„Esu VRM pensininkas, gaunu valstybinę pensiją“, – pareiškė jau kartą dėl kontrabandos teistas 51 metų V. Karalius.

Baudžiamąją bylą dėl neregėto masto kontrabandos nagrinėjanti Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė ketvirtadienį svarstė, ar dar trims mėnesiams pratęsti kardomąjį kalinimą V. Karaliui – kaltinamajam suėmimo terminas baigiasi jau šį sekmadienį.

Be teismo nuosprendžio V. Karalius už grotų jau yra praleidęs tris metus tris mėnesius.

Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis mano, kad baudžiamajame įstatyme numatyti pagrindai dar nėra išnykę, todėl nusikalstamo susivienijimo kontrabandai gabenti sukūrimu ir vadovavimu kaltinamas V. Karalius neturėtų būti paleistas į laisvę.

„Yra pagrįstas manymas, jog V. Karalius gali daryti naujus nusikaltimus – baudžiamoji byla yra labai sudėtinga ir didelės apimties, tiriama pakankamai daug nusikalstamos veikos epizodų, susijusių su nusikalstamo susivienijimo veikla, kontrabanda, korupcija – papirkimais, kyšininkavimu“, – pažymėjo G. Jasaitis.

Prokuroras pripažino, kad V. Karalius už grotų jau yra praleidęs pakankamai ilgą laiko tarpą, tačiau pabrėžė, jog kaltinamajam inkriminuojami labai sunkūs nusikaltimai, dėl to didelės žalos patyrė ne tik Lietuva, bet ir kitos Europos Sąjungos valstybės.

„Manau, šiuo atveju viešasis interesas yra aukščiau už kaltinamojo interesus“, – prokuroras pabrėžė, kad į laisvę išėjęs V. Karalius gali daryti naujus nusikaltimus.

Su tokia pozicija nesutinka kontrabandos karaliumi tituluojamas kaltinamasis.

„Pats prokuroras pripažino, kad esu laikomas labai ilgą laiką – tris metus tris mėnesius, tad jeigu teismas pratęstų terminą dar trims mėnesiams, už grotų būčiau jau pusketvirtų metų, o esu kaltinamas ekonominio pobūdžio veikų padarymu, nusikaltimai yra nesmurtinio pobūdžio, todėl nemanau, jog tam reikėtų taikyti pačią griežčiausią kardomąją priemonę“, – pažymėjo V. Karalius.

Jis guodėsi, kad Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime yra laikomas pačiomis griežčiausiomis sąlygomis – 7 kv. metrų kameroje sėdi su dar dviem suimtais vyrais, todėl vienam žmogui kameroje tenka tik 1,6 kv. m plotas.

„Įsivaizduokite, tai trunka tris metus tris mėnesius – dėl to pablogėjo sveikata, nuolat vartoju vaistus nuo kraujospūdžio“, – tvirtino V. Karalius.

Maža to, kaltinamasis prisipažino, jog jau ne vienerius metu gauna valstybinę pensiją – jos užsitarnavo dirbdamas policijoje.

„Esu VRM pensininkas, gaunu valstybinę pensiją, iki suėmimo dirbau, turiu gyvenamąją vietą, šeimą – sūnų, dukrą, mamą, kuri yra labai prastos sveikatos, jai reikalinga pastovi nuolatinė priežiūra“, – sakė V. Karalius.

Kaltinamasis pripažino, kad yra teistas, tačiau stebėjosi, jog teismas ir prokuratūra yra į laisvę paleidę kitus šioje byloje kaltinamus asmenis, nors ir jie yra teisti.

„Kodėl nesako, kad jie darys naujus nusikaltimus – kodėl sprendžiama, jog tik aš darysiu nusikaltimus, – sakė jis. – Jeigu yra tokie duomenys, tegul prokuroras deda popierius ant stalo. Vien tai, kad esu teistas, nesudaro pagrindo man taikyti pačią griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą“.

V. Karalius teigė, kad būtų teisingiausia, jeigu jam suėmimas būtų pakeistas į namų areštą. „Tai užtikrintų mano dalyvavimą teismo procese bei užkirstų kelią naujiems nusikaltimams daryti“, – pažymėjo kontrabandos karalius.

Tiesa, teismo jis prašė leisti darbo dienomis išvykti iš namų – esą nuo 8 iki 19 val. nori dirbti.

Kad V. Karalius pernelyg ilgai laikomas Lukiškėse, mano ir jį ginanti advokatė Ingrida Botyrienė.

„Dar nenuteistas, bet jau laikomas pačiomis griežčiausiomis sąlygomis, kalinimo sąlygos yra nežmoniškos ir jau daugelį metų nesikeičia“, – advokatė pabrėžė, jog jos kliento kalinimas yra prilyginamas nežmoniškam kankinimui, o dėl to Lietuva iš ES institucijų ne kartą yra gavusi pylos.

„Nėra išimtinių sąlygų, dėl ko V. Karalius turėtų būti kalinamas, paleidus į laisvę jis būtų naudingesnis visuomenei, nei sėdėdamas Lukiškėse“, – sakė I. Botyrienė.

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas taip pat svarstė, ar būtina toliau suimtą laikyti V. Karaliaus bičiulį Svajūną Čebatorių. Jis taip pat kalinamas daugiau kaip 3 metus.

Ar kontrabandos šulai bus paleisti į laisvę, ar baudžiamojo proceso baigties lauks Lukiškėse, teismas žada paskelbti jau penktadienį.

Kartą jau teistas V. Karalius yra kaltinamas sukūręs Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavęs daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.