Vietoj vyriškos šilumos, palaikymo sunkią minutę – patyčios ir smurtas. Su tokia realybe teigia susidūrusi Asta (vardas pakeistas – aut. past.), kuriai pastarieji metai virto košmaru. Košmaru, kuris dar nesibaigė ir nežinia, kada pasibaigs.

„Laukiu tik vieno – kada tai pagaliau baigsis, kada galėsiu visa tai pamiršti ir pradėti naują gyvenimo etapą, nors dabar vyrais, kad ir kokie jie būtų geri, negaliu pasitikėti“, – prisipažino moteris.

Tai, ką ji papasakojo, sunku suvokti – Asta ir pati dar negali suprasti, kaip galėjo pakliūti į donžuano, kuris, ko gero, tik norėjo iš jos pasijuokti, spąstus.

O tas donžuanas – sostinės Karoliniškių mikrorajone gyvenantis 44 metų Slavomiras Jarmakas. Jis pirmadienį stojo prieš teismą – prokurorai jam pateikė kaltinimus dėl vagystės ir neteisėto laisvės atėmimo.

„Kaltinimų turėjo būti daugiau – juk jis grasino mane nužudyti, sakė, jeigu neatsiimsiu pareiškimo, mane vaikai ras šulinyje, sukapotą į gabalus“, – prisipažino moteris.

S. Jarmakui iškeltą baudžiamąją bylą teisėja Nida Vigelienė nagrinėja viešuose posėdžiuose, nors kaltinajamam atstovaujantis advokatas Vytautas Sviderskis įsitikinęs, kad reikėtų rengti neviešą procesą – esą bus paviešinta informacija apie privatų gyvenimą.

Tačiau su tokia pozicija nesutiko Asta.

„Jau tiek patyriau per tuos mėnesius, kad noriu kuo greičiau baigti šią bylą, – moteris prisipažino, kad baisiau už tai, ką teko patirti, negali būti. – Patyriau didžiulę gėdą, turėjau pasakoti apie asmeninius dalykus, ekspertams nuogai išsirengti, gintis nuo gėdingų kaltinimų – nesu aš prostitutė, esu padori moteris, užauginusi du vaikus, man būtų gėda vesti tokį gyvenimo būdą, apie kokį jis sako, juk man reikėjo tik gražių žodžių ir šiek tiek meilės.“

Susipažino internete: maniau, kad tai mano žmogus

Apie Astos patirtus išgyvenimus žino labai nedaug žmonių – moteris iki šiol vengė apie tai pasakoti net kai kuriems artimiausiems žmonėms. „Patikėkite, tikrai buvo gėda – susipažinau internetu ir paskui važiavau pas nepažįstamą vyrą į namus“, – sakė ji.

Baudžiamojoje byloje nukentėjusiąja pripažinta vilnietė pasakojo, kad praėjusiais metais likimas jai atsiuntė daug išbandymų – vėžiu susirgo ir jos tėvas, ir sesuo. „Tėvą slaugiau daugiau kaip metus, paskui dar sesers problemos prisidėjo – buvo labai sunku, todėl kai po ligos mirė mano tėvas, penkiolikmetis krikštasūnis, matydamas, kad esu viena, man kartą pasiūlė įvesti mano duomenis į pažinčių svetainę internete“, – prisiminė Asta.

Netrukus moteris sulaukė laiško iš S. Jarmako – ketveriais metais jaunesnis vyras rašė labai šiltus laiškus. „Susirašinėjome maždaug dvi savaites, žmogus labai gražiai rašė, ne kartą sakė, kad mane labai puikiai supranta, nes pats prieš kelerius metus palaidojo motiną, o prieš metus – ir tėvą, – sakė Asta. – Labai džiaugiausi šia pažintimi, pagalvojau, sutikau žmogų, kuris tą patį skausmą išgyveno. Tačiau viduje kažkas sakė, jog palauk, neskubėk, todėl Slavomirui sakydavau, kad gal mes nesame vienas kitam skirti, jam reikia jaunesnės merginos.“

Šiandien moteris supranta, kad pakliuvo į gerai paspęstus spąstus, tik iki šiol nesuvokia, ko iš jos reikėjo naujajam draugui.

„Patyriau šoką, kai sužinojau, kad jo tėvas, apie kurio mirtį jis man suokė, yra gyvas, o šis, net žinodamas, kad Slavomiras jį gyvą palaidojo, gina savo sūnų – kai su policijos tyrėja nuėjome į jo namus, mus apšaukė nedorėlėmis, prostitutėmis, kurios pačios ant jo sūnaus kariasi“, – sakė ji.

Prie taurelės prisilietė tik pora kartų – atsibudo pusnuogė

S. Jarmako namuose Asta atsidūrė ne per pirmą pasimatymą – moteris prieš tai su juo tik šnekučiavosi, kartu išgėrė arbatos.

„Po šio susitikimo jis man skambino, sakė, ką, ar aš nesu vyras, kad negalėjau sulaikyti tokią gražią moterį, po pasimatymo leidau jai važiuoti į namus, todėl siūlė dar kartą susitikti, – savo istoriją toliau pasakojo Asta. – Negalėjau – mano sesuo buvo ligoninėje, ką tik po operacijos. Tada jis panoro kartu sutikti Naujuosius metus, bet ir vėl nesutikau, sakiau, galiu tik trumpam susitikti. Esu juk normalus žmogus – neieškojau jokių ten žaidimų...Tada jis pasiūlė atvažiuoti, klausė, ką išgersiu, bet aš alkoholio nevartoju, tačiau sutikau, kad pakeltume po taurę šampano ir taip palydėti ypač man sunkius metus.“

Su vaišėmis į S. Jarmako namus atvažiavusi Asta šampano taip ir neparagavo – šeimininkas pareiškė, kad jo nenupirko, nes „yra tokia tradicija, jog senus metus reikia palydėti su taurele degtinės.“

Asta prieštaravo tokiam pasiūlymui, bet vyras neatlyžo – esą tai labai kokybiškas baltarusiškas gėrimas, nesijaučia net kvapas.

„Paprašiau sulčių, išgėriau labai nedaug – vos pora kartų prisiliečiau prie taurelės, juk juo pasitikėjau, jau kartą buvau su juo susitikusi, jaučiausi saugi, – sakė ji. – Kai antrą kartą prisiliečiau prie taurelės, nesupratau, kas su manimi atsitiko – nebejaučiau kūno, aptemo akyse... Dabar jau žinau, kad jis kažką man įpylė į tą degtinę – gal klonazepamo, kurio vėliau policija pas jį rado namuose. Ir išvis, džiaugiuosi, kad likau gyva – man medikai diagnozavo Kvintės sindromą, nuo vaistų man tinsta organai.“

Moteris sakė, kad patyrė dar didesnį šoką, kai po kiek laiko atsipeikėjo – fotelyje sėdėjo pusnuogė, tik su apatiniais drabužiais, o buto šeimininkas tik juokėsi.

Pateko į beviltišką situaciją: norėjau iššokti pro balkoną

„Buvau išrengta, o Slavomiras man sakė, kad mane fotografavo, dabar save pamatysiu „YouTube“, – prisiminė Asta. – Man buvo labai bloga, norėjau važiuoti namo, bet jis buvo išvertęs mano rankinę ir paėmęs mobiliojo ryšio telefoną. Bandžiau tartis gražiuoju – atiduok telefoną, aš išsikviečiu taksi ir išvažiuoju, bet jis nė nesileido į kalbas – suėmė už rankų ir pastūmė ant lovos, trenkė kumščiu į krūtinę. Supratau, kad esu beviltiškoje situacijoje – negaliu išeiti iš namų, nes durys užrakintos.“

Vis dėlto Astai pavyko atgauti telefoną – iš jo išėmęs dvi SIM korteles S. Jarmakas tik juokėsi iš moters bandymų pasinaudoti aparatu.

„Paskambinau pagalbos telefonu 112, jis, ko gero, nežinojo, kad šiuo numeriu galima paskambinti ir be SIM kortelės, – sakė moteris. – Prašiau policijos pagalbos: ieškokite manęs... Buvau tokioje situacijoje, kad net nežinojau, kur randuosi...“

Moteris neslėpė, kad jautėsi visiškoje neviltyje ir jau buvo pasiryžusi net blogiausiam. „Išėjau į balkoną ir Slavomirui sakiau, kad jeigu jis prie manęs prisiartins, aš iššoksiu, o jis už tai turės atsakyti, – prisiminė nukentėjusioji. – Tada jis kažkiek išsigando, o netrukus išgirdo, kaip su garso signalais aplink namą važinėja policijos automobiliai, todėl mane ištrenkė pro duris. Kaip tik tuo metu policininkai jau ėjo į jo namus, bet šis jų neįsileido.“

S. Jarmaką policininkai sulaikė tik po 9 dienų – praradusi viltį, kad iš jos išsityčiojęs vyras bus nubaustas, moteris kreipėsi pas vieną pažįstamą pareigūną. „Jis pasikalbėjo su kolegomis ir Slavomiras buvo sulaikytas, tačiau tas devynias dienas išgyvenau tikrą pragarą – jis man ištisai skambinėjo, rašė žinutes, grasino, jeigu neatsiimsiu pareiškimo“, – sakė nukentėjusioji.

Prašė labai nepadorių dalykų

Astos teigimu, jai net nekilo mintis atsisakyti pretenzijų S. Jarmakui. „Buvau išniekinta, pažeminta, supratau, kad jeigu jo nesustabdysiu, nuo jo nukentės daugiau moterų“, – nukentėjusioji prisipažino, kad iš policijos pareigūnų sužinojo, jog jiems jau kartą esą teko iš namų vaduoti kitą moterį, kuri dabar gyvena užsienyje. Su šia moterimi Astai net pavyko susitikti – tada ji suprato, kad Slavomirui patinka apkūnios, ilgų tamsių plaukų moterys.

„Jam net moters pėdos dydis svarbus“, – pažymėjo ji.

Policijos pareigūnai S. Jarmakui uždraudė artintis prie Astos, tačiau, anot jos, vyras nė neketino jos palikti ramybėje: „Po savaitės buvo mano gimtadienis, jis mane susirado „Facebook“ ir parašė tokią bjaurią žinutę, vėl apie save priminė, leisdamas suprasti, kad manęs nepamirš dar ilgai.“

Asta neslepia, kad su S. Jarmaku jokių intymių santykių neturėjo ir tuo metu tam dar net nebuvo pasiruošusi, tačiau šiandien puikiai supranta, jog teisme turės išgirsti labai nemalonių dalykų – kaltinamasis teigia, kad esą Asta pati prie jo lindo ir reikalavo nepadorių labai intymių dalykų.

Į teismą atvykęs S. Jarmako tėvas papasakojo tai, ką girdėjo iš sūnaus. „Praėjus kelioms dienoms po to įvykio man sūnus sakė, kad bute buvo keista moteris, kuri norėjo, kad jis jai muštų per užpakalį, dėl to jie susipyko“, – sakė Zbignevas Jarmakas.

Liudytojas tikino, kad jo sūnus alkoholio nevartojo, tačiau moteris, su kuria Slavomiras susipažino internete, išgėrė net pusę butelio degtinės, nors Astos kraujyje alkoholio ir nebuvo rasta.

„Ji kvietė policiją, o sūnus sėdėjo ir juokėsi, galvojo, kad ji juokauja, į tai nekreipė dėmesio“, – sakė Z. Jarmakas, patikinęs, kad klonazepamą vartojo jo žmona, kuri jau yra mirusi.

Liudytojas taip pat įsitikinęs, kad sūnus negalėjo mušti moters – juk ir anksčiau ne vieną į namus buvo atsivedęs. „Kai yra sakoma, kad jis ją mušė ar ką ten darė, tai to negalėjo būti, nes jis myli moteris“, – sūnų stojo ginti tėvas.

S. Jarmako tėvo pasakojimas apie prašymą mušti diržu Astos nė kiek nenustebino – esą dar tik atvykus į svečius Slavomiras jos prašė garsiai pašūkauti, kad tai girdėtų viena kaimynė. „Ji labai įtariai į jį žiūrėdavo, juk tokių metų ir dar nėra vedęs“, – sakė ji.

Jeigu nenubaus, jis nesustos

Nukentėjusiąja pripažinta moteris teisme pateikė ieškinį – iš S. Jarmako prašo priteisti 10 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą. „Tai, ką patyriau, neįkainojama jokiais pinigais – aš net į gatvę bijodavau išeiti, galvojau, kad jis gali mane sekti ir susidoroti, juk ne kartą man grasino, – sakė ji. – Manau, kad jis už tai, ką man padarė, turi būti nubaustas – kitaip jis nesustos.“

Asta pripažįsta, kad ir pati yra šiek tiek kalta, jog pasitikėjo internetiniu draugu. „Jis puikiai suprato, kokioje esu situacijoje – tuo metu buvau beviltiškoje situacijoje, buvau palaidojusi tėvą, vieniša, pasitikėjau žmonėmis, o jis kalbėjo tai, ką aš norėjau girdėti“, – Asta sakė, kad pasakodama savo istoriją nori padėti kitoms moterims – kad jos nepatektų į tokius pačius spąstus.

Tuo metu teismui perduotoje baudžiamojoje byloje teigiama, kad S. Jarmakas kaltinamas tuo, kad praėjusių metų gruodžio 30-osiso naktį, apie 4 val., iš Astos rankinės pagrobė 200 Lt, o nuo 3.10 iki 5.08 val. neleido išeiti iš namų bei naudojo prieš nukentėjusiąją fizinį smurtą, ir taip neteisėtai jai beveik dviem valandoms atėmė laisvę.

Jeigu teisme pasitvirtins S. Jarmakui pateikti kaltinimai, jam grės areštas arba laisvės atėmimas iki 4 metų. Kol teismas nepaskelbė apkaltinamojo nuosprendžio, savo pozicijos teisme kol kas neišsakęs kaltinamasis laikomas nekaltu.