Gegužės 26 d. sustiprintą transporto priemonių kontrolę vykdę Klaipėdos teritorinės muitinės mobiliųjų grupių skyriaus pareigūnai Lietuvos Latvijos pasienyje stabdė ir tikrino automobilius.

Latvijos piliečio S. F. vairuojamą vilkiką „Iveco“ pareigūnai sustabdė apie 24 val. kelyje A12, ties Kalviais. Pareigūnams paprašius vairuotojo pažymėjimo paaiškėjo, kad prie vairo sėdintis asmuo jo neturi, t. y. tiesiog neturi teisės vairuoti automobilio, praneša Muitinės kriminalinė tarnyba.

Dar labiau muitinės pareigūnai nustebo, kai, vos pažvelgę į „Iveco“ kabiną, išvydo, kad ant vairuotojo miegamojo gulto pūpso plastikinių paketų krūva. Antra tiek paketų surasta ir po gultu. Muitininkai kabinoje aptiko iš viso 150 vnt. tokių paketų (kiekvienas jų svėrė apie 2 kg) su presuota rudos spalvos medžiaga. Pagal pirminio narkotikų nustatymo testo duomenis paketuose buvo hašišas.

Iš viso pareigūnai tą naktį sulaikė 312 kg hašišo, toks narkotikų kiekis juodojoje rinkoje vertas apie 12 mln. 500 tūkst. Lt.

S. F. buvo sulaikytas dviem paroms, ketvirtadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimu jis suimtas trims mėnesiams.

MKT Klaipėdos skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl labai didelio kiekio narkotikų kontrabandos. Įtariamajam gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki penkiolikos metų.

Prieš du mėnesius, balandžio pradžioje, muitinės kriminalistai panašią 300 kg hašišo siuntą sulaikė pasienyje su Lenkija.

Pareigūnų manymu, tiek šią savaitę, tiek prieš du mėnesius sulaikytas hašišas yra afrikietiškos kilmės. Lietuva pastaraisiais metais yra tapusi tranzitiniu punktu gabenant į Rusiją kokainą ir hašišą, taip pat marihuaną. Pastarąją dažniausiai nelegaliai atplukdo iš Maroko į Ispaniją per Gibraltaro sąsiaurį.

Pernai Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė daugiau nei toną įvairių narkotikų (hašišo, amfetamino, naujųjų psichoaktyvių medžiagų), kurių vertė juodojoje rinkoje būtų skaičiuojama maždaug 40 mln. Lt.