Šiaulių kriminalistai užkardė rengiamus ginkluotus juvelyrinių parduotuvių apiplėšimus ne tik Šiaulių, bet ir Telšių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje. Šių nusikaltimų atskleidimas – tai bendro ir koordinuoto Šiaulių miesto policijos komisariato, Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB), Specialiųjų užduočių biuro ir Kriminalinės policijos žvalgybos valdybos darbo rezultatas.

Kai Šiaulių miesto policijos ir ONTB kriminalistai šių metų rugpjūčio 5 d. iš Šiauliuose esančio Lyros g. 5-ojo namo su antrankiais išvedė du vyrus, gyventojai dėkojo pareigūnams, iškrausčiusiems iš jų namo kvaišalų „taško“ savininką ir jo draugelį. Tačiau kai pareigūnai paklausdavo, gal jie gali suteikti daugiau informacijos apie šį narkomanų pamėgtą butą, gyventojai akimirksniu "išgaruodavo". Pareigūnai suprato: žmonės nori ramiai gyventi, tačiau prisidėti prie tos ramybės užtikrinimo nelinkę, ir kriminalistams, renkant įrodymus, teks pasikliauti tik savo jėgomis.

Medžiaga šiems nusikaltėliams demaskuoti buvo pradėta rinkti šių metų birželio 3 d., kai į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus patalpas buvo atvesdintas neblaivus A. D., kurio džinsų kišenėje rastas polietileninis maišelis su augalinės kilmės narkotine medžiaga. Dėl neteisėto disponavimo narkotikais buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kratos metu šio asmens namuose paimta metalinė dėžutė-smulkintuvas, ant kurio paviršiaus rasta kanapių ir jos dervų. Apklausos metu tyrėjai iš sulaikytojo pavyko išgauti informaciją, kad jis narkotines medžiagas įsigijo iš S. M. Buvo pradėta pastarojo elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos ir telefoninių pokalbių kontrolė.

Po trijų savaičių darbo pavyko ne tik patvirtinti informaciją, jog S. M. prekiauja kanapėmis, bet ir nustatyti naują įtariamąjį – A. K., iš kurio S. M. pirkdavo amfetaminą. Šių asmenų kontrolę apsunkino tai, jog įtariamieji dažnai keisdavo telefonų SIM korteles ir pareigūnai nuolat turėdavo atlikti IMEI IMSI kontrolę, kad nustatytų naujus įtariamųjų telefono numerius.

Siekiant nustatyti šių asmenų galimus ryšius, narkotinių medžiagų laikymo bei realizavimo vietas, buvo priimtas sprendimas pasitelkti Kriminalinės policijos žvalgybos valdybos pareigūnus. Kriminalinės žvalgybos metu buvo gauta informacija, jog A. K. ieško asmens, iš kurio galėtų įsigyti šaunamąjį ginklą, vėliau – kad šaunamąjį ginklą jau įsigijo iš nenustatyto asmens.

Siekiant efektyviai vykdyti slaptą sekimą, buvo nutarta prie A. K. gyvenamosios vietos įrengti vaizdo stebėjimo kamerą, kuri fiksuotų prekybą narkotikais. Deja, stebėti aplinką kameros pagalba trukdė kieme augantis medis. Tad kriminalistams teko skubiai gauti Šiaulių miesto savivaldybės leidimą nugenėti šakas. Šakų genėjimo operaciją apsunkino gausus lietus. Tačiau kriminalistų jis neišgąsdino: vienas jų įsiropštė į medį, kitas, stovėdamas su skėčiu po medžiu, perdavinėjo iš kolegos, stebinčio monitorių, telefonu gaunamus komentarus, kaip gerėja vaizdas ir kokią šaką dar nupjauti.

Pareigūnai, stebėdami A. K. gyvenamąją vietą, įsitikino, kad motinos bute gyvenantis 27 metų vaikinas tikrai disponuoja narkotinėmis medžiagomis - ir pats vartoja, ir jas platina. Norintieji įsigyti narkotikų žinodavo, kad čia jų gaus bet kuriuo paros metu, tad pirkėjai nuolat mynė šio buto slenkstį. Rugpjūčio 4 d. buvo sulaikyti du asmenys, kurie iš A. K. įsigijo kanapių bei amfetamino.

Tuo pat metu buvo gauta kriminalinės žvalgybos informacija, kad A. K. kartu su bendrininku A. M. ruošiasi įvykdyti ginkluotus juvelyrinių parduotuvių apiplėšimus. Ruošdamiesi tam, per dvi dienas jie apžiūrėjo keturias Šiaulių parduotuves. Vėliau buvo gauta informacija, kad įtariamieji jau ruošiasi plėšimui Kelmėje arba Telšiuose.

Kontroliuojant įtariamųjų veiksmus ir siekiant užkardyti galimus apiplėšimus, bendradarbiauta su minėtų rajonų kriminalinės policijos pareigūnais.

Įvertinus įtariamojo asmenybę, jo planuojamo nusikaltimo pavojingumą, buvo priimtas sprendimas A. K. ir jo bendrininką A. M. sulaikyti. Sulaikymo operacija surengta rugpjūčio 5-ąją. Antrankiai vaikinams buvo uždėti vidurdienį, prie namo laiptinės. Iš A. M. kišenės pareigūnai ištraukė dozę kvaišalų. A. K., siekdamas išvengti sulaikymo, bandė pasprukti ir atkakliai priešinosi, vienam pareigūnui buvo padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas. Todėl A. K. pareikštas įtarimas ne tik dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, bet ir dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

A. K. namuose buvo atlikta krata. Bute pareigūnai rado metalinę dėžutę su marihuana. Buvo apžiūrėti ir rūsyje esantys sandėliukai, kuriais naudojosi A. K. Pirmoji krata nebuvo itin sėkminga. Vaikino būta apdairaus - sandėliukuose kvaišalų nerasta, tik viename jų aptikta juoda medžiaginė kaukė, kuri, manoma, nebuvo skirta karnavalui. A. K. narkotikus slėpė bendrame rūsio koridoriuje. Čia rastas stiklainis su 5 paketėliais, pribertais „žolės“.

Kriminalistams pavyko gauti informacijos apie šaunamojo ginklo ir kitas narkotinių medžiagų laikymo vietas. A. K. slaptavietę buvo įsirengęs kaimyno sandėliuke, šiam to net nežinant. Kadangi žmonės išvykę, A. K. į jų sandėliuką patekdavo atsukęs durų vyrių varžtus. Pareigūnai čia aptiko stiklainį su 12 paketėlių, kuriuose, buvo augalinės kilmės narkotinė medžiaga, ir pistoletą. Manoma, kad tai - dujinis ginklas, perdirbtas į kovinį. Iš bendrame koridoriuje esančių elektros paskirstymo dėžučių pareigūnai ištraukė keturis čia paslėptus paketėlius su geltona biria medžiaga, įtariama, amfetaminu.

Teismas sankcionavo A. K. suėmimą trims mėnesiams ir vaikinas dabar savo gyvenimą apmąsto už grotų. O mąstyti yra apie ką. Nors A. K. dar tik 27-eri, su teisėsauga reikalų yra turėjęs daug. Pirmąkart jis prieš teismą stojo būdamas penkiolikos - už vagystę. Vėliau jo nusikaltimai agresyvėjo: plėšimai, sveikatos sutrikdymas, viešosios tvarkos pažeidimai. Na, o 2009 metų kovą jo neprognozuojamas elgesys sutrikdė Šiaulių Dainų mikrorajono gyventojus ir sukėlė daug nerimo policijos pareigūnams.

Kovo 18-osios vakare policijos budėtojus pasiekė pranešimas, kad Lyros g. 7-ojo namo kieme, smėlio dėžėje, įvyko net du sprogimai. Kitos dienos vidurdienį buvo gauta dar viena išgąsčio kupina žinia apie vienas po kito nugriaudėjusius sprogimus „Romuvos“ pagrindinės mokyklos stadione. Trenksmas buvo toks stiprus, kad pradėjo veikti aplinkui stovėjusių automobilių signalizacijos. Teritorija skendo dūmuose, o sniegas sprogimo vietoje nusidažė rožine spalva. Išsigandę mokiniai blaškėsi mokykloje, nesuprasdami, kas vyksta jų stadione. Dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Po poros savaičių policijos pareigūnai nustatė ir į areštinę uždarė „unabomberį“. Tai buvo tas pats A. K., tik tada dar 22-jų. Jo bute ir pagalbinėse patalpose buvo rasta prietaisų bei medžiagų, iš kurių galima pasigaminti sprogstamąjį įtaisą. Tai buvo ne karo pramonėje naudojamos sprogstamosios medžiagos, o chemikalai, iš kurių mišinio jaunimas mėgsta pasigaminti savadarbius sprogstamuosius įtaisus ir naudoti juos vietoje petardų bei fejerverkų. Manoma, kad, būtent, tokiu tikslu sulaikytasis juos ir pasigamino, nes pinigų tokiems daiktams pirkti parduotuvėje, anot jo, neturėjęs.

Pasigaminęs sprogstamuosius įtaisus, juos nutarė išbandyti namo kieme esančioje smėlio dėžėje ir mokyklos stadione, net nesusimąstęs apie tai, kad tokie bandymai gali baigtis žmonių traumomis. Už savadarbių pirotechninių gaminių sprogdinimą, trikdant visuomenės rimtį ir tvarką, A. K. buvo skirti vieneri metai ir 4 mėnesiai nelaisvės.

Laukdamas teismo nuosprendžio už minėtą nusikaltimą, vaikinas sugebėjo dar nusikalsti. Jis įvykdė plėšimą. A. K. buvo demaskuotas ir uždarytas į areštinę. O atvežtas į Šiaulių miesto apylinkės teismą, kuriame vyko nuo jo nukentėjusio asmens apklausa, jis įvykdė dar vieną nusikaltimą – pasipriešino policijos pareigūnams. Apklausos metu A. K. nuolat reiškė pretenzijas ir nepasitenkinimą, tad teisėjas pareigūnų paprašė jį išvesdinti. Išvedamas vaikinas metėsi link nukentėjusiojo, kėsindamasis ištrūkti iš pareigūnų rankų. Kadangi A. K. priešinosi pareigūnams, teko su juo susigrumti. Grumtynių metu buvo suplėšyta Konvojaus būrio postinio uniforminė striukė. Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojams pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Atlikęs visas bausmes už paskutiniuosius nusikaltimus, 2012 metų rugsėjį A. K. išėjo į laisvę. Tačiau nepraėjus ir dviem metams, 2014 m. rugpjūčio 5-ąją dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, jis vėl atsidūrė pareigūnų akiratyje ir buvo izoliuotas nuo visuomenės, užkardant jo planuojamus brutalius nusikaltimus.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.