Jau daugiau kaip 3 metus už grotų esantis 37 metų M. Taraškevičius penktadienį buvo atvežtas į Vilniaus miesto apylinkės teismą – šeštadienį baigiasi jam skirtas suėmimo terminas, todėl Generalinė prokuratūra siekė, kad sunkiais ir apysunkiais nusikaltimais įtariamas vyras toliau būtų laikomas nelaisvėje.

Teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė šį prokurorų prašymą patenkino ir M. Taraškevičiui kardomąjį kalinimą pratęsė dar 3 mėnesiams – įtariamasis bus suimtas iki lapkričio pabaigos.

Į teismą atvežtas M. Taraškevičius aiškino, kad nėra pagrindo toliau jį laikyti nelaisvėje – esą jis net nesvarsto galimybės kur nors bėgti ar pasislėpti nuo teismo. „Visas mano turtas yra areštuotas, laisvėje yra mano šeima, vaikai mokosi mokykloje, reikia jais rūpintis“, - aiškino Marekas.

Tuo metu Generalinės prokuratūros prokuroras Aleksandras Kazakovas mano, kad nors M. Taraškevičius už grotų ir yra laikomas daugiau kaip 3 metus, tačiau iki šiol neišnyko baudžiamajame procese numatyti suėmimo pagrindai – įtariamasis gali ne tik pasislėpti, bet ir daryti naujus nusikaltimus.

Pasak prokuroro, teismui perduotoje byloje M. Taraškevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, už tai jam gresia laisvės atėmimo nuo 8 iki 10 metų bausmė. Be to, šiuo metu atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kurioje Marekas įtariamas vadovavęs kontrabandininkų nusikalstamam susivienijimui, o už tai gresia net įkalinimas iki gyvos galvos.

„Jeigu M. Taraškevičius būtų paleistas į laisvę, jis galėtų ne tik pasislėpti, bet ir daryti kitus nusikaltimus, juoba kad veikė versliškai, siekė pasipelnyti“,  sakė A. Kazakovas.

Tokie valstybinio kaltintojo argumentai neįtikino M. Taraškevičiaus advokato – Saulius Juzukonis mano, kad įstatymai draudžia įtariamuosius laikyti iki teismo labai ilgą laiką. Jis pažymėjo, kad ne vieno nusikalstamo susivienijimo atstovai yra paleisti į laisvę, nes jų laikymas daugiau kaip 3 metus yra negalimas – tokią praktiką formuoja Lietuvos apeliacinis teismas.

Pasak S. Juzukonio, į laisvę teismas paleido ir kontrabandos karaliumi tituluojamą Vilių Karalių – jis, kaip ir M. Taraškevičius, nėra kaltinamas smurtiniais nusikaltimais.

„Kardomosios priemonės suėmimo paskirtis – ne bausmė, o užtikrinti, kad asmuo netrukdytų procesui,  pabrėžė jis.  Prokuroras sako, kad jis gali bėgti, bet nuo ko jam bėgti? Lietuva jau tampa nusikaltėų valstybe, žmonės ne dėl darbo bėgs, o dėl to, kad yra nusikaltėlių valstybė“.

Advokatas buvo įsitikinęs, kad M. Taraškevičiui teismas galėtų skirti ir švelnesnę kardomąją priemonę, tačiau tokie gynėjo argumentai neįtikino su baudžiamosios bylos medžiaga susipažinusios teisėjos.

DELFI primena, kad sostinės prokurorams prireikė net trijų metų, kol pavyko įrodyti, jog M. Taraškevičius yra sveikas ir gali stoti prieš teismą – Utenos teismo medicinos ekspertai galop nurodė, kad M. Taraškevičius neserga jokia psichikos liga.

Anksčiau medikai tikino, kad neregėto masto kontrabandininkų grupuotei vadovavęs, tačiau prieš trejus metus su savo svita įkliuvęs policijai žinomas „dambrauskinių“ gaujos narys M. Taraškevičius yra nepakaltinamas ir esą dėl to negali būti teisiamas.

Tokios ekspertų išvados ramybės nedavė ilgą laiką organizuotą grupuotę stebėjusiems ir pagaliau ją demaskavusiems pareigūnams – jie išsiaiškino, kad M. Taraškevičių nepakaltinamu pripažino kartu gyvenę teismo psichiatrai, kurių vieno sūnus palaikė itin draugiškus santykius su įtariamuoju.

Tačiau net ir antrą kartą M. Taraškevičių ištyrę ekspertai nurodė, kad jis yra nepakaltinamas.

Trečią kartą nuspręsta M. Taraškevičių tirti, nes viena ekspertė pateikė duomenų, jog M. Taraškevičius gali simuliuoti ligą, tačiau apie tai nė nebuvo užsiminta ekspertizės išvadose.

M. Taraškevičiaus galimai vadovauta nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus. Teigiama, kad ši gauja nė iš tolo neprilygo šiuo metu teisiamo Viliaus Karaliaus nusikalstamam susivienijimui.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 10 mln. Lt.

Neabejojama, kad kontrabandininkams talkino muitinės bei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai.

Sulaikymo metu M. Taraškevičius buvo ištrauktas iš visureigio, jo rankinėje aptikta maždaug ketvirtis milijono litų eurais ir litais. Kadangi įtariamasis neįvardijo, kam ketino panaudoti tuos pinigus, pareigūnai juokavo, kad tai jo kišenpinigiai.

Ne kartą už vagystes, narkotinių medžiagų platinimą bei kitus nusikaltimus teistas vyras itin išgarsėjo, kai 2003-iųjų gruodį Vilniuje buvo pasikėsinta jį susprogdinti: apie 11 val. Kalvarijų gatvėje sprogus užtaisui, kuris buvo pritvirtintas prie 2000 metų laidos „Mitsubishi Pajero“ dugno, jis buvo sužalotas. Po sprogimo, kuris asfalte paliko gilią duobę, visureigis buvo sugadintas nepataisomai.

Nepraėjus nė metams M. Taraškevičius vėl atkreipė į save policijos ir žiniasklaidos dėmesį. 2004-ųjų spalį Vilniuje buvo sučiupti keturi atvykėliai iš Rytų, kurie lietuviams pardavė kilogramą heroino. Tąsyk buvo sulaikyti 3 kazachai, čečėnas ir vienas vilnietis. Netrukus buvo sulaikytas ir M. Taraškevičius, kuris, kaip įtarta, buvo užsakęs tą heroino partiją.

Šiuo metu už grotų laikomas ir M. Taraškevičiaus bičiulis, gaujos pilkuoju kardinou įvardijamas Vincentas Mačiulaitis, pravarde Vincukas. Jis pareigūnams papasakojo apie nusikaltimus, todėl teismo laukė laisvėje, bet netrukus buvo vėl sulaikytas, kai toliau bandė tęsti nelegalų verslą – pareigūnai išsiaiškino, kad jis, įtariama, organizavo daugiau kaip 300 kg hašišo įvežimą į Lietuvą.

Net 12 mln. litų juodojoje rinkoje galėjęs kainuoti krovinys turėjo būti išvežtas į Rusiją – afrikietiškos kilmės hašišas buvo sulaikytas Kalvarijos pasienio poste.