Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) ikiteisminis tyrimas dėl apiplėšimo, sukėlusio didelį atgarsį visuomenėje, buvo pradėtas dar 2008-ųjų spalį. Policijos uniforma apsirengęs nusikaltėlis sustabdė automobiliu važiavusį žmogų, panaudojo prieš jį fizinį smurtą, specialiąsias priemones, po to, kartu su bendrininkais, automobilio bagažinėje nuvežė nukentėjusįjį į atokesnę vietą, sumušė ir išgavo informaciją apie jo namuose turimą turtą.

Paskui įsibrovė į jo namus, panaudojo fizinį smurtą prieš šeimos narius, atėmė jų laisvę ir pagrobė iš namų apie 10 mln. litų vertės turto (294 ikonų kolekciją, aukso ir sidabro dirbinių, grynųjų pinigų, šaunamąjį ginklą). Tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai, kurie nustatė įtariamuosius, vykdė procesinius veiksmus, surado ir dalį (20 vnt.) ikonų. Dėl šių nusikaltimų šių metų birželio 6 d. Panevėžio apygardos teismas pripažino kaltais 8 asmenis.

Tačiau apie likusių pagrobtų ikonų likimą ketvertą metų nieko nebuvo žinoma. Tačiau 2012 metų pabaigoje Vilniaus aps. VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnai gavo informacijos apie dingusias ikonas. Nedelsiant susisiekę su tyrimą dėl plėšimo atliekančiais LKPB pareigūnais, visi aptarė tolimesnę veiksmų strategiją ir taktiką. Pareigūnų laukė sukus laikotarpis, įtemptas ir atsakingas darbas.

Atliekant kriminalinės žvalgybos veiksmus, buvo suorganizuota sudėtinga tarptautinė operacija, kurios metu nusikaltėliams parduodant apie 50 ikonų už 570 tūkst. eurų Vokietijoje, Frankfurto mieste, buvo sulaikytas vienas iš organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderių. Vilniuje tuo pačiu metu, perduodant ikonas, buvo sulaikyti jo bendrininkai.

Visi buvo suimti. Atliekant kratas ir kitus ikiteisminio tyrimo veiksmus, buvo surasta ir dalis pagrobtų ikonų (53 ikonos ir 14 ikonėlių), taip pat ikonos rėmas, medalionas ir šaunamieji ginklai.

Toliau buvo atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai ir dėl šių ikonų pardavimo, t.y. dėl nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo. Šių metų liepos mėn. labai sudėtingas tyrimas dėl dalies pagrobtų ikonų realizavimo buvo baigtas, byla perduota teisminiam nagrinėjimui.

Bendrininkavimu, nusikalstamu būdu gauto turto realizavimu ir neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais teisme bus kaltinami 3 asmenys.

Iš viso tyrimo metu kol kas surastos 87 pagrobtos ikonos.

Už labiausiai patikusį tyrimą DELFI skaitytojai galės balsuoti nuo spalio 13 d. Daugiausiai skaitytojų balsų surinkusios bylos tyrėjams – visuomenės išrinktiems metų sekliams – DELFI įteiks prizą spalio pabaigoje minint Kriminalinės policijos dieną.