Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Punys pirmadienį paskelbė, kad D. Gaubšą ir J. Surininą pripažįsta kaltais dėl kyšio paėmimo – vos 200 Lt iš vairuotojo paėmę pareigūnai į valstybės biudžetą privalės sumokėti po 150 MGL (19 500 litų) baudas.

Apkaltinamasis nuosprendis dar neįsiteisėjęs – kaltės nepripažinę patruliai jį dar galės skųsti apeliacine tvarka.

Pareigūnai į garbės nedarančią istoriją pakliuvo dar praėjusių metų kovo 11-osios naktį, kai apie 3 val., iš Kelių eismo taisykles (KET) pažeidusio vilniečio Deivydo Buroko paėmė 200 Lt kyšį – vairuotojas vyras viršijo greitį, be to, su savimi neturėjo vairuotojo pažymėjimo ir kitų dokumentų.

Apie tai, kad pareigūnams buvo duotas kyšis, pranešė ne pats vairuotojas, o jo keleivė. „Pinigus reikia užsidirbti sąžiningai, o ne imti kyšius“, – įsitikinusi Justina K., po kurios skambučio bendruoju pagalbos telefonu buvo sulaikyti pareigūnai.

Vėliau pareigūnus papirkęs D. Burokas pasakojo, kad tą naktį po vieno vakarėlio sutiko į namus parvežti savo pažįstamą Justiną K. – važiuojant sostinės Ukmergės g. jo vairuojamą „Audi A4” sustabdė uniformuotas patrulis.

„Jis sakė, kad esu sustabdytas dėl viršyto greičio, prašė pateikti dokumentus, – kalbėjo liudytojas. – Pakvietė atsisėsti į jų tarnybinį automobilį, čia kažkiek laiko bendravome, jie bandė rašyti protokolą. Po to išsiritualiojo šneka, kad reikėtų kažkokios kompensacijos – iniciatyvą pademonstravo vienas iš pareigūnų“.

D. Burokas sakė, kad pareigūnai jam užsiminė, jog už padarytus KET pažeidimus gresia bauda iki 600 Lt, be to, jie bus priversti kviesti evakuatorių automobilio nutempimui.

„Su savimi neturėjau pinigų, tačiau policininkai pasakė, kad priešais „Senukų“ prekybos centrą yra parduotuvė „Iki“, kurioje yra bankomatas“, – pokalbį su pareigūnais prisiminė vilnietis.

Pasak jo, netrukus buvo sutarta, kad jis nuvažiuos į bankomatą paimti pinigų, o policininkai lauks prie netoliese statomo daugiabučio, kuris puikiai matomas nuo prekybos centro.

„Nors konkreti suma nebuvo pasakyta, iš bankomato nuėmiau savo nuožiūra nusiėmiau 200 Lt ir nuvažiavau į sutartą vietą – pinigus padėjau tarp sėdynių automobilio priekyje, – sakė D. Burokas – Tuomet jie man palinkėjo laimingos kelionės“.

Pasak D. Buroko, tokiam policininkų elgesiui nepritarė keleivė Justina K.

„Ji ėmė piktintis, kaip policininkai taip galėjo pasielgti, sakė, kad reikia apie tai pranešti, bet aš ją raminau – nedrąsu, bet ji vis tiek paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą ir pranešė, jog policininkai paėmė kyšį“, – sakė liudytojas.

Tuo metu Justina K. sakė abejojanti, kad ją į namus vežęs D. Burokas pažeidė KET.

„Patrulis mums aiškino, kad toje vietoje, kurioje mus sustabdė, galima važiuoti ne didesniu kaip 50 km/val. greičiu, tačiau aš per tą vietą dažnai važinėdavau ir žinojau, jog ten nėra jokio greitį ribojančio ženklo – čia buvo galima važiuoti 60 km/val. greičiu, – sakė liudytoja. – Tada policininkas man atkirto, kad jis geriau žino, nes yra pareigūnas“.

Liudytoja pažymėjo, kad jų automobilį sustabdęs patrulis iš karto krito į akį – stovėjo atokiau, be to, nenurodė savo pavardės, o tik pasakė pareigas.

„Kiek žinau, policininkai neturi imti kyšių, už tai yra baudžiama, bet šiuo atveju jie paėmė – sėdėdama mašinoje net pasisukau šonu, kad viską matyčiau“, – Justina K. sakė, kad asmeniškai priėmė sprendimą apie galimai korumpuotus pareigūnus pranešti Bendruoju pagalbos telefonu.

„D. Burokas mane parvežė namo, o aš tada paskambinau bendruoju pagalbos telefonu ir viską papasakojau, – sakė Justina K. – Paskui, gal po valandos man paskambino D. Burokas ir priekaištavo, kodėl taip pasielgiau, bet aš jam pasakiau, kad nereikia imti kyšių, pareigūnai pinigus turi užsidirbti sąžiningai“.

Moteris neslėpė, kad D. Burokas buvo susikrimtęs, esą dabar „bus visokių problemų“.

„Aš jam pasakiau, kad man tai visiškai neįdomu – policininkai pinigų galėjo neimti“, – pridūrė Justina K.

Atliekant ikiteisminį tyrimą policijos pareigūnų byloje buvo patikrinta vaizdo įrašymo įranga, sumontuota policininkų automobilyje. Tada paaiškėjo, kad ji dėl gedimo neveikė.