Vilniaus apygardos teismo teisėja Jolanta Čepukėnienė ketvirtadienį nutarė patenkinti Generalinės prokuratūros prašymą ir baudžiamajam persekiojimui į D. Britaniją sutiko perduoti Kaune sulaikytą itin pavojingos nusikalstamos grupuotės narį.

33 metų Peteris Anthony Thomas Duffy buvo sulaikytas prieš dvi savaites Kaune – vyras svetimu vardu buvo išsinuomojęs butą.

Prašymą dėl užsieniečio sulaikymo Lietuvos pareigūnai iš savo kolegų D. Britanijoje gavo dar gegužės 29-ąją – nepraėjus nė dviem savaitėms Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) kriminalistai nustatė, kur vyras slapstosi. Kadangi jis prikiriamas itin pavojingai nusikalstamai grupuotei, pareigūnai į sulaikymo operaciją pasitelkė antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ darbuotojus.

Ir neklydo – gatvėje pamatęs ginkluotus pareigūnus britas ėmė bėgti, tačiau netrukus buvo sulaikytas.

Generalinės prokuratūros prokurorė Rozita Požarskienė teisme sakė, kad dar gegužės 1-ąją Birmingemo teismas P. A. T. Duffy nuteisė 14 metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą disponavimą šaunamuoju ginklu.

Be to, Europos arešto orderyje buvo nurodyta, kad veikdamas bendrininkų grupėje britas įtariamas praėjusių metų liepą organizavęs 986 g kokaino tiekimą į vieną butą Birmingeme. Už tai jam gresia net įkalinimas iki gyvos galvos, tiesa, su galimybe ateityje sumažinti bausmę.

Dėl nusikaltimų Lietuvoje sulaikytas britas buvo supažindintas su perdavimo į D. Britaniją tvarka ir sutiko būti išduotas savo noru. Tiesa, P. A. T. Duffy pareiškė, kad sutinka, jog tėvynėje teisėsaugininkai jį teistų tik už tuos nusikaltimus, kurie yra inkriminuojami Europos arešto orderyje.

„Nėra priežasčių, dėl ko jis negalėtų būti išduotas D. Britanijai“, – pažymėjo Generalinės prokuratūros prokurorė.

Į teismą ginkluotų konvojaus pareigūnų atvežtas P. A. T. Duffy elgėsi gana ramiai ir per vertėją teisėjai pareiškė, jog nėra kliūčių jį grąžinti į D. Britaniją, kurioje buvo paskelbta tarptautinė jo paieška. „Nieko nenoriu pasakyti“, – paprašytas išdėstyti savo poziciją teisme tepasakė britas.

Lietuvoje slapstęsis užsienietis į tėvynę turėtų būti išsiųstas jau artimiausiu metu – jo atvyks pasiimti vietos teisėsaugininkai.