Tokios viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos įkalinimo įstaigos administracija nei patvirtino, nei paneigė, motyvuodama, kad tai konfidencialu, nes liečia konkretų asmenį. Skelbiama, kad nuteistosios išrinktasis taip pat yra įkalinimo įstaigoje. Jie, esą, susipažino susirašinėdami, bet kokiu būdu apsikeisdavo laiškais – neaišku.

Kaip žinia, nuteistųjų, jeigu jie nėra artimi giminės, susirašinėjimas draudžiamas.

Santuoka suteikia privilegijų

Panevėžio pataisos namų direktoriaus pavaduoja Regina Stankuvienė sako, kad bausmę atliekančių moterų vestuvės gana dažnas reiškinys, ypač – su nuteistaisiais.

Praėjusiais metais ištekėjo 21 nuteistoji, iš jų 12 žiedus sumainė su vyrais, atliekančiais bausmę. Tik 9 nuotakų gyvenimo draugai buvo laisvi ir galėjo atvykti į Panevėžio pataisos namus susituokti.
Kitiems už grotų esantiems jaunikiams nuotakos buvo atvežtos į tą įkalinimo įstaigą, kurioje jie atlieka bausmę. Šiais metais jau įvyko 12 nuteistų moterų vestuvės. Visos jos ištekėjo už nelaisvėje esančiųjų.

Vestuvių proga nuteistieji gauna iki dviejų parų pasimatymą. Jis neskaičiuojamas į bendrą numatytų pasimatymų skaičių. Tais atvejai, kai jaunikis yra laisvas žmogus, pasimatymų su užgrotų esančia žmona skaičius priklauso nuo to, kokį nusikaltimą ji yra padariusi, kokiam terminui nuteista, turi nuobaudų ar ne.

Jeigu moteris sėdi už nesunkų nusikaltimą ir pavyzdingai elgiasi, sutuoktiniai gali matytis gana dažnai.

Kai jaunikis irgi atlieka bausmę, bet nėra nuteistas iki gyvos galvos, su kalėjime esančia žmona jis gali pasimatyti ir pabūti du kartus per metus iki dviejų parų.

Nuteistiesiems iki gyvos galvos nepriklauso ilgalaikiai pasimatymai. Jie kas tris mėnesius gali gauti tik trumpalaikius pasimatymus iki keturių valandų nedalyvaujant įkalinimo įstaigos darbuotojams.
Laisvės atėmimo įstaigos vadovas gali skirti papildomus pasimatymus su artimaisiais, tačiau tam turi būti labai svarbios priežastys. 

Savo santykių neįteisinusi pora taip pat gali gauti tik trumpalaikius pasimatymus.

R. Stankuvienės teigimu, už nuteistųjų iki gyvos galvos ištekėjusias moteris jie vežioja į kelių valandų pasimatymus – nuveža į vyrų laisvės atėmimo vietą.

Už degalus sumoka nuteistieji. Tačiau pasimatymai kainuoja ir valstybei.

Pataisos namų vadovai suskaičiavo, kad vienas moters nuvežimas į ilgalaikį pasimatymą atsieina apie 350 litų (konvojus, automobilio eksploatacijos išlaidos).

Kadangi jie tęsiasi dvi paras, tenka vykti antrą kartą. Tad susidaro maždaug 700 litų.

Beje, kai kurios moterys tik vestuvių dieną pirmą kartą pamato savo išrinktąjį. Neretai juos neakivaizdžiai supažindina kitos bausmę atliekančios moterys, kurios važinėja į pasimatymus su savo vyrais, sėdinčiais kalėjime. Nors nuteistiesiems draudžiama turėti mobiliuosius telefonus, jie randa būdų, kaip juos gauti.

Panevėžio pataisos namuose vidutinis nuotakos amžius yra 35 metai. Mendelsono maršas per vestuves čia skamba retai. Ne dažna nuotaka vilki ir baltą suknelę, tačiau visos moterys į ceremoniją atvyksta pasipuošusios ir pasigražinusios.

Skiriasi ir vėl tuokiasi

Pasak R. Stankuvienės, yra nuteistųjų, kurios išteka po kelis kartus už kalinčiųjų. Taip pat yra vyrų, kurie veda vieną, paskui kitą, o paskui – dar kitą Panevėžio pataisos namų gyventoją.

Išsiskirti įkalinimo įstaigoje esantiesiems nėra problema. Dažniausiai jie neturi vaikų ir bendro turto. Valstybė jiems parūpina nemokamą advokatą.

Yra nuteistųjų, kurios per metus paduoda kelis prašymus tuoktis su skirtingose įkalinimo įstaigose esančiais vyrais, o paskui renkasi, už kurio tekėti.

Beje, praėjusiais metais prašymus padavė 33 moterys, o susituokė tik 21. Kai kurios persigalvojo, kai kurių nebesutiko vesti išrinktieji.

R. Stankuvienė teigiamai vertina, kad naujame Baudžiamajame kodekse nebeliko lengvatų dėl lygtinio paleidimo moterims, turinčioms vaikų.
Anksčiau du nepilnamečius vaikus arba vieną vaiką iki 7 metų turinčios moterys galėjo anksčiau išeiti į laisvę, jei atliko trečdalį bausmės.

Pataisos namų administracijos patirtis parodė, kad dalis moterų tuokdavosi ir gimdydavo vaikus tam, kad anksiau išeitų į laisvę.

Pramintos kanibalėmis

V. Vaitkiekaitytę ir jos bendravardę ir bendraamžę bičiulę Lietuvninkaitę prieš trejus metus liūdnai išgarsino protu nesuvokiamas nusikaltimas. Jos žiauriai nužudė toje pat mokykloje, kaip ir jos, besimokančią 17 metų merginą, o paskui supjaustė jos palaikus į gabalus.

Už tai V. Vaitiekaitytę ir V. Lietuvninkaitę Šiaulių apygardos teismo buvo nuteistos po 20 metų laisvės atėmimo bausme. Nuosprendžiu liko nepatenkinti ir nužudytos merginos tėvai, ir pačios nusikaltėlės.
Aukos artimieji Apeliacinio teismo prašė joms bausmės iki gyvos galvos. V. Vaitiekaitytė prašė teismo ją išteisinti dėl palaikų išniekinimo ir sušvelninti bausmę.

V. Lietuvninkaitė prašė ją pripažinti riboto pakaltinamumo ir taip pat sušvelninti bausmę.

Apeliacinis teismas paliko galioti Šiaulių apygardos teismo sprendimą. Abi po 20 metų kalėti nuteistos žudikės atsidūrė Panevėžio pataisos namuose.

Aukos tėvams priteista 500 tūkst. litų neturtinės ir 26 tūkst. litų turtinės žalos atlyginimas.

V. Lietuvninkaitė ir V. Vaitiekaitytė buvo pramintos kanibalėmis.
Jeigu pastaroji neapsigalvos ir tekės, Panevėžio pataisos namų administracija, kaip ir kitoms šeimą kuriančioms nuteistosioms, jai padės susitvarkyti santuokos dokumentus.