Ji teigė, kad bandė šaukti, bet prievartautojas užspaudė burną: „Neturėjau jėgų priešintis, bijojau, kad bus dar blogiau“.

Tragiška pažintis „Facebook“

Siaubingu nusikaltimu baigėsi trylikametės alytiškės internetinė pažintis su metais vyresniu vilniečiu. 2011 metų sausio 15 d. mergaitė, tėvui pasakiusi, kad nakvos pas draugę, išvažiavo į Vilnių, į pasimatymą su „Facebook“ draugu. Tačiau paauglys turėjo baisų planą.

Netoli Vilniaus, šalia Nemenčinės plento esančiame miške, jis išžagino, išprievartavo ir nužudė mergaitę. Paskui, siekdamas nuslėpti jpadarytą nusikaltimą nepilnametis iš mergaitės pagrobė mobiliuosius telefonus, piniginę, akinius ir t.t.

Įtariamasis buvo sulaikytas kitą dieną. Pagrobtieji daiktai rasti jo tėvų namuose. 

Auka – neįgali mergina: jis mano vaiko tėvas

Lietuvą ne ką mažiau sukrėtė ir baisi istorija, nutikusi neįgaliai 20 metų merginai – stabdydama pakeleivingus automobilius ji pakliuvo į seksualinio iškrypėlio pinkles: buvo išžaginta, o paskui nuo žagintojo pagimdė vaikelį.

Prievartautojas buvo pirmasis sakraliniame chore giedančios neįgalios merginos vyras – su ja susipažino, kai mergina stabdė pakeleivingus automobilius – norėjo nuvažiuoti į Vilniuje esantį implantologijos centrą.

Kai prie kaunietės sustojo automobilis, ji iš karto vairuotojui pasakė, kad turi negalią – yra akla. To vairuotojui tik ir tereikėjo – pažadėjęs merginą nuvežti į Vilnių, jis pasuko Kaišiadorių rajone esančio miško link.

Čia vyras privertė merginą nusirengti, lietė, bučiavo ir glamonėjo jos krūtis, vėliau nurodė jį patenkinti oraliniu būdu. Tiesa, to ji dėl žandikaulio deformacijos negalėjo padaryti, todėl Audrius G. ją išžagino.

Neįgalią merginą nuskriaudęs vyras buvo nuteistas 4 metų 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Po šio nuosprendžio nukentėjusioji yra prisipažinusi, kad savo vaiko nuo tėvo neslėps – jeigu grįžęs į laisvę jis norės su juo bendrauti, tokią galimybę turės.

Pagrobė, išžagino ir nužudė

 Tautvydas Plečkaitis
Praėjusių metų birželį Kalvarijos savivaldybėje Tautvydas Plečkaitis, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, važiuojančiame automobilyje seksualiai prievartavo, o vėliau, siekdamas nuslėpti šį nusikaltimą, nužudė merginą.

Byla jau nagrinėjama teisme. Kartu su T. Plečkaičiu teisiami Žydrūnas Cibulskas ir Rolandas Jankauskas. Ž. Cibulskas vairavo automobilį, kuriame buvo išžaginta 32 metų Neringa Lietuvninkaitė.

Važiuodami automobiliu jie pamatė iš parduotuvės einančią merginą su draugu. Sustojusi trijulė sumušė N. Lietuvninkaitės draugą, o paskui Ž. Cibulskas kartu su R. Jankausku sugriebė merginą ir jėga nutempė į automobilį.

Bylos duomenimis, važiuojant T. Plėčkaitis merginą išžagino, o paskui nužudė. Lavoną paliko prie tvenkinio.

Supratę, kad T. Plečkaitis merginą nužudė, jo bendrininkai nepranešė pareigūnams apie įvykdytą nusikaltimą ir iš įvykio vietos pasišalino.

Lavonų nuotraukų kolekcionierius

Pernai gegužės 16-osios vakare iš namų Varėnos rajone, Senosios Varėnos kaime, pabėgioti išėjo ir negrįžo 19-metė Sandra Naujūnaitė. Policija atliko didžiulį darbą, kol išsiaiškino, kas nutiko merginai. Paaiškėjo, kad ji tapo seksualinių problemų turinčio alytiškio Manto Šerpensko (gim. 1993 m.) auka.

Sandra Naujūnaitė, Mantas Šerpenskas
Alytaus profesinio rengimo centro moksleivis M. Šerpenskas (beje, internete siūlęs sekso paslaugas už atlygį), anksčiau nepakliuvęs į policijos akiratį, pirminių apklausų metu prisipažino nužudęs S. Naujūnaitę, nurodė, kur paslėpė kūną. Po to pareigūnai atokioje miškingoje vietovėje, netoli Senųjų Trakų, atkasė S. Naujūnaitės kūną. Nei sulaikymo metu, nei atkasant nužudytąją merginą, nei vėliau M. Šerpenskas nerodė jokio gailesčio dėl itin žiauraus nusikaltimo.

Tyrėjai M. Šerpenskui pareiškė įtarimus dėl neteisėto laisvės atėmimo, išžaginimo ir nužudymo. Vėliau buvo atskleisti dar keli M. Šerpensko nusikaltimai – vagystė, du turto sunaikinimo atvejai, viešosios tvarkos pažeidimas. Kaip dar vieną iš nesuvokiamų sulaikytojo nusikalstamų poelgių galima paminėti plytų pakabinimą nakties metu Alytuje po viaduku virš Naujosios gatvės (po plytą kiekvienai eismo juostai), parenkant tokį troso ilgį, kad kabanti plyta pataikytų į važiuojančio automobilio priekinį stiklą.

Tik laimingas atsitiktinumas padėjo išvengti dar vienos beprasmės mirties – M. Šerpensko ir jo bendrininko pakabinta plyta nepataikė į pravažiuojančio automobilio stiklą, o išdaužė priekinį žibintą, apgadino kėbulą.

Tęsiant tyrimą paaiškėjo, kad M. Šerpenskas savo kompiuteryje buvo sukaupęs didelę vaidybinių ir dokumentinių filmų, fotografijų kolekciją, kurioje dominuoja praktiškai vien mirties, lavonų, lavoninių ir panašūs vaizdai.

Jis važinėdavo po Alytaus ir kitas apskritis, siekdamas įgyvendinti savo tikslus... Pirmoji jo auka galėjo būti jau keliomis savaitėmis anksčiau Varėnos rajono Merkinės apylinkėse, tačiau tai merginai nuo užpuoliko pavyko pabėgti gyvai ir sveikai, o gegužės 16-osios vakare M. Šerpensko pasivažinėjimas buvo lemtingas varėniškei S. Naujūnaitei.

Žudikui aplinkybės pasitaikė tinkamos – graži jauna mergina, nuošalus kelias, aplink miškinga vietovė. Po trumpų grumtynių ir kelių stiprių užpuoliko smūgių nukentėjusioji prarado sąmonę, buvo įvilkta į žudiko automobilį, vėliau užsmaugta jau iš anksto paruoštu laidu ir išžaginta.

Jau negyvos merginos kūną M. Šerpenskas vežiojo savo automobiliu po Varėnos, Alytaus, Trakų rajonus, kol galiausiai paslėpė auką gūdžioje miško tankmėje, netoli Senųjų Trakų, šią vietą gerai užmaskavęs šakomis.

Po kelių dienų jis dar keletą kartų grįžo į šią vietą, ir pagaliau nusprendė merginos palaikus užkasti.

Tikėtina, jog tai buvo pirmoji ir vienintelė auka, tačiau neatskleidus šio nusikaltimo ir nesulaikius žudiko, aukų sąrašas galėjo būti ilgas.

Sudegino Vingio parke

Ruslanas Morkūnas
2011-ųjų balandžio 29 d. Vilniuje, Vingio parke buvo išžaginta, nužudyta ir sudeginta dviejų vaikų motina Olga R. (gim. 1971 m.). Už šį nusikaltimą 16 metų nelaisvės nuteistas Ruslanas Morkūnas (gim. 1987 m.).

Bylos duomenimis, kosmetika prekiavusi moteris su R. Morkūnu susipažino Vilniaus autobusų stotyje ir kartu nuvyko į Vingio parką, kur gėrė alkoholinius gėrimus. Ten R. Morkūnas išžagino moterį, o paskui, siekdamas nuslėpti nusikaltimą, ją pasmaugė.

Po nužudymo R. Morkūnas pagrobė nukentėjusiajai priklausiusius daiktus, kurių vertė – 3 940 Lt.

Paskui jis pasikvietė į pagalbą pažįstamus Artūrą Apolianską ir Anželiką Voiciukevič, su kuriais kartu nuvyko į prekybos centrą ir nusipirko tris butelius degaus skysčio bei latekso pirštines.

Kartu su A. Apoliansku grįžęs prie nužudytosios lavono, R. Morkūnas aplaistė moters kūną degiu skysčiu ir jį padegė. Sudeginto kūno likučius atsitiktinis praeivis pastebėjo tik po savaitės.

Trylikametę žagino negyvą

Vilniaus rajone gyvenusią trylikametę mergaitę nugirdę, mirtinai sumušę, o paskui jau negyvą išžaginę vienas vyras bei du nepilnamečiai 2012-ųjų balandį išgirdo nuosprendį – 34 metų Ruslanui Jankauskui skirta 18 metų nelaisvės, jo nepilnamečiams bendrams – po 5 metus. Nusikaltimo organizatore pripažinta vilnietė septynių vaikų motina Rita Peciukonytė, jai skirta 13 metų – moteris nuteista dėl nužudymo, nepilnamečio įtraukimo į nusikaltimą, fizinio skausmo sukėlimo bei sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Pasinaudodama pažįstamais nepilnamečiais, R. Peciukonytė nusprendė su buvusiu sugyventiniu išsiaiškinti santykius – nepilnamečiams pažadėjo atsilyginti, kad šie sumuštų R. Jankauską ir jo naująją draugę. Kai jaunuoliai moterį sumušė ir ši išsigandusi pabėgo, R. Jankauskas susitaikė su R. Peciukonyte.

„Nors R. Peciukonytė susitaiko su R. Jankausku, tačiau ji siekia keršto ir tai nukreipia į mažametę, kuri buvo R. Jankausko sugyventinės sesuo. R. Peciukonytė sukursto R. Jankauską primušti mergaitę, o šis, paveiktas alkoholio bei rodydamas nuolankumą susitaikymo proga, sumuša mažametę“, – konstatavo kraupaus nusikaltimo detales neviešuose posėdžiuose narpliojęs teismas.

Nustatyta, kad R. Jankauskas mergaitės galvą trankė į sieną, o paskui ištempė iš namų ir paliko ant sniego. Po kiek laiko jis sugrįžo ir už plaukų mergaitę partempė atgal į namus. Pasodinęs ant fotelio R. Jankauskas mergaitę nusprendė nugirdyti – esą ji kitą dieną nieko neatsimins.

R. Peciukonytė tam neprieštaravo, sakydama „daryk, ką nori“, todėl R. Jankauskas mergaitei į burną stiklinėmis pylė alkoholį. Vos atsigavusi nepilnametė bandė priešintis, tačiau veltui – vyras jai supylė visą butelį. Nors mergaitė „atsijungė“, tačiau R. Jankauskas ir toliau ją girdė – suspaudęs jos žandus pildavo degtinę. Taip supylė dar vieną butelį.

Po kiek laiko akis pramerkusi mergaitė prašė ją palikti ramybėje, aiškino, kad jai labai bloga – esą yra vos gyva. „Tada Ruslanas pradėjo ją veidu kišti į kibirą – ji atsigavo“, – pasakojo vienas nužudymą matęs nepilnametis.

Pasak jo, tada R. Jankauskas paėmė 2 l talpos alaus butelį ir pakėlęs mergaitės galvą pradėjo pilti alų. „Jis supylė mažiau nei pusę butelio – po to jį pastatė ant stalo, o mergaitei davė dar parūkyti, kad ji daugiau apsvaigtų“, – sakė nepilnametis.

Kai mergaitė pradėjo vemti, R. Jankauskas ją ištempė į lauką, pavoliojo sniege, kad ši atsigautų ir, paėmęs už striukės atitempė atgal į kambarį, padėjo ant lovos ir apklojo. Mergaitė tuo metu jau buvo be sąmonės.

„Tada buvau išėjęs į lauką parūkyti ir per išdaužto lango stiklą girdėjau, kaip R. Peciukonytė rusų kalba sakė R. Jankauskui: „Tu gali ją išprievartauti“. Supratau tai, kaip R. Peciukonytės pasiūlymą ir leidimą R. Jankauskui taip pasielgti. Tada jis liko kambaryje, o R. Peciukonytė atėjo į lauką ir pasakė, jog R. Jankauskas „ją prievartauja“. 

Po kurio laiko R. Jankauskas išėjo į lauką ir pasakė mano draugui (kitam nepilnamečiui – aut. past.): „Gali eiti, jeigu nori“. Jis nuėjo ir po kurio laiko grįžęs pasakė: „Aš baigiau“. Tada R. Peciukonytė pasiūlė ir man: „Nori? Gali eiti“. Jeigu ji nebūtų to pasakius, nebūčiau ėjęs...“.

Nepilnametis sakė, kad mergaitė dar gargaliavo, bet po lytinio akto ji jau neskleidė jokių garsų. Paskui jį nuėjo kitas vaikinas... Jis grįžęs nieko nekomentavo.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad mergaitė buvo nužudyta, o tik po to išžaginta.

Klaikioji Dembavos tragedija

Pernai Lietuvą sukrėtė Dembavos tragedija – rugsėjo 21 d. prie Panevėžio buvo išžaginta ir gyva sudeginta 17-metė moksleivė.

Deividas A. ir Julius Jakubaitis
Paryčiais, apie 6 val., apsvaigę panevėžiečiai Deividas Antanaitis (gim. 1991 m.) ir Julius Jakubaitis (gim. 1980 m.), pastarojo brolio automobiliu „Volkswagen Passat“ važinėdamiesi po miestą pamatė autobusų stotelėje lūkuriuojančią merginą. Į automobilį įsodinta nepilnametė buvo vežiojama po Dembavos apylinkes, Velžio seniūnijos miškus, išžaginta ir įgrūsta į automobilio bagažinę.

Iš jos mergina sugebėjo net tris kartus prisiskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir operatorei paaiškinti, kad išžaginta nepažįstamų vyrų kažkur vežama žalios spalvos automobiliu. Mergina sakė išgirdusi, kad ją ruošiamasi nuskandinti. Tačiau mobiliojo ryšio operatorius nenustatė telefono būvimo vietos. Todėl policijos pareigūnai nežinojo, kur tiksliau ieškoti minėto automobilio, ekipažai mašinos ieškojo prie vandens telkinių.

Per paskutinį pokalbį su operatore mergina pasakė jaučianti dūmų kvapą, pradėjo kosėti ir pokalbis nutrūko. Netrukus miško keliuku ėję žmonės, išvydę rūkstantį automobilį, paskambino į BPC. Atvykus gelbėtojams, automobilis jau degė atvira liepsna. Jo bagažinėje rastas apanglėjęs mergaitės kūnas.

D. Antanaitis ir J. Jakubaitis po kelių valandų buvo sulaikyti.