Į pranešimą žaibiškai reagavę policijos pareigūnai išsiaiškino, kad apie nusikaltimą jiems pranešė prieš penkerius metus teistas vilnietis Stasys Vyštartas. Taip pat paaiškėjo, kad jo pranešimas pareigūnams – melagingas: jis nei pagrobė savo bičiulį, nei ketino jį nužudyti.

Šios aplinkybės nustatytos Vilniaus miesto apylinkės teismui išnagrinėjus baudžiamąją bylą, kurioje S. Vyštartas buvo pripažintas kaltu dėl melagingo pranešimo apie žinomai nebūtus žmogaus pagrobimą įkaitu ir ketinimą jį nužudyti.

Už tai teisėjas Valerijus Paškevičius jam skyrė šešių mėnesių viešųjų darbų bausmę ir įpareigojo nuteistąjį per mėnesį neatlygintinai išdirbti po trisdešimt valandų.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar praėjusių metų lapkričio 11-ąją, apie 21 val. į BPC paskambinęs S. Vyštartas pareiškė, jog draugą paėmė įkaitu ir jį nužudys. Netrukus į Liudvinavo g. esantį daugiabutį, iš kurio skambino vyriškis, atvyko greitosios pagalbos medikai ir policijos pareigūnai.

Jie pasakojo, kad su S. Vyštartu pradėjo derybas, kurios truko apie pusvalandį – jų metu pareigūnai reikalavo paleisti vyrą, prie kurio buvo atkištas peilis.

„Pagrobėjs nurimo tik tada, kai buvo pakviesta kaimynė – tada S. Vyštartas ant grindų numetė peilį“, – sakė vienas policininkas.

Tuo metu kitas pareigūnas prisiminė, kad S. Vyštartas sutiko įkaitą paleisti tik tada, kai jam bus nupirkti bilietai į Ispaniją – esą čia jam reikia išoperuoti koją.

Tačiau S. Vyštarto grasinimai tebuvo tik spektaklis – vyras vėliau prisipažino, kad net neketino žudyti savo bičiulio, o tik norėjo sulaukti valdžios dėmesio ir paramos.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras pasakojo, kad tą dieną su draugu girtavo, o kai alkoholis apsuko galvą, jis nusprendė pagrobti savo draugą.

„Taip norėjau atkreipti Vyriausybės ir Lietuvos gyventojų dėmesį, nes man reikalinga kojos operacija, o medikai man tokios pagalbos nesuteikia“, – aiškino S. Vyštartas.

Pasak jo, tokiam scenarijui pritarė ir „įkaitas“.

„Tuomet paskambinau telefonu 112, – pasakojo S. Vyštartas. – Draugui reali grėsmė negrėsė, iš tikrųjų joks nusikaltimas nebuvo padarytas. Kai atvyko policija, vaidindamas pagrobimą įkaitu, paėmiau peilį ir draugui prispaudžiau prie kaklo. Pareigūnai su manimi vedė derybas, peilį išmečiau, kai to paprašė į butą pakviesta mano kaimynė“.

Sulaikymo metu S. Vyštartui buvo nustatytas sunkus girtumas – 2,73 prom. alkoholio.