Atvyko visi kaltinamieji

Teisme pasirodė visi kaltinamieji. Aštuoni jų yra suimti, o penki – laisvėje.

Kaltinamuoju pripažintas 43 metų Saulius Velečka, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu.

Kiti kaltinamieji – Kęstutis Liukaitis, Linas Perminas, Česlovas Stanevičius, Redas Vilkauskas, Dmitrijus Romanovičius – į teismo posėdį atvyko iš namų. Daugelis jų gyvena Kaune.

Beveik visi kaltinamieji yra įgiję vidurinį išsilavinimą, kai kurie baigę tik devynias klases. Iki suėmimo kai kurie jų dirbo vairuotojais, vadybininkais, vertėsi individualia veikla.

Teisme pasirodė ir nukentėjusiomis buvo pripažintos nužudyto verslininko Vidmanto Sadausko žmona, mama ir dvi seserys.

Žmona ir mama iš mylimo sūnaus ir vyro žudikų reikalauja atlyginti patirtą moralinę žalą – po 200 tūkst. litų.

Prašė sumažinti užstatą

Prašymų teisme pažėrė ir patys kaltinamieji bei jų advokatai. Už vagystes ir bandymus pavogti automobilius suimtas S. Vyšniauskas (Vokietijoje jau teistas už 11 vagysčių ir du pasikėsinimus pagrobti transporto priemones) prašė sušvelninti jam skirtą kardomąją priemonę – suėmimą. Jis motyvavo tuo, kad mama ir tėvas sunkiai serga, jiems reikia priežiūros. Jos reikia ir žmonai bei sūnui, todėl jam esą privalu būti laisvėje, kad galėtų jais tinkamai pasirūpinti.

Sušvelninti kardomąsias priemones prašė ir R.Vilkausko gynėjas. Jis aiškino, kad kaltinamasis šiemet balandį buvo paleisti iš tardymo izoliatoriaus, jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir jis tris kartus per savaitę turi registruotis policijos įstaigoje.

Tačiau R. Vilkauskui esą sutriko sveikata, jam nustatytas tik 30 proc. darbingumo lygis. Kaltinamasis turi nuolat lankytis pas medikus, todėl jam sudėtinga ir tris kartus per savaitę registruotis policijoje. Todėl prašyta šį nurodymą panaikinti. Be to, advokatas pažymėjo, kad R. Vilkauskas, išėjęs iš tardymo izoliatoriaus, du kartus gulėjo Psichiatrijos ligoninėje. Teismas į tai esą turėtų atsižvelgti, nes gali tekti atlikti vyro sveikatos būklės ekspertizę.

Č. Stanevičiaus gynėjas prašė sumažinti užstato, už kurį į laisvę buvo paleistas kaltinamas dydis. Dabar jis siekia 40 tūkst litų, ji prašoma sumažinti iki 20 tūkst. litų.

Kaltinamasis esą prarado darbingumą, jam reikia pinigų gydytis, todėl labai praverstų užstato pinigai.

Teisėjų kolegija visus pateiktus prašymus nagrinės vėliau, nes jie netrukdė pradėti įrodymų tyrimų.

„Išmušė“ seifo raktą

Prokurorai antradienį pradėjo skaityto kaltinamąjį aktą, kurio apimtis – 38 puslapiai.

Jame nurodyta, kad S. Velečka 2005 metais įkūrė nusikalstamą susivienijimą, kuriam vadovavo. Šiai grupuotei pareikšti kaltinimai 11-oje nusikalstamos veikos epizodų.

Vienas jų – kauniečio verslininko pagrobimas. Jis buvo labai tiksliai suplanuotas. Kai vyras išėjo iš baro, gavo smūgį į galvą, kojas. Kai verslininkas pargriuvo, jis buvo įkištas į mašiną ir užrištomis akimis nuvežtas į vieną iš garažų.

Jame, anot prokurorų, pasirodė ir pats S. Velečka. Jis su bendrininkais mušė verslininką, kol šis atidavė savo buto ir jame esančio seifo raktus.
Nuvykę į vietą „agurkiniai“ iš seifo paėmė 8,5 tūkst. dolerių ir 4 tūkst. litų. Verslininką iš garažo išlaisvino policijos pareigūnai.

Gabeno iš Brazilijos

„Agurkiniai“ taip pat kaltinami neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais. Dar vienas epizodas – narkotikų tinklas.

Nustatyta, kad S. Velečkos vadovaujami kaltinamieji sukūrė narkotikų tinklą, apėmusį ne tik Rusiją, Ukrainą, Ispaniją, Jungtinę Karalystę, bet ir Brazilija.

Neoficialiais skaičiavimais, agurkiniai disponavo tokiu kiekiu narkotinių medžiagų, kurių vertė siekia 3,8 mlrd. litų.

„Visi gaujos padaryti nusikaltimai yra labai sunkūs. Pagrindinis jų visų padaryto motyvas, matyt, yra noras gauti didelį pelną. Tyrimas buvo sunkus, nes didelės apimties, o ir kaltinamieji yra tam tikros specifikos. Visiems jiems gresia ilgi metai kalėjime, o kai kuriems – ir bausmė sėdėti už grotų iki gyvos galvos“, - dėstė prokurorai.

Tačiau S. Velečkos advokatas Kristupas Ašmys ragino neužbėgti įvykiams už akių. „Visi žinome, kad prokurorai pateikia maksimalius kaltinimus, o jjuos ne visada pavyksta įrodyti. Manau, kad reikalas šiek tiek išpūstas. Pavyzdžiui, S. Velečkai inkriminuojamas nužudymas ir pasikėsinimas nužudyti, nors kategoriškai manau, kad nėra jokių įrodymų. Manau, kad procesas truks apie metus, tada ir sužinosime, kuo visa tai baigsis“, - teigė advokatas.

Baudžiamąją agurkinių bylą sudaro 108 tomai.

Po pietų bus tęsiamas kaltinamojo akto skaitymas.