Taip teigia ikiteisminį tyrimą atlikę Generalinės prokuratūros prokurorai, ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškinę, kad S. Poderis iš nelegalios veiklos esą uždirbo beveik 80 tūkst. litų - pas savo bičiulį Giedrių Galiauską užsakė, o šis pagamino ne mažiau kaip 94 vienetus akmeninių kirvių ir juos pardavė esą kaip III-II tūkstantmečius prieš Kristų datuojamus archeologinių radinių pakaitinius.

Tuo metu S. Poderis kratosi jam pateiktų kaltinimų ir teigia, kad nieko nusikalstamo nepadaręs – nežinojęs, kad reikia mokėti mokesčius, taip pat nieko nežinojo, jog kai kurie jo superkami senoviniai daiktai gali būti įgyti nusikalstamu būdu.

„Kolekcionavau šiuos radinius, nes norėjau išsaugoti baltų nacionalines vertybes“, – pareiškė jis.

Ar iš tikrųjų S. Poderiui pagrįstai pateikti kaltinimai dėl neteisėtos veiklos bei nusikalstamu būdu įgytų daiktų realizavimo, pirmadienį aiškinosi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Valdas Bugelevičius.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Gudžiūnas teisme sakė, kad S. Poderis nuo 2008-ųjų pradžios iki 2012-ųjų balandžio 27-osios, kai jo namuose kratą atliko policijos pareigūnai, neteisėtai vertėsi komercine veikla bei laikė didelės mokslinės, kultūrinės ir istorinės reikšmės turinčias vertybes – archeologinius radinius.

Per kratą pareigūnai rado beveik 1,2 tūkst. archeologinių radinių, kurių dalį S. Poderis, įtariama, įsigijo iš „juodųjų archeologų“ – Jūrmalos vaikų sporto mokykloje treneriu dirbančio šiauliečio Andrejaus Tarelkino, buvusio krašto apsaugos žvalgybininko Olego Salijaus ir jo bičiulio Vadimo Čvanovo. Pastarieji įkliuvo, kai lobių ieškojo Apuolės kapinyne. Visi jie teismų nuosprendžiais jau yra nuteisti.

Pasak prokuroro, S. Poderis palaikė glaudžius ryšius su „juodaisiais archeologais“ ir žinojo, kad šie nelegaliai atlieka kasinėjimus bei netgi šiuos skatindavo surasti kuo daugiau vertingų archeologinių radinių.

„Taip pamynė mūsų protėvių garbę“, – teisme sakė prokuroras G. Gudžiūnas.

Archeologiniais radiniais S. Poderis buvo susidomėjęs dar daugiau kaip prieš 10 metų, tačiau tuo metu žinomas šalies archeologas Linas Tamulynas savo kolegą įkalbėjo neužsiimti nelegalia veikla, ragindamas archeologinius radinius nunešti į muziejus. Visgi, prokuroro teigimu, S. Poderis savo veiklą dviem metams buvo nutraukęs, tačiau vėliau vėl ją atnaujino.

Prokuroras stebėjosi, kad tokia neteisėta veikla užsiėmė ne viename muziejuje dirbęs asmuo. Anot jo, archeologinių radinių pirkimas skatina nelegalią rinką.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad padirbtus kirvukus S. Poderis esą pardavinėjo pasinaudodamas internetinių aukcionų ir elektroninės prekybos svetaine „eBay“. Kadangi už vertingus radinius užsieniečiai atsiskaitydavo naudodamiesi elektroninio apmokėjimo sistema „PayPal“, S. Poderio sandorių ilgą laiką negalėjo pastebėti Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai.

Tiesa, vėliau patikrinę S. Poderio sąskaitą banke, pareigūnai išvydo, kad į vyro sąskaitą patekdavo jam iš Valdovų rūmų pervedamas atlyginimas bei tūkstantinės sumos, kurias jis pats įnešdavo į savo sąskaitą. Tai esą sutapdavo su kirvių pardavimu užsieniečiams.

Prokuroro teigimu, S. Poderis užsieniečiams pardavinėjo akmeninius kirvius, kuriuos savo bičiulio dirbtuvėse Panevėžyje padirbinėjo jo bičiulis G. Galiauskas. Tiesa, dėl to kaltinimai jam nėra pateikti – nebuvo gauta nė vieno skundo dėl galimo sukčiavimo, o be nukentėjusiojo pareiškimo pareigūnai negalėjo pradėti ikiteisminio tyrimo. Beje, S. Poderis teigia, kad pirkėjai žinojo, jog parduodami kirviai nėra autentiški.

Valstybinis kaltintojas mano, kad visas pas S. Poderį rastas vertybes reikėtų konfiskuoti valstybės naudai – perduoti saugoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Jis taip pat įsitikinęs, kad S. Poderis taip pat turėtų būti teisiamas dėl archeologinių radinių kontrabandos. Kadangi šios aplinkybės paaiškėjo tik teisme, prokuroro teigimu, teismas turėtų priimti papildomą sprendimą – įpareigoti pradėti naują ikiteisminį tyrimą.

Tuo metu S. Poderiui atstovaujantis advokatas Gintaras Petukauskas įsitikinęs, kad S. Poderiui prokurorai netinkamai suformulavo kaltinimus, todėl jis sieks išteisinamojo nuosprendžio. Be to, jis pažymėjo, kad pas kaltinamąjį rasti archeologiniai radiniai neturi jokios mokslinės, kultūrinės ir istorinės vertės, nes neįmanoma nustatyti radinių iškasimo vietos.

Advokatas pažymėjo, kad S. Poderis už grotų praleido 12 parų – tyrimo pradžioje jam buvo siūloma išvengti atsakomybės.

G. Petukauskas mano, kad S. Poderiui priklausanti kolekcija „kažkam labai rūpi“ – esą ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai įtariamajam siūlė liudyti prieš A. Tarelkiną, V. Čvanovą, O. Salijų ir būti laisvam, kartu gražinant ir kolekciją. Tačiau kai įtariamasis davė parodymus, pažadai esą buvo pamiršti. Vėliau, baigus tyrimą S. Poderiui buvo siūlyta procesą baigti baudžiamuoju įsakymu ir sumokėti baudą, bet vyras nesutiko atsisakyti kolekcijos, todėl byla buvo perduota į teismą.

Jo įsitikinimu, pas S. Poderį paimti daiktai turėtų būti įrašyti į specialų registrą ir grąžinti savininkui.

Kolekciją muziejininkas teigė sukaupęs per dešimtmetį.

„Aš pats niekada niekam neliepiau nueit ir kažką nelegaliai iškasti – visada teigiau ir teigsiu, kad šitą kolekciją surinkau gelbėdamas tuos daiktus, kurių masės yra parduodamos internete, turguose, antikvaruose ir t. t.“, – S. Poderis sakė, kad tuos daiktus pats restauruodavo, o už kirvelių kopijas uždirbtus pinigus panaudojo originaliems archeologiniams radiniams išpirkti iš užsieniečių.

Kol teismas nepaskelbė nuosprendžio, S. Poderis ir G. Galiauskas laikomi nekalti.