Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį paskelbė, kad D. Juknys pripažįstamas kaltu dėl sukelto eismo įvykio ir į valstybės biudžetą privalės sumokėti 40 MGL (5,2 tūkst. Lt) baudą.

Be to, iš draudimo bendrovės per eismo įvykį nukentėjusiai moteriai teismas priteisė 7,2 tūkst. Lt turtinės bei 6,5 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Teismas taip pat maksimaliam įstatyme numatytam terminui – 3 metams – D. Jukniui uždraudė vairuoti bet kokią transporto priemonę. Tiesa, ši baudžiamojo poveikio priemonė tik formali – verslininkas iki šiol neturi vairuotojo pažymėjimo.

Apkaltinamąjį nuosprendį paskelbusi teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė mano, kad bauda yra tinkamiausia bausmė D. Jukniui – jo padarytas nusikaltimas priskiriamas prie nesunkių, kaltinamasis nuo pat tyrimo pradžios pripažino kaltę ir gailėjosi, dirba ir išlaiko šeimą, charakterizuojamas teigiamai, iš dalies atlygino žalą.

„Išimtinių aplinkybių, dėl ko kaltinamajam turėtų būti skirta griežtesnė bausmė, byloje nebuvo nustatyta“, – pažymėjo teisėja.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis dar negalutinis – jį per 20 dienų galima skųsti apeliacine tvarka.

Kaltę visiškai pripažinęs D. Juknys teisme aiškino, kad tai, ką jis padarė, yra apgailėtina – esą pats ne kartą piktinosi neblaiviais vairuotojais, juos vadindavo visuomenės rakštimis ir ragindavo kuo griežčiau nubausti.

„Šiandien ta visuomenės rakštimi pasidariau aš pats – apgailėtina ir gėda, nors tai per švelniai pasakyta, – baudžiamojon atsakomybėn patrauktas verslininkas sakė, kad jaučiasi labai bjauriai, nes suvokia, kokiai visuomenės daliai yra priskiriamas. – Nenorėčiau, kad kas nors atsidurtų nukentėjusios moters ar mano vietoje – dabar tik Dievui dėkoju, kad neįvyko didesnė nelaimė.“

Po baisios avarijos prekybos centro „Iki“ automobilių stovėjimo aikštelėje į alkotesterį verslininkas pripūtė net 3,65 prom. alkoholio. Tuo metu vėliau atlikus kraujo tyrimą buvo nustatytas 1,66 prom. girtumas.

Bylos duomenimis, avarija Vilniaus pakraštyje, Mokslininkų g., prie prekybos centro „Iki“ įvyko dar sausio 29-osios pavakarę – apie 17.45 val. į automobilių stovėjimo aikštelę atvykęs D. Juknys nepasirinko saugaus greičio, neatsižvelgė į vairavimo sąlygas ir norėdamas pastatyti savo visureigį „Toyota RAV4” vietoj stabžių pedalo paspaudė greičio.

Visureigis trenkėsi į „Fiat“ automobilį, šis į kitą šalia stovėjusį ir taip prispaudė tarp jų buvusią ką tik iš parduotuvės išėjusią jauną motiną Neringą Rimkevičienę. Smūgis buvęs toks stiprus, kad buvo apgadinti dar kiti šalia stovėję du automobiliai. D. Juknys sustojo tik tuomet, kai atsitrenkė į prekybos centro sieną.

Tarp automobilių prispausta nukentėjusioji moteris teisme sakė, kad ją iš tarp automobilių ištraukė ne D. Juknys, o šalia buvę žmonės.

„Tuo metu nieko nemačiau, man viskas akyse buvo aptemę, man žmonės ant veido ėmė dėti ledą nuo parduotuvės stiklo“, – prisiminė N. Rimkevičienė.

Moteris sakė, kad tik tada pamatė visureigio vairuotoją, kuris išlipęs iš automobilio ėmė bėgti: „Žmonės jį pagavo ir pargruovė, jis spardėsi ir, kaip lig šiol prisimenu, visaip keikėsi ir net mane pavadino keiksmažodžiu.“

Vaikai atakuoja skambučiais: mama, ar tu gyva?

N. Rimkevičienė teisme sakė, kad D. Juknys tik vaizduoja, jog nuoširdžiai gailisi – iš tiesų jam rūpi tik kaip labiau išgelbėti savo kailį.

Per eismo įvykį patirtus sužalojimus moteris gydosi iki šiol – jai konstatuoti daugybiniai veido kaulų lūžiai. Net dvi savaites po įvykio ji jautė begalinius skausmus – tik tada medikai nutarė jai daryti operaciją. Tačiau net ir praėjus daugiau kaip pusmečiui po avarijos moters vargai dar nesibaigė – jai reikės atlikti dar ne vieną veido operaciją.

N. Rimkevičienė neslėpė, kad D. Juknys yra jos kaimynas, todėl jį dažnai mato toje pačioje parduotuvėje, prie kurios įvyko nelaimė.

„Pamačiusi jį parduotuvėje aš net bėgu kuo toliau nuo jo, man labai skaudu – net bijau vairuoti, važiuoti į tą aikštelę, o jeigu kur ilgesniam laikui išvažiuoju ir negrįžtu namo, vaikai mane atakuoja skambučiais – mama, ar tu gyva?“ – kalbėjo moteris.

Dėl avarijos kaltino ne alkoholį, o siluetą

Tuo metu buvęs asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius D. Juknys teisme pripažino, kad tądien buvo išgėręs alkoholio – esą apie vidurdienį mieste, o paskui grįžęs namo išgėrė brendžio. Iš viso – apie 200 g.

Vyras teisinosi, kad nuo vaikystės serga viena liga, todėl būdamas namuose pajuto jos simptomus ir nutarė nuvažiuoti į nė už kilometro esančią vaistinę. Ji įsikūrusi tose pačiose patalpose, kaip ir „Iki“.

„Važiavau šalutine gatve, kad visiems būtų saugiau, Ciniškumu pribloškęs girtas vairuotojas: negalvokite, kad esu gerietis – aš visuomenės rakštis – pasakojo D. Juknys. – Kai įsukau į aikštelę, toje vietoje buvo labai sudėtingas apšvietimas ir kaip tik tuo metu kažkoks siluetas perbėgo per kelią priešais mano automobilį – iš streso vietoj stabdžių paspaudžiau greičio pedalą. Ir taip viskas atsitiko – man buvo pasirinkimas: ar trenktis į parduotuvės duris, kur buvo daug žmonių, ar į šalia stovėjusį automobilį... Ir kai atsitrenkiau, gavosi kaip domino principas.“

Vyras teigė, kad kelias minutes buvo streso būsenoje ir sėdėjo automobilyje, o paskui jam netikėtai pasirodė, kad tas pats žmogaus siluetas, dėl kurio esą ir įvyko avarija, nubėgo laiptais į parduotuvę.

„Aš iššokau iš automobilio ir bėgau paskui jį, norėjau išsiaiškinti, kas buvo, bet tada buvo kilusi sumaištis, žmonės pamanė, kad noriu pabėgti, todėl mane sulaikė, o paskui atvažiavo policija“, – sakė D. Juknys.

„Siluetas sukūrė atstumo nejautimo būseną“, – patikino D. Juknys.

Atsakomybės nesikratantis verslininkas teigė, kad sėsdamas prie vairo jautėsi gerai: „Maniau, kad kontroliuoju situaciją“.

D. Juknys anksčiau jau yra teistas du kartus, tačiau teistumai yra išnykę, todėl oficialiai jis laikomas neteistu. Vyras taip pat yra baustas, kad vairavo automobilį neturėdamas tam teisės. Tiesa, D. Juknys dar 1999 m. bandė įgyti vairuotojo pažymėjimą, bet egzamino taip ir neišlaikė – esą daugiau taip ir nebandė, nes darbe turėjo vairuotoją.

Su apgadintų automobilių savininkais D. Juknys sutarė dėl žalos atlyginimo.