Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) V. Karalius ir S. Čebatorius baudžiamojo proceso baigties laukia jau beveik pusketvirtų metų, todėl jau artimiausiu metu teismas gali ir nepratęsti jiems skirtų griežčiausių kardomųjų priemonių – suėmimo.

Paskutine nutartimi teismas V. Karaliui ir S. Čebatoriui suėmimą yra skyręs iki liepos 6-osios – dar iki penktadienio darbo pabaigos Vilniaus apygardos teismas turėtų paskelbti, ar ir toliau jiems taikys pačią griežčiausią kardomąją priemonę. Posėdis, kuriame bus nagrinėjamas šis klausimas, numatytas ketvirtadienio popietę.

V. Karaliui ir S. Čebatoriui galimybė dar iki teismo nuosprendžio išeiti į laisvę atsirado Generalinei prokuratūrai perdavus dar vieną baudžiamąją bylą dėl kaltinamųjų sukurto nusikalstamo susivienijimo padarytų nusikaltimų. Vilniaus apygardos teismas nutarė naujai perduotą bylą sujungti su kita grupuotės nariams iškelta ir ilgą laiką teisme nagrinėta byla.

Tokiam bylų sujungimui priešinosi Generalinė prokuratūra – prokuroras Justas Laucius aiškino, kad šios abi bylos yra itin didelės apimties ir ypatingai sudėtingos, turinčios tarptautinį elementą, jose yra ilgą laiką suimtų asmenų.

Pasak prokuroro, tik nagrinėjant šias bylas atskirai bus efektyviai įgyvendinti proceso ekonomiškumo, greitumo ir koncentruotumo principai, bet bylas sujungus į vieną, ypatingai didelę bylą iš esmės būtų pažeistos tiek ilgą laiką suimtų kaltinamųjų, tiek civilinio ieškovo teisės į greitesnį bylos išnagrinėjimą.

Tačiau tokios prokuratūros pozicijos nepalaikė Lietuvos apeliacinis teismas, pritaręs dviejų bylų sujungimui į vieną – tai atitinka proceso ekonomiškumo ir koncentracijos principus.

Priimdamas šią nutartį apeliacinės instancijos teismas taip pat užsiminė ir apie V. Karaliui bei S. Čebatoriui taikomas griežčiausias kardomąsias priemones.

„Šiuo metu kaltinamiesiems kardomosios priemonės – suėmimai taikomos pakankamai ilgą laiko tarpą“, – pabrėžė teismas.

Už kontrabandą didžiausia laisvės atėmimo bausmė baudžiamajame įstatyme yra numatyta laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, todėl kaltinamieji už grotų jau yra praleidę beveik pusę sankcijos vidurkyje numatytos bausmės.

Tiesa, kontrabandos karaliui ir jo bendrui yra inkriminuojamas ir nusikalstamo susivienijimo subūrimas ir vadovavęs, už kurį numatytas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, tačiau teismai dažniausiai suėmimus taiko tik smurtinių nusikaltimų bylose.

Jeigu V. Karaliui netikėtai atsivertų kalėjimo vartai, jis galėtų grįžti tik pas savo sūnų, kurio baudžiamoji byla dėl neteisėto praturtėjimo iki šiol nagrinėjama teisme. Paaiškėjo, kad nuo V. Karaliaus nusisuko jo žmona Kristina Karalienė – ji yra buvusio Lazdijų rajono apylinkės teismo teisėjo Arvydo Gudo dukra.

A. Gudas darbo teisme neteko po skandalo 2002-aisiais, kai nutarė padėti savo būsimam žentui – V. Karalius prašė padėti išvengti suėmimo už kontrabandos gabenimą įkliuvusiems jo bendrams.

Su žmona V. Karalius išsiskyrė, nes, kaip nurodė teismui, jie kartu negyvena ir net faktiškai nebendrauja – esą dėl to nebeliko jokių bendrų interesų. Po skyrybų V. Karaliaus sutuoktinė nutarė susigrąžinti mergautinę pavardę.

Kartą jau teistas V. Karalius yra kaltinamas sukūręs Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavęs daugiau nei 7 mln. litų vertės cigarečių kontrabandą. Cigaretės 2009-2010 m. buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų).

Antroje byloje, kurią teismas prijungė prie pirmosios, ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 milijonus litų. Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Ikiteisminis tyrimas dėl stambios cigarečių kontrabandos buvo pradėtas dar 2009-aisiais – kontrabandininkų gauja buvo sekama beveik dvejus metus. Grupuotės narius Muitinės kriminalinės tarnybai ir prokuratūrai padėjo sulaikyti antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.