Policijos departamento vadovybės iniciatyva įgyvendinta prevencinė priemonė išskirtinė tuo, kad Lietuvos policijos teisėsaugininkai kartu su partneriais iš Danijos, Švedijos, Olandijos ir Suomijos įgyvendino naują bendradarbiavimo formą, padėsiančią užkirsti kelią užsienyje pavogtų dviračių Lietuvoje realizavimui. Ši prevencinė priemonė organizuota atsižvelgus į užsienio šalių teisėsaugos institucijų gaunamą informaciją apie dažnus Lietuvos piliečių sulaikymus dėl dviračių vagysčių.

Priemonės metu visos šalies teritorijoje tikrintos prekybos naudotais dviračiais vietos (turgavietės, prekyvietės) ir asmenys, parduodantys tokius dviračius pagal skelbimus. Į prevencinę priemonę įsijungė ne tik užsienio partneriai, bet ir gausios, pusantro šimto siekiančios, policijos pareigūnų pajėgos iš teritorinių policijos komisariatų. Šį kartą tikrinti didesnės vertės dviračiai, kurie buvo be įsigijimo dokumentų. Dviračių numeriai buvo sugretinami su užsienio šalių duomenų bazėse esančių pavogtų dviračių numeriais. Taip pat duomenys tikrinti ir atitinkamuose Lietuvos ieškomų daiktų registruose, praneša Policijos departamentas.

Tikslinės policinės priemonės metu nustatyti ir iš prekybos paimti 8 dviračiai, kurių numeriai sutapo su pavogtų Danijoje, Švedijoje, Olandijoje ir Lietuvoje dviračių numeriais. Vieno dviračio vertė nustebino net ir užsienio kolegas - vagystės momentu jo vertė siekė 10 tūkst. litų.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis, neabejoja, kad Policijos departamentas tokio pobūdžio prevencines priemones tęs ir ateityje. Rekomenduojame žmonėms perkant dviračius visuomet reikalauti dviračio įsigijimą patvirtinančių dokumentų. Įsigiję be dokumentų tokias transporto priemones, asmenys rizikuoja jų netekti, jeigu analogiškų prevencinių priemonių metu bus nustatyta, kad dviratis yra vogtas, - teigė A. Stončaitis.

Įvertinę teigiamus prevencinės priemonės rezultatus, Lietuvos ir užsienio policijos pareigūnai aptarė galimybes bet kada ateityje patikrinti įtartiną dviratį, taip pat sutarė nuolat bendradarbiauti siekiant apsaugoti žmonių turtą, ypač dvirates transporto priemones. Vien tuo apsiriboti neketinama - tokią bendradarbiavimo formą ketinama pasiūlyti Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Norvegijos bei Prancūzijos partneriams.