Tačiau sūnui narkotinių medžiagų ji taip ir nesuspėjo – apie planuojamus perduoti narkotikus žinojo sostinės kriminalistai, kurie tam užkirto kelią.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjai Nidai Vigelienei atvertus baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl įvairių nusikaltimų pateikti net dešimčiai asmenų. Dauguma jų – suimti, nes už kitus nusikaltimus atlieka bausmę Vilniaus ir Pravieniškių pataisos namuose.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad narkotinių medžiagų patekimu į Vilniaus pataisos namus rūpinosi J. Aleksandravičius ir O. Rulkovas, o kad kvaišalai pasiektų ir Pravieniškių kalinius, stengėsi T. Karpičius, O. Rulkovas ir G. Pijoraitis.

Šioje byloje tyrimas buvo pradėtas praėjusių metų birželio 20-ąją, kai Vilniaus pataisos namų pareigūnai, tikrindami J. Aleksandaravičiui perduodamus daiktus, televizoriuje „Haier“ aptiko paslėptą paketą su heroinu. Televizorių į įkalinimo įstaigą įnešė nuteistojo brolis, tačiau narkotikus paslėpė O. Rulkovas.

Pareigūnai jau turėjo operatyvinės informacijos apie nuteistiesiems perduodamus narkotikus, todėl Vilniaus ir Pravieniškių pataisos namų darbuotojai labai greitai nustatė įtariamųjų ratą, jų vaidmenis, vykdant nusikalstamas veikas, ir patį veikimo mechanizmą.

Kaip sakė byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Tomas Uldukis, narkotinių medžiagų užsakovai – laisvės atėmimo bausmes Vilniaus ir Pravieniškių pataisos namuose atliekantys asmenys, o narkotinių ir psichotropinių medžiagų jiems tiekėjai – Vilniaus miesto gyventojai.

Narkotinės/psichotropinės medžiagos buvo perduodamos sumaniai paslėptos nuteistiesiems skirtuose daiktuose.

Pareigūnams pavyko išsiaiškinti, kad vieno nuteistojo motina, vykdama ilgalaikiam pasimatymui, ruošėsi įnešti į pataisos namų teritoriją psichotropines medžiagas, jas paslėpus kūno ertmėse.

Rugpjūtį pareigūnai užfiksavo narkotinių medžiagų „užsakymo“ faktą – per slaptą operaciją užfiksavo narkotinių medžiagų perdavimą ir dar tą patį vakarą Vilniaus geležinkelio stoties prieigose sulaikė „kurjerį“. Asmens kratos metu pas jį buvo surasta apie 30 g šviesios spalvos miltelių, kurių sudėtyje buvo psichotropinė medžiaga metamfetaminas.

Paaiškėjo, kad kurjeris turėjo tinkamai supakuoti šias medžiagas ir kitą rytą perduoti moteriai, vykstančiai į ilgalaikį pasimatymą su vienu nuteistuoju. Į pataisos namų teritoriją narkotines medžiagas ji planavo įnešti paslėpusi savo lytiniuose organuose.

Rugsėjį kriminalistai, tęsdami tyrimą, gavo informacijos apie dar vieną planuojamą narkotinių medžiagų platinimo atvejį. Naujininkuose sulaikymo operacijos metu buvo sulaikyti du narkotinių medžiagų pirkėjai ir du platintojai, pas juos rasta ir paimta apie 100 g miltelių su psichotropine medžiaga – metamfetaminu.

Vienas jų tuo metu buvo teisiamas už dalyvavimą „Lapinų“ nusikalstamo susivienijimo veikloje.

Tyrimo metu buvo nustatyti ir užfiksuoti ir kiti narkotinių medžiagų platinimo atvejai. Atliktų kratų metu viename Naujosios Vilnios namų rasta ir paimta apie 83 g narkotinės medžiagos su psichotropine medžiaga metamfetaminu, įtariamasis platintojas bandė slėptis, tačiau po kelių dienų buvo sulaikytas ir suimtas.

Be to, pareigūnai pas nuteistuosius atlikdami kratas rado jiems draudžiamų daiktų, narkotinių ir psichotropinių medžiagų bei kitų tyrimui reikšmingų daiktų.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atskleista ir daugiau nusikaltimų – paso pagrobimas, neteisėtas disponavimas šaudmenimis bei karvės vagystė.

Beveik visi kaltinamieji pripažįsta jiems inkriminuojamas nusikalstamas veikas, tačiau nesutinka, kad užsiėmė narkotikų platinimu.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo dviejų iki aštuonerių metų.