Pirminė išvada: įvykdytas seksualinio pobūdžio nusikaltimas. Ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras A. Stanislovaitis teigė, kad su ekspertais kalbėjosi telefonu, atliktos ekspertizės išvados raštu dar nėra pateiktos.

„Galime pasakyti tik tiek, kad tvirtinasi versija, jog buvo įvykdytas seksualinio pobūdžio nusikaltimas. Tačiau reikia papildomų tyrimų, ar auka buvo išprievartauta. Kol kas dar nenustatytas ir merginos mirties laikas, todėl dar nežinome, ar ji į senvagę buvo įmesta jau negyva“, - teigė A. Stanislovaitis.

Klaidinti tyrėjus bandęs studentės nužudymu įtariamas Valdas J., gimęs 1991 metais, ketvirtadienį pateikė dar vieną savo versiją. Tiesa, šįkart – nusikaltimo vietose. Nusikaltimą narpliojantys tyrėjai iki smulkmenų išklausinėjo, ką ir kaip vaikinas darė. Iš Macikų Valdas J. nuvažiavo iki Saugos gyvenvietės, kur į jo „Hyundai“ įsėdo Justina Šikšniūtė.

Mergina viešėjo pas savo močiutę ir internetu susitarė su įtariamuoju, kad jis, važiuodamas į Klaipėdą, ją nuveš į uostamiestį. Pirminiais duomenimis, jie susitiko sekmadienį apie 19 val.

Iš pradžių jie važiavo Priekulės link. Pakeliui studentei ėmė kelti įtarimų vairuotojo elgesys. Ji žinute apie tai pranešė draugėms.

Kai sekmadienį vakare draugės pasigedo J. Šikšniūtės ir apie jos dingimą pranešė merginos tėvams, jie iškart kreipėsi į policiją. Pirmadienį po pietų pareigūnai jau buvo radę Valdą J.

Kviečiamas pareigūnų jis atvyko į policijos komisariatą, nurodė, kad merginą atvežė į Klaipėdos pietinę dalį ir atsisveikino. Po apklausos 23 metų vaikinas buvo paleistas.

„Pareigūnams jis abejonių nesukėlė, jo parodymai buvo aiškūs, todėl jis ir buvo paleistas. Tačiau kai surinkome daugiau įrodymų – apklausėme merginos drauges, nustatėme mobiliojo ryšio telefono judėjimo kelią, tada jau susidarė kitas vaizdas. Todėl antradienio rytą Valdas J. buvo sulaikytas, jam uždėti antrankiai“, – teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas.

Paklaustas, kodėl, vaikinas nebėgo slėptis į užsienį, komisariato viršininkas svarstė: matyt, įtariamajam pirmiausia rūpėjo atsikratyti įkalčių. Jau žinoma, kad jis į metalo laužą pardavė automobilį „Hyundai“, kuriuo vežė merginą. Prieš tai išvalė kraujo dėmes.

Ketvirtadienį, kai įtariamasis rodė pareigūnams įvykių seką, jis rankose laikė peilį.

„Ekspertų išvadose neteigiama, kad mergina buvo nudurta, mirties priežastis kol kas nėra aiškiai nustatyta. Peilį jis naudojo, galbūt, įbauginti“, – pasakojo prokuroras.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius tvirtino, jog viena tiriamų versijų yra ta, kad Valdas J. galėjo ruoštis šiam nusikaltimui. Tai leidžia įtarti viena detalė – automobilio, kuriuo jis vežė merginą, keleivio durų rankenėlė buvo nulaužta. Galimai tam, kad auka nepabėgtų. Byloje yra duomenų, kad J. Šikšniūtė išspyrė ar išdaužė langą ir bandė bėgti, tačiau užpuolikas ją sugavo.

Anot S. Minkevičiaus, neatmestina ir tai, kad studentės nužudymu įtariamo Valdo J. aukomis galėjo tapti daugiau merginų. Anot prokuroro, laimei, jos gyvos, tačiau įtariama, kad ne viena galėjo patirti seksualinę prievartą.

„Žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose matėme, kaip merginos pasakojo, apie kelionę su įtariamuoju, kaip jis siūlėsi jas pavežti. Labai prašome visas merginas, kurios, galbūt, nukentėjo nuo šio įtariamojo, kreiptis ar į mane, kitą prokurorą ar į policiją. Garantuojame anonimiškumą. Mūsų siekis yra išsiaiškinti, ar nužudytoji mergina yra vienintelė Valdo J. auka, o gal yra ir daugiau. Įtarimų yra visokių“, – dėstė S. Minkevičius.

Kai trečiadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas Valdui J. skyrė kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams, valstybės paskirtas jį ginti advokatas Edvardas Staponkus aiškino, kad vaikinas užsiminėjo nelegalia veikla. Esą dažnai pavežėdavo pakeleivius ir taip užsidirbdavo pinigų.

Paaiškėjo, kad 23 metų vaikinas niekada neturėjo ir neturi vairuotojo pažymėjimo.

Prokuroras A. Stanislovaitis jau beveik neabejoja, kad Valdui J. pareikšti įtarimai dėl nužudymo bus perkvalifikuoti į įtarimą dėl nužudymo siekiant, paslėpti kitą nusikaltimą. Už tai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Tačiau pabrėžiama, jog įtariamajam dar reikės atlikti psichikos būklės įvertinimo ekspertizę.

Nei prokurorai, nei pareigūnai kol kas tiksliai neįvardija nusikaltimo padarymo vietos. Atskleidžiama tiek, kad nusikaltimas įvykdytas Klaipėdos apskrities policijos komisariato teritorijoje.

Įtariamasis ketvirtadienį pareigūnams parodė, kaip su mergina grūmėsi šalutiniame kelyje netoli Priekulės, kuri priklauso Klaipėdos rajonui. Šilutės rajone esantys Macikai, kur rastas merginos lavonas, jau yra Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato teritorija. Pareigūnai turi duomenų, kad mergina, galimai sąmonę prarado Priekulėje ir buvo atvežta į Macikus.

Žinoma ir tai, kad pakeliui Valdas J. nesuvaldė automobilio ir nuslydo į griovį. Jam padėti sustojo kitas vairuotojas, kuris nė neįtarė, kad Valdo J. automobilyje yra leisgyvė ar jau negyva mergina.

Pareigūnai jau surado Valdui J. padėjusį vairuotoją ir jį apklausė.