Prokuratūros duomenimis, tyrimo metu nustatyta, kad 2013 m. vasarį kaunietis Nerijus Šustauskas subūrė organizuotą grupę, susidedančią iš trijų asmenų, kuri, kaip paaiškėjo, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu pirmos kategorijos psichotropinių medžiagų pirmtakais, vadinamais prekursoriais.

Buvusio parlamentaro Vytauto Šustausko sūnus N. Šustauskas šiai grupei vadovavo – parengė nusikalstamos veikos planą, paskirstė vaidmenis jos nariams ir koordinavo jų veiklą.

N. Šustauskas vienam iš grupės narių K. L. liepė surasti patalpas, tinkamas psichotropinių medžiagų gamybai. Pastarasis, vykdydamas nurodymus, surado Babtų sen., Kauno r., esančią sodybą, nupirko labai didelį kiekį cheminių medžiagų (prekursoriaus) ir kartu su N. Šustausku bei D. Š. neteisėtai gaminio metamfetaminą.

Pagaminę apie daugiau nei 6,5 kg metamfetamino, jį laikė garaže, kuriame, atlikus kratą, buvo rasta ir apie 20 kg psichotropinių medžiagų gamybai skirto prekursoriaus.

„1 kg metamfetamino šešėlinėje rinkoje (parduodant labai didelį kiekį) kainuoja apie 10 tūkst. litų, 1 g dozė – 40 litų. Iš kratos metu rasto prekursoriaus galima būtų pagaminti apie 20 kg metamfetamino“, - kalbėjo ikiteisminį tyrimą kontroliavęs ir jam vadovavęs prokuroras.

Be to, kratos metu pas N. Šustauską rasti ir paimti grynieji pinigai – 26 tūkst. eurų, kurie, įtariama, buvo įgyti nusikalstamu būdu.

Narkotikus gaminę ir platinę kauniečiai praeityje teisti.

Ikiteisminio tyrimo metu nė vienas iš įtariamųjų neprisipažino padarę minėtas nusikalstamas veikas. Visi jie atsisakė duoti parodymus.

Sunkinanti aplinkybė yra ta, jog kaltinamieji nusikaltimus padarė veikdami organizuotoje grupėje.

Pažymėtina, kad ikiteisminio tyrimo metu specialistai atliko daug įvairių tyrimų, nustačiusių kratų metu paimtų objektų cheminę sudėtį, kitas svarbias aplinkybes, už kuriuos kaltinamieji turės valstybei apseikėti per 12 tūkst. litų.

Už šias nusikalstamas veikas įstatymas numato maksimalią aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.