Kol kas nėra žinoma, kokius narkotikus gabeno Lietuvos pilietės.

L.L.Sherwood atsitiktinai sužinojo, kad Kingstone įkalintos šalies, kuriai ji atstovauja, pilietės.

"Vienas pažįstamas papasakojo, kad kalėjime jau senokai laikomos dvi angliškai nekalbančios moterys, kurios sakė esančios lietuvės. Susitikau su jomis ir įsitikinau, kad tai - iš tiesų Lietuvos pilietės", - teigė garbės konsulė.

Dabar L.L.Sherwood ieško vokiečių kalbos vertėjo, nes sulaikytosios šiek tiek kalba vokiškai. Garbės konsulė bando išsiaiškinti lietuvių sulaikymo aplinkybes ir ieško būdų suteikti joms teisinę pagalbą.

Kaltinamos narkotikų kontrabanda lietuvės sulaikytos Montego Bėjaus oro uoste, vos joms išlipus iš lėktuvo, kuris užsakomuoju reisu atskrido iš Frankfurto.

Laužyta anglų kalba moterys paaiškino garbės konsulei, kad jas kažkas neva pakvietė paviešėti Jamaikoje. Pasak L.L.Sherwood, vienos moterų amžius - apie 25, o kitos - per 40.

"Man jos pasirodė kažkuo panašios - tarsi teta ir dukterėčia. Neatrodo, kad šios moterys būtų atvykusios ilsėtis į Jamaiką - jos veikiau primena plantacijos darbininkes, o ne turistes", - sakė garbės konsulė.

Montego Bėjuje sulaikytos moterys - ne pirmos lietuvės, įkliuvusios dėl narkotikų. Pernai vasarį Peru sostinės Limos oro uoste policija sulaikė dar vieną moterį. Dvidešimtmetė vilnietė iš šios Pietų Amerikos valstybės bandė išvežti 5,8 kilogramo kokaino, kurį buvo paslėpusi į rankinę dvigubu dugnu.

Netrukus po jos sulaikymo kitoje Pietų Amerikos šalyje Ekvadore buvo sulaikyti keturi narkotikų kurjeriai iš Kauno, bandę į Olandiją išgabenti 8,5 kilogramo kokaino.

Pastaraisiais metais užsienyje buvo sulaikyta kelios dešimtys lietuvių, gabenusių narkotikus. Keli jų įkliuvo Venesueloje, kiti - Švedijoje, Danijoje, Vokietijoje, Ukrainoje.

Pastarosiomis savaitėmis Jamaikoje buvo surengti keli reidai, kurių metu policininkai sulaikė nemažai narkotikų kontrabandininkų. Gruodžio 5 dieną kruopščiai parengtos operacijos metu Kingstone pareigūnai sulaikė 11 prekeivių.

Ši operacija, kurioje dalyvavo 50 pareigūnų, - skaudžiausias Jamaikos policijos smūgis narkotikų kontrabandininkams per kelerius pastaruosius metus.

Keturiuose kontrabandininkų visureigiuose buvo aptikta daugiau kaip 2,3 tonos gandžos (marihuana maišyta su sintetiniais priedais.) Šio siuntinio vertė -apie 10,7 mln. JAV dolerių.

Uoste sulaikytas krovinys buvo skirtas Amerikos rinkai - jis turėjo plaukti į Niujorką. 450 gramų gandžos JAV miestų gatvėse kainuoja apie 2 tūkst. dolerių.