Buvusio parlamentaro neužstojo ir moteris, kurios sutuoktinį bandė sutramdyti A. Burba, – kai incidento aplinkybes ėmė aiškintis teismas, ji pareiškė, jog į konfliktą įsivėlęs nepažįstamasis jos vyrą išvadino įvairiais nederamais žodžiais, o galop pareiškė, jog yra Seimo narys ir padarys viską, kad jos sutuoktinis sėdėtų kalėjime.

Tiesa, A. Burbos kadencija Seime jau buvo pasibaigusi.

Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur buvo išnagrinėta baudžiamoji byla dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo. Teisėja Irma Randakevičienė pirmadienį paskelbė, kad A. Burbą sužalojęs 48 metų vilnietis Sergejus B. yra kaltas dėl jam pateiktų kaltinimų.

Teismas nutarė Sergejui B. skirti pusantrų metų laisvės apribojimą – jis įpareigotas pradėti dirbti arba bent užsiregistruoti Darbo biržoje. Be to, per pusmetį nuteistasis privalės neatlygintinai išdirbti 50 val. sveikatos priežiūros, globos ar rūpybos įstaigose.

Sergejui B. taip pat teks atverti savo piniginę – nukentėjusiam teismas priteisė beveik 2,5 tūkst. Lt turtinės (už gydymą) ir 6 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą.

Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo – jį dar bus galima skųsti apeliacine tvarka.

Dėl patirtų sužalojimų Sergejus B. taip pat yra iškėlęs bylą – privataus kaltinimo tvarka jis siekia nuteisti A. Burbą. Tiesa, ši byla teisme kol kas yra sustabdyta.

A. Burba į Seimą pakliuvo kaip Tautos prisikėlimo partijos narys – jis pakeitė po apkaltos iš Seimo priverstą pasitraukti Liną Karalių.

Bylos duomenimis, praėjusių metų gegužės 11-ąją, apie vidurnaktį, Vilniuje, viename Literatų g. namo kieme, neblaivus Sergejus B. (nustatytas 1,81 prom. girtumas) A. Burbai sudavė tiksliai nenustatytą skaičių smūgių į ranką ir krūtinę, o paskui parvertė ant žemės. Nukentėjusiam buvo padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Apie šį incidentą policijos pareigūnams pranešė pats A. Burba – jis teigė, kad tą vakarą su bičiule namo vidiniame kiemelyje gerdamas vyną išgirdo, kaip pirmame aukšte esančiame bute vyras skriaudžia savo moterį.

„Tarp jų buvo kilęs konfliktas, paskui vyro tonas tik didėjo, kol galop moteris ėmė klykti – per langą pamačiau, kaip vyras smūgiuoja moteriai, – sakė A. Burba. – Ėmiau belsti į langą, jį atidaręs vyras man patarė nesikišti, kur nereikia. Tuomet jam pasakiau, kad jeigu jis nesiliaus, iškviesiu policiją. To jam ir tereikėjo – jis iššoko per langą ir mane puolė“.

Buvęs parlamentaras teigė, kad atliko pilietinę pareigą, tačiau dėl to jam buvo sulaužyta ranka – ją teko gydytis net pusmetį. Be to, anot jo, nepatogumų patyrė ir jo šeima – žmona ką tik buvo susilaukusi kūdikio.

A. Burba tikino, kad nesišvaistė Seimo nario vardu, nes tuo metu jo kadencija jau buvo pasibaigusi, todėl bet koks viešumas jam nebuvo naudingas.

Tuo metu Sergejus B. teigė, kad A. Burba gyrėsi, jog yra Seimo narys ir esą dėl to jam „nebus gyvenimo“.

Kaltinimų nepripažinęs vyras tikino, kad tą vakarą susipyko su žmona, tačiau jos nemušė.

„Tada netikėtai išgirdau, kaip kažkas beldžia į langą – atidaręs pamačiau vyrą, kuris klausė, kodėl mušu moterį, – teisme pasakojo Sergejus B. – Pasakiau, kad niekas nieko nemuša ir prašiau nueiti nuo langų, bet tas vyriškis nenusileido: „Muši, žąsine, bailys“. Paskui jis į mane spjovė. Norėjau uždaryti langą, bet jis neleido, todėl išlipau į lauką ir mes susistumdėme“.

„Tokių muštynių, kaip bokso ringe, nebuvo, tai buvo kaip grumtynės išgėrusių žmonių“, – Sergejus B. teigė, kad nepažįstamajam galėjo suduoti keletą smūgių, tačiau tik dėl to, jog nuo jo gynėsi.

Panašiai teisme kalbėjo ir Sergejaus B. sutuoktinė, pažymėjusi, jog grumtynių metu jos vyrui buvo sudaužyti akiniai, paakyje matėsi mėlynė.

„Gindamasis vyras trenkė A. Burbai, tada jis pradėjo rėkti, kad yra Seimo narys, kad sumals į miltus, jog mano vyras šiame name negyvens, pasodins į kalėjimą ilgiems metams“, – prisiminė ji.

Bylą išnagrinėjęs teismas nutarė remtis ne kaltinamojo ir jo žmonos, o nukentėjusiojo parodymais. Kad buvęs politikas pasielgė pilietiškai, kai bandė sutramdyti vyrą, teisme patvirtino ir netrukus į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai.