„Iš pradžių mane pavaišindavo, o paskui pats pirkau, už gramą mokėjau 300 litų“, – prisipažino žinomų žmonių portretus tapantis jaunosios kartos dailininkas Mindaugas Jankauskas, išgarsėjęs avėdamas moteriškus aukštakulnius.

M. Jankauskas – vienas iš kelių liudytojų narkotikų byloje, kurioje prokurorų kaltinimų sulaukė kol kas dar neįsiteisėjusiu nuosprendžiu už nepilnamečių merginų įtraukimą į prostituciją 3 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme nuteistas vilnietis Aras Žydrūnas Žilinskas.

Baudžiamąją bylą pirmadienį nesėkmingai atvertė Vilniaus miesto apylinkės teismas – teisėja Lilija Tarčevskaja posėdį buvo priversta atidėti, nes jame dėl ligos nepasirodė kaltinamasis. Nors A. Ž. Žilinsko advokatė teismui pateikė medikų patvirtintos formos pažymą, pateisinančią neatvykimą į posėdį, teisėja vis dėlto nutarė pasidomėti kaltinamojo liga – Vilniuje gyvenantis vyras kreipėsi pas gydytoją, dirbantį Rudaminos miestelyje.

Aras Žydrūnas Žilinskas
Nors prostitucijos byloje yra nuteistas realia laisvės atėmimo bausme, o dėl prekybos narkotikais gresia įkalinimas iki dešimties metų, A. Ž. Žilinskas baudžiamojo proceso baigties laukia laisvėje – ikiteisminio tyrimo teisėjas yra nutaręs kaltinamąjį paleisti į laisvę: jis įpareigotas nuolat registruotis policijos komisariate bei neišvykti iš gyvenamosios vietos.

Ikiteisminio tyrimo metu savo poziciją atsisakęs išsakyti A. Ž. Žilinskas buvo sulaikytas praėjusių metų liepos 12-ąją – policijos pareigūnai sustabdė automobilį, kuriame sėdėjo ne tik A. Ž. Žilinskas, bet ir jau kelerius metus su juo gyvenanti Justina Gancevska.

„Pamelos“ pravardę turinčios merginos pavardė taip pat gerai žinoma ne tik policijos pareigūnams – ne vienoje prostitucijos byloje nukentėjusiąja pripažinta J. Gancevska išgarsėjo, kai viešai pareiškė, jog jos mylimasis A. Ž. Žilinskas sumokėjo solidžią sumą už krūtinės padidinimo operaciją bei vieno pramogų pasaulio vakarėlio metu, gerokai pradengusi iškirptę, pasirodė su į skolų skandalą įklimpusiu buvusiu grupės „N.E.O.“ dainininku Tadu Lukoševičiumi.

Taigi, liepos 12-ąją sustabdę ir patikrinę automobilį „Mercedes Benz“, kuris yra registruotas J. Gancevskos vardu, pareigūnai aptiko narkotinių medžiagų – 1,2 g hašišo ir daugiau kaip 99 g miltelių, kuriuose buvo 31 g grynojo kokaino. Manoma, jis priklausė A. Ž. Žilinskui.

Pareigūnai vėliau prisipažino, kad vyrą jau kurį laiką slapta stebėjo – iš vieno asmens, kuris byloje įvardijamas kaip įslaptintas liudytojas ir jam taikomas anonimiškumas, sužinojo, kad A. Ž. Žilinskas prekiauja narkotinėmis medžiagomis.

Įslaptintą liudytoją teismas ketina apklausti specialiose patalpose – bylos proceso dalyviai jo nematys, tik girdės pakeistą balsą.

Justina Gancevska ir Tadas Lukoševičius
Bendradarbiaujant su slaptu liudytoju paaiškėjo, kad narkotinės medžiagos yra parūpinamos ir pramogų pasaulio atstovams. Nors pareigūnai neprisikasė iki didžiųjų scenos garsenybių, tačiau gavo duomenų, kad A. Ž. Žilinskas lankėsi jaunojo dailininko M. Jankausko parodoje, surengtoje Vilniaus Rotušėje.

Į šį renginį buvo sugužėję daug pramogų pasaulio atstovų – parodos autorius ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad renginio metu bei jo po A. Ž. Žilinskas jį pavaišino kokainu.

Dailininkas taip pat neslėpė, kad vėliau jau pats pirko kokainą – už 3 g sumokėjo 900 Lt. Apie draugystę su A. Ž. Žilinsku iš Kauno kilusiam jaunajam menininkui teks papasakoti ir teisme.

Tuo metu A. Ž. Žilinskas ikiteisminio tyrimo metu atsisakė duoti parodymus, o jo draugė J. Gancevska pareiškė, kad nieko apie narkotikus nežino. Sulaikymo metu pas įtariamąjį pareigūnai rado beveik 1,5 tūkst. Lt – jie laikinai saugomi policijoje, nes įtariama, kad jie gauti iš prekybos narkotinėmis medžiagomis.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai patikrino ir prabangų limuziną „Hummer“, kurį A. Ž. Žilinskas nuomojo įvairioms šventėms – buvo įtariama, kad prabangą mėgstančioms garsenybėms taip pat yra parūpinama narkotinių medžiagų. Nuojauta policijos tyrėjų neapgavo – limuizine buvo rasti du maži poletileniniai maišeliai su, įtariama, kokaino pėdsakais.

Mindaugas Jankauskas
Kol byla neišnagrinėta ir teismas nepaskelbė nuosprendžio, A. Ž. Žilinskas laikomas nekaltu. Jo bylą teismas žada atversti spalio pabaigoje.

Prostitucijos byloje išgarsėjusio A. Ž. Žilinsko pavardė buvo minima ir garsioje istorijoje, kai sostinės teismas į laisvę paleido Tadžikijos pilietį Komildzhoną Umarovą – jis su bendru, įtariama, į Lietuvą atgabeno 10 kg heroino. Į laisvę paleistas užsienietis apsigyveno A. Ž. Žilinskui priklausančiame Rygos g.

Tuo metu nagrinėjant nepilnamečių prostitucijos bylą teisme buvo nustatyta, kad A. Ž. Žilinskas į prostituciją įtraukė keturias nepilnametes ir vieną jau pilnametę merginą bei iš jų nelegalaus verslo pelnėsi. Jo bičiulis Gediminas Sidaravičius nuteistas tik dėl vienos merginos įtraukimo į prostituciją ir pelnymosi iš jos.

Pareigūnai nustatė, kad prostitučių paslaugas teikė penkios merginos (kai kurios jų buvo nepilnametės), jų paslaugas sąvadautojai reklamuodavo internetiniuose skelbimuose. Be to, kai kurios merginos savo paslaugas reklamuodavo ir specialiuosiuose erotiniuose puslapiuose. Kai kurios merginos už su vyru praleistą valandą jos esą gaudavo apie 500 Lt.

Šioje byloje liudijo ir A. Ž. Žilinsko mylimoji J. Gancevska. Jos motina teisme yra sakiusi, kad iš namų išeidama tuo metu vos šešiolika metų sulaukusi dukra pareiškė, kad gyvens su draugu. „Maniau, kad jis yra verslininkas ir ją išlaiko“, – sakė moteris.

Erotiniuose portaluose savo seksualias nuotraukas skelbusi J. Gancevska liudijo ir kitoje prostitucijos byloje – ji buvo išvežta dirbti į užsienį, tačiau iš sąvadautojų vėliau paspruko.