Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuras (ONTB) ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius (ONKTS), bendradarbiaudami su kitais policijos padaliniais bei Latvijos teisėsaugos institucijomis, 2014 m. pradžioje realizavo tyrimą dėl Latvijoje gyvenančių asmenų nusikalstamos veiklos Lietuvoje.

Įtariama, kad organizuotos grupės nariai vykdė ginkluotus juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimus.

Per pastaruosius 10-15 metų Lietuvoje kardinaliai sumažėjo nusikaltimų, susijusių su šaunamųjų ginklų panaudojimu, skaičius. Ankstesniu laikotarpiu ginkluoti nužudymai, plėšimai bei pan. buvo Lietuvos kasdienybė.

Šiuo metu nusikaltimai, kurių metu panaudojami šaunamieji ginklai, tapo retesni. Dėl šios priežasties visuomenė ir žiniasklaida ypač jautriai reaguoja į bet kokį tokio pobūdžio nusikaltimą. Policija, savo ruožtu, jų atskleidimui ir tyrimui skiria ypatingą dėmesį.

2013 m. Kūčių išvakarėse, panaudojant šaunamuosius ginklus, buvo įžūliai apiplėšta juvelyrinių dirbinių parduotuvė Palangos centre. Į parduotuvę įbėgo du kaukėti plėšikai, vienas kurių liepė pardavėjoms nejudėti ir iššovė iš ginklo, o antrasis tuo metu plaktuku sudaužė stiklines vitrinas bei pagrobė apie 260 tūkst. Lt kainuojančius papuošalus.

Nusikaltimas sukėlė didelį visuomenės ir žiniasklaidos susidomėjimą. Klaipėdos apskrities ONTB pareigūnai prisijungė prie Palangos miesto policijos komisariate pradėto tyrimo ir ėmėsi aktyvių tyrimo veiksmų.

Nusikaltimo vietos apžiūros metu teisėsaugininkai rado ir paėmė įtariamųjų išmestą plaktuką, taip pat apklausė juvelyrinės ir šalia esančios parduotuvės darbuotojus. Pardavėjos nurodė pareigūnams įtartinus asmenis, kurie lankėsi minėtose parduotuvėse likus dienai iki apiplėšimo. Šiuos asmenis (du vaikinus ir dvi merginas) užfiksavo abiejų parduotuvių vaizdo kameros.

Tyrimo metu tyrėjai taip pat išanalizavo informaciją apie 2013 metais Klaipėdos apskrityje ir šalies mastu įvykdytus analogiškus ginkluotus plėšimus. Panašūs pagal nusikaltimo braižą plėšimai buvo įvykdyti Kaune, Šiauliuose, Telšiuose, Mažeikiuose bei kitur.

Labiausiai pareigūnus sudomino 2013 m. lapkritį Mažeikiuose įvykdytas plėšimas – pavakary į juvelyrikos parduotuvę įsiveržė du ginkluoti ir kaukėti vyrai. Vienas jų, ginkluotas pistoletu, nurodė pardavėjai nejudėti, o kitas, kirviu išdaužęs vitrinų stiklus, pagrobė aukso dirbinių už beveik 410 tūkst. litų.

ONTB pareigūnai susipažino ir su dar vieno ikiteisminio tyrimo dėl uostamiesčio senamiestyje įvykdyto ginkluoto juvelyrikos parduotuvės apiplėšimo medžiaga. 2012 m. rugpjūčio mėn., dienos metu, trys ginkluoti banditai iš parduotuvės pagrobė apie 290 tūkst. Lt vertės aukso dirbinius. Nusikaltimo vietoje pareigūnai aptiko kraujo bei kitų biologinius pėdsakų ant kaltininkų pamestų kepurės, skrybėlės, pirštinių bei kt.

Įvykio vietoje palikti biologiniai pėdsakai sutapo su 1988 ir 1990 metais gimusių Latvijos gyventojų genotipais. Du plėšikai jau atlikinėjo laisvės atėmimo bausmes Latvijos Respublikoje dėl anksčiau įvykdytų nusikaltimų, o trečiojo tuometinė buvimo vieta nebuvo žinoma.

Tyrimo metu ONTB glaudžiai bendradarbiavo su Liepojos policijos pareigūnais. Tyrimo kryptis dėl plėšikų gaujos iš Latvijos nusikaltimų Lietuvoje tapo viena iš pagrindinių. Latvijos tyrėjai nustatė dar vieną galimai nusikaltimus įvykdžiusį asmenį.

Paaiškėjo, kad 1984 metais gimęs asmuo ir 1992 metais gimusi jo draugė jau buvo įtariami keliais plėšimais, įvykdytais Liepojoje. Be to, pareigūnai gavo duomenų ir apie 1982 metais gimusį galimą apiplėšimų organizatorių.

Užsienio kolegų pateikti duomenys rodė, kad stambi Liepojos nusikaltėlių grupuotė vykdė ginkluotus plėšimus Latvijoje, Lietuvoje bei Vakarų Europos šalyse.

2014 m. sausio pradžioje tyrėjai gavo duomenų, kad gauja rengėsi įvykdyti dar vieną, galimai paskutinį juvelyrinių dirbinių parduotuvės apiplėšimą Klaipėdoje. Nuo pat šios informacijos gavimo momento Latvijos ir Lietuvos teisėsaugininkai nuolat laikė įtariamuosius savo akiratyje.

Klaipėdos policijos pareigūnai atliko galimo užpuolikų elgesio prognozę ir nustatė tris juvelyrinių dirbinių parduotuves Klaipėdos senamiestyje, galėjusius tapti užpuolimo objektais. Po kelių dienų plėšikai dviem automobiliais atvažiavo į uostamiestį.

Abu automobiliai atvyko į Klaipėdos senamiestį. Vėliau kaltininkai vienu iš automobilių atvažiavo į prekybos ir pramogų centrą, kur pavogė plaktuką. Po to du įtariamieji nuošalioje vietoje persirengė. ONTB pareigūnai neabejojo, kad jų akivaizdoje rengiamasi apiplėšti juvelyrinių dirbinių parduotuvę.

Buvo surengtos pasalos, pasitelktos Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ ir gausios kriminalinės policijos pareigūnų pajėgos. Apie 17 val. du kaukėti įtariamieji įsiveržė į juvelyrikos parduotuvę. Vienas jų rankose turėjo radijo stotelę ir pistoletą, kurį nukreipė į pardavėjas, kitas – plaktuką ir maišą.

Užpuolikų nuostabai pardavėjos nesutriko, paspaudė saugos tarnybos pavojaus mygtuką bei aktyviai pasipriešino. Abu kaltininkai spruko į senamiesčio gatves, kur pateko į policijos pareigūnų surengtą pasalą. Plaktuko netekęs plėšikas buvo sulaikytas iš karto, o jo pistoletu ginkluotas sėbras pasikėsino iššauti į ONTB pareigūną, tačiau buvo nokautuotas ir sulaikytas.

Už kelių šimtų metrų buvo sulaikyti ir užpuolikų bendrininkai – nusikaltimų organizatorius ir vieno užpuoliko sugyventinė. Sprukdami visureigiu jie taranavo atsitiktinį automobilį, tačiau netrukus buvo surakinti antrankiais.

Liepojoje, kratų pas sulaikytuosius metu buvo rasti ir paimti 4 auksiniai žiedai, pagrobti juvelyrinių dirbinių parduotuvės Palangoje apiplėšimo metu, vieno įtariamojo vardu užregistruoto dujinio pistoleto, panaudoto juvelyrinių dirbinių parduotuvių Palangoje ir Klaipėdoje apiplėšimų metu, dokumentai ir dėklas.

Prispirti įkalčių kaltininkai davė parodymus ne tik apie „šviežiai“ bandytą įvykdyti nusikaltimą, bet ir apie ankstesnius Klaipėdoje, Mažeikiuose bei Palangoje įvykdytus plėšimus, juose dalyvavusius asmenis. Jiems buvo pareikšti įtarimai dėl organizuotoje grupėje įvykdytų ginkluotų didelės vertės svetimo turto pagrobimų (apiplėšimų).

Kaltininkai įtariami įvykdę šiuos plėšimus: 2012.08.23 Klaipėdoje (turtinė žala – apie 290 tūkst. Lt), 2013.11.05 Mažeikiuose (turtinė žala – apie 410 tūkst. Lt), 2013.12.23 Palangoje (turtinė žala – apie 260 tūkst. Lt), 2014.01.09 Klaipėdoje – pasikėsinimas.

Įtariama, kad likviduota grupuotė Lietuvoje bei užsienio šalyse galėjo įvykdyti ir daugiau nusikaltimų, nes aktyviai veikė ilgą laiką, tačiau pavyko inkriminuoti tik tuos nusikaltimus, dėl kurių buvo surinkti įrodymai.

Šiuo metu trys įtariamieji suimti, o plėšimuose dalyvavusiai merginai paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Dar du gaujos nariai suimti Latvijos Respublikoje už šioje šalyje padarytus analogiškus nusikaltimus. Tyrimo metu apribotos įtariamųjų nuosavybės teisės į maždaug 40 tūkst. Lt vertės automobilius.

Nors plėšimų metu pagrobti kilogramai aukso dirbinių (pvz., Mažeikiuose – 1,6 kg), apiplėštoms parduotuvėms padarytos šimtatūkstantinės žalos, tačiau tiesioginiai vykdytojai už nusikaltimus tegaudavo sąlyginai nedideles pinigų sumas – po 1000-2000 latų (eurų). Galimai didesnes pinigų sumas susižerdavo nusikaltimų organizatorius, kuris ir realizuodavo pagrobtą auksą.

Banditai iš Latvijos papasakojo, kad Klaipėdoje nepavykęs plėšimas būtų buvęs paskutinis jų nusikaltimas Lietuvoje. Pareigūnų dėka, tai ir tapo paskutiniu, bent jau artimiausiems metams, minėtos gaujos įvykdytu nusikaltimu.

Šia sėkminga įtariamųjų sulaikymo su įkalčiais operacija Klaipėdos pareigūnai realizavo sudėtingą tyrimą, kurio metu intensyviai ir kryptingai rinkti įrodymai Lietuvoje bei užsienyje. Tyrimo sėkmę lėmė neformalus ir betarpiškas bendradarbiavimas su Latvijos partneriais, operatyvus keitimasis informacija bei gerai koordinuotas įvairių padalinių darbas.

Latvijos kolegos Klaipėdos apskrities VPK iniciatyva paskatinti vardinėmis dovanomis. Glaudus bendradarbiavimas sėkmingai tęsiamas iki šiol – neseniai Klaipėdos apskrities ONTB pareigūnų suteiktos informacijos pagrindu Latvijos kolegos atskleidė analogiškus juvelyrinių dirbinių parduotuvių apiplėšimus.

Baudžiamasis kodeksas už ginkluotus didelės vertės svetimo turto pagrobimus (plėšimus) dalyvaujant organizuotoje grupėje numato laisvės atėmimą nuo 2 iki 10 metų.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.