Baudžiamąją bylą nagrinėjanti Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija penktadienį patenkino kelių kartu su V. Karaliumi teisiamų kaltinamųjų bei jų advokatų prašymą ir nuo valstybinio kaltinimo palaikymo nušalino Generalinės prokuratūros prokurorą Justą Laucių.

Teismas paskelbė, kad prokuroras dėl savo išankstinių pareiškimų esą gali būti šališkas, todėl siekiant kuo objektyviau išnagrinėti baudžiamąją bylą, Generalinės prokuratūros paprašyta į bylos nagrinėjimą atsiųsti kitą prokurorą.

Nutartyje nušalinti prokurorą teismas pažymėjo, kad dar rugsėjo 2 d. posėdžio metu prokuroras J. Laucius pareiškė, jog dvi baudžiamąsias bylas teismas sujungė į vieną visiškai nepagrįstai, dėl to asmenys, kurie neturėjo būti paleisti dėl savo grėsmės visuomenei (V. Karalius ir S. Čebatorius), buvo paleisti iš suėmimo.

Teisėjų kolegijos nuomone, susidariusi situacija sukuria neadekvačią procesui įtampą tarp kaltinimo ir gynybos pusių, kas teismo nuomone, trukdo ir proceso greitumui.

Teismas mano, kad J. Lauciaus pasisakymai proceso dalyviams gali sudaryti prielaidą abejoti, ar valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras yra nešališkas objektyviąja prasme, t.y. ar vykdant tarnybines funkcijas, kad ir įstatymų ribose, pastarojo pasisakymai viešo teismo proceso metu nesąlygoja situacijų, kurios galėtų turėti įtakos nešališko teismo proceso užtikrinimui.

V. Karaliaus byloje J. Laucius vadovavo ikiteisminiam tyrimui, geriausiai žinojo visas bylos aplinkybes, todėl prokuroro nušalinimas turėtų būti labai naudingas kaltinamiesiems.

Baudžiamosios bylos, kurioje su V. Karaliumi teisiami dar 25 asmenys, teismas dar nepradėjo nagrinėti iš esmės, tačiau į ją paskyrė papildomą, ketvirtą teisėją – jis pavaduos savo kolegas, jeigu šie susirgtų ar dėl kokių nors kitų labai svarbių priežasčių negalėtų dalyvauti procese.

Šioje byloje kaltinimai yra pateikti ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojo, šios partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojo V. Kamblevičiaus sūnui Aivarui Kamblevičiui. Jis ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad veikė išvien su kontrabandininkais.

V. Karaliaus byla dėl kontrabandos dar nuo 2012-ųjų gruodžio buvo nagrinėjama teisme, tačiau prokuratūroje buvo atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl kitų susivienijimo narių padarytų nusikaltimų – šioje byloje tyrimas buvo pabaigtas kovą, byla buvo perduota teismui. Tačiau teisėjai nutarė abi bylas sujungti į vieną – esą taip jos bus greičiau išnagrinėtos.

DELFI primena, kad kartą jau teistas V. Karalius su savo bičiuliu Svajūnu Čebatoriumi yra kaltinami sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.