„Susitaikykite, M. Žalimas nelaiko liežuvio, o L. Kedienė šitiek prarado, – tegul būna taika, gana to piktumo, – netikėtai trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė N. Sadūnaitė. – Mindaugai, paduokite vienas kitam rankas ir pabaikite tą... Gana tų visų karų, noriu tik taikos ir ramybės, po smerčiaus bus lengviau gyventi.“

N. Sadūnaitė, kaip ir dar keletas žmonių, trečiadienio rytą atvyko į teismą, kur teisėja Lilija Tarčevskaja nagrinėjo M. Žalimo privataus kaltinimo tvarka L. Kedienei iškeltą bylą dėl šmeižto. Savo ruožtu L. Kedienė slaptąjį informatorių kaltina ne tik šmeižtu, bet ir įžeidimu.

Savo skunde M. Žalimas teigia, kad duodama interviu žurnalistams L. Kedienė jį išdavino žudiku. Tuo metu L. Kedienė teigia, kad M. Žalimas per įvairias žiniasklaidos žmones šmeižia jos šeimą, o po gegužės 26-ąją įvykusio teismo posėdžio ją išvadino psiche.

N. Sadūnaitė buvo viena iš tų, kuri gegužės 26-ąją stebėjo teismo posėdį – jame tąkart taip ir nepavyko iš esmės išnagrinėti M. Žalimo ir L. Kedienės pateiktų kaltinimų.

Į teismą atvykusi disidentė buvo apklausta kaip liudytoja. Vos tik įėjusi į posėdžių salę ir pamačiusi M. Žalimą ji pareiškė, kad slaptąjį informatorių pažįsta tik iš matymo, tačiau jai „labai gaila šio berniuko“.

„Dievo teismas laukia, vaikeli“, – kreipdamasi į M. Žalimą sakė N. Sadūnaitė.

Pasakodama apie gegužės pabaigoje pasibaigusį teismo posėdį disidentė sakė, kad vos tik išėjus teisėjai žiūrovai dar neskubėjo palikti salės.

„Tada M. Žalimas atsistojo ir sakė, jūs visi esate iš psichiatrinės ligoninės, – kalbėjo N. Sadūnaitė. – Aš pati negirdėjau, mano klausa jau prasta, bet visa salė, gerbiu visus tuos žmones, ir a.a. monsinjoras Alfonsas Svarinskas girdėjo... Man skaudžiausia, kad tai girdėjo žmogus, kuris buvo praėjęs pragaro kančias, kovojo už šviesą ir tiesą... O tas berniukas meta tokį spjūvį į veidą.
Tada visa salė pakilo ir sakė, kaip jis baisiai taip pasakė. Sakė, kaip gali prieš tokius garbingus žmones kalbėti, juk A. Svarinskas yra legenda, visa Lietuva jį laidojo, o taip įžeisti...“.

Kad M. Žalimas įžeidė L. Kedienę ir kitus salėje esančius žmones, teigė ir kiti L. Kedienės iniciatyva iškviesti liudytojai. Kad „negražiai pavadino“, teisme teigė ir Audronė Skučienė, pažymėjusi, kad ginčas kilo tuomet, kai A. Svarinskas paklausė, kodėl M. Žalimą į teismą atlydėję policijos pareigūnai sėdi su kaukėmis.

Privataus kaltinimo bylą nagrinėjantis teismas kol kas neapklausė M. Žalimo ir L. Kedienės – jų apklausa numatyta po žurnalisto Virginijaus Gaivenio apklausos. Jį apklausti teisme panoro L. Kedienė – esą jis galėtų pateikti svarbios informacijos apie M. Žalimą.

DELFI primena, kad kreipdamasis į teismą savo skunde M. Žalimas nurodė, kad dar praėjusių metų gruodį L. Kedienė, duodama interviu LNK ir „Info TV“, žurnalistams nurodė, kad esą M. Žalimas „šimtu procentų“ nužudė jos sūnų D. Kedį, be to, ji klausė, kodėl jos dukra N.Venckienė turėtų grįžti į Lietuvą, nes esą ją gali nužudyti M. Žalimas.

Šį interviu moteris žurnalistams davė po vieno Vilniaus apygardos teismo posėdžio, kuriame buvo nagrinėjama R. Ivanausko ir E. Barauskaitės baudžiamoji byla.

M. Žalimas teigia, kad buvo apšmeižtas, nes buvo apkaltintas labai sunkiu nusikaltimu, dėl to negali lankytis viešosiose vietose. Jis L. Kedienę prašo ne tik nuteisti dėl šmeižto, bet ir priteisti 10 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

„Nežudžiau nei D. Kedžio, nesiruošiau žudyti L. Kedienės, ir asmens, įvardijamo Neringa“, – teismui nurodė M. Žalimas.

Valstybės saugomą liudytoją dėl šmeižto nuteisti prašanti L. Kedienė mano, kad iš buvusio D. Kedžio jai taip pat turėtų būti priteista 10 tūkst. Lt suma.